Ishockey

Dansk stjerne takker ja til hyldest i Det Hvide Hus - medspillere siger fra

Mandag skal Washington Capitals besøge Det Hvide Hus, men ikke alle spillere er interesseret i at besøge den amerikanske præsident, Donald Trump.

Sidste år hentede ishockeyholdet Washington Capitals en længe ventet triumf hjem til den amerikanske hovedstad.

For første gang siden 1992 vandt Washington et mesterskab i en af de fire store amerikanske sportsligaer, da Capitals hentede Stanley Cup-trofæet hjem til byen. Beviset på, at de var det bedste hold i verdens stærkeste ishockeyliga, NHL.

Traditionen tro bliver vinderen inviteret på besøg hos den amerikanske præsident i Det Hvide Hus. Besøget finder sted mandag, hvor også den første danske vinder nogensinde, Lars Eller, deltager.

- For nogle kan det være et kontroversielt emne, for nogle kan det være et politisk statement, om man vil deltage eller ej. Det er det ikke for mig. For mig er det mere et møde med den amerikanske præsident, end det er et møde med Donald Trump, siger Lars Eller til TV 2 SPORT.

Flere spillere afviser besøg

Ikke alle spillere hos Washington Capitals er begejstrede for besøget hos den kontroversielle præsident Trump.

Canadieren Brett Connolly er blandt de spillere, der har givet udtryk for, at han ikke er interesseret i at besøge Donald Trump.

- Personligt tror jeg ikke, jeg tager med. Jeg tror bare ikke, at det er den rigtige ting at gøre. Som jeg sagde, har det intet at gøre med politik. Det handler om, hvad der er rigtigt og forkert, sagde Connolly tilbage i august ifølge SportsNet.

Tidligere på ugen bekræftede han ifølge AP sin indskydelse og "takker pænt nej".

Også Connollys landsmand Devante Smith-Pelly har været kritisk over for besøget hos den amerikanske præsident.

Han mener, at Trumps retorik har været racistisk, sexistisk og vulgær. Derfor ønsker han heller ikke at fejre Stanley Cup-titlen med præsidenten.

Også målmand Braden Holtby har afvist invitationen med henvisning til, at han "må være tro mod sine værdier."

Klubbens russiske spiller Alex Ovechkin ser modsat de to canadiere frem til at besøge præsidenten i Det Hvide Hus.

- Jeg kan ikke vente. Jeg har aldrig været der før. Jeg vil tage billeder omkring huset. Det bliver sjovt, siger Ovechkin ifølge Sports Illustrated, og han bliver bakket op af sin svenske holdkammerat.

- Jeg vil gerne derhen. Jeg vil ikke gå ind i denne diskussion, som mange andre atleter har talt om. Jeg synes bygningen er cool, og jeg synes det er en ære, hvis præsidenten inviterer dig, siger Nicklas Bäckström.

Hold fravælger besøg

Golden State Warriors, der har vundet den amerikanske basketball-liga NBA de seneste fire år, har afvist et besøg i Det Hvide Hus efter de seneste to mesterskaber. Donald Trump tiltrådte som præsident i januar 2017.

Vinderne af sidste års Super Bowl, Philadelphia Eagles, havde egentlig planlagt et besøg hos den amerikanske præsident.

Kun to spillere havde dog planlagt at troppe op i det hvide hus, og Donald Trump valgte derfor at annullere invitation på samme aften, som det var meningen besøget skulle finde sted.

I 2017 afviste flere spillere fra New England Patriots også at besøge Trump, efter de ligeledes havde vundet Super Bowl. Stjernequarterbacken Tom Brady var blandt de spillere, der nægtede at tage til Det Hvide Hus.

På trods af at så mange sportshold tager afstand fra den amerikanske præsident, så besøger Washington Capitals altså Donald Trump på mandag.

Har du overvejet ikke at deltage?

- Det var med i mine overvejelser, men til sidst kom jeg frem til, at jeg gerne vil deltage. Men det er ikke noget politisk statement fra min side. Generelt synes jeg, sport og politik skal adskilles. Det er min personlige holdning. Men jeg er med på, der er andre, der ser det anderledes. Og det respekterer jeg. Men folk ser forskelligt på den slags, siger Lars Eller.

Serverede fastfood til mesterhold

I januar takkede mestrene i amerikanske college-fodbold, Clemson Tigers, ja til invitationen fra Trump, og den begivenhed fik stor mediebevågenhed.

Trump valgte nemlig - noget utraditionelt - at servere fastfood i lange baner for holdet, der vandt mesterskabet med sejr over Alabama Crimson Tide.

De omkring 80 amerikanske fodboldspillere fik serveret et bjerg af hamburgere, pommes frites og pizzaer fra en række af de største amerikanske fastfoodkæder - heriblandt McDonald's, Burger King og Wendy's.

- Jeg tror, ​​det er deres livret, så vi får se, hvad der sker, fortalte Donald Trump til CNN.

Præsidenten ønskede at være vært for en "sjov begivenhed" i forbindelse med fejringen af vinderne af det nationale mesterskab i college football.