Ishockey

Sådan står vi inden slutspillet, fortæller fire NHL-danskere

Der er fire danskere klar til NHL-slutspillet. Alle fire fortæller her om deres tanker forud for de afgørende kampe

- Man kan ikke forberede sig til det, der kommer til at ske.

Ordene kommer fra Frederik Andersen. Den danske målmand, der bærer mesterskabs-drømmene hos Toronto Maple Leafs på sine skuldre på vej ind i det NHL-slutspil, der begynder natten til torsdag.

- Man kan mærke det alle steder, men især i hockeyens hjemland i en klub som Maple Leafs med store traditioner, er det tydeligt, at det er noget ganske særligt, siger den danske keeper til TV 2 SPORT.

For det er noget ganske særligt, der går i gang på den anden side af Atlanterhavet, når de 16 kvalificerede mandskaber begynder det store udskilningsløb. Et hårdt liv for overlevelse, indtil man i sidste ende står med Stanley Cup-trofæet i hænderne som det synlige bevis på is-herredømmet.

Sidste år var Lars Eller den første dansker i historien, der stod med trofæet i hænderne sammen med Washington Capitals. Nu er han klar til en ny trofæjagt, som en af fire danskere i slutspillet. Et slutspil, hvor der for alvor strammes op på alle løsdelene. Et slutspil, hvor man finder den indre vildskab frem.

- Alt går op i et højere gear. Intensiteten og forberedelserne. Atmosfæren og medierne – alt går en tand op, og det hele bliver mere ekstremt. Du sætter også dine tacklinger hårdere, lyder det fra Lars Eller, der også ser frem til at den næsten uendelige regulære sæson med 82 kampe er overstået.

- I den regulære sæson kan du have en kamp den ene dag mod store rivaler som Pittsburgh, og så tager du næste dag til Florida og spiller i en halvtom hal. Så er det vanskeligt at finde vildskaben.

De to yngste danskere - den 23-årige Nikolaj Ehlers og den et år ældre Oliver Bjorkstrand - er kommet ind i slutspillet ridende på hver sin formkurve.

Oliver Bjorkstrand leverede virkelig varen i de sidste 10 kampe, hvor han scorede 9 mål og lavede 11 point, imens Nikolaj Ehlers havde det sværere på vej ud af den regulære sæson.

- Mit mindset skal være at bygge videre på det, jeg gjorde rigtigt til sidst i sæsonen. Man skal være klar til at spille fra starten. Man skal ikke have trætte ben. Og det mentale skal være helt på plads. Man skal være helt klar i hovedet, så man kan læse spillet rigtigt, forklarer Oliver Bjorkstrand.

Nikolaj Ehlers derimod håber på, at han fik vristet sig fri af en svær periode på randen af slutspillet.

- Før de sidste to kampe havde jeg det ikke så godt. Jeg spillede ikke godt, og jeg lavede ikke nogle point. Så det var temmelig øv i de sidste par uger. Men i de to sidste kampe, gik det meget bedre. Jeg fik lavet point – selvom det ikke var det vigtigste – men jeg fik spillet, sådan som jeg vil spille ind i slutspillet.

Nendenfor kan du se, hvordan hver af de danske spillere forholder sig til årets slutspil, og hvordan Morten Green vurderer deres chancer for at gå hele vejen.

LARS ELLER - Washington Capitals

Slutspillet

- Vi skal vinde Stanley Cuppen. Vi har kvaliteten til at gå hele vejen. Men vi skal begynde med at vinde i første runde. Det er vigtigt for mig at pointere, at jeg ikke tænker på Stanley Cuppen nu – jeg tænker kun på første runde.

Modstanderen - Carolina Hurricanes

- Det er et ungt hold, som jeg personligt ikke er overrasket over er med i slutspillet. De giver ikke mange chancer væk. De har en god defensiv og et skøjtestærkt hold med gode unge talentfulde forwards, der kan finde vej til nettet. Så vi skal ikke give dem for meget plads. Det gælder om at være klar, det kan sagtens vise sig at være den sværeste runde.

De andre danskere

- Jeg ville ikke være overrasket over, hvis et af de tre hold gik hele vejen. Men uanset hvem der går videre fra Eastern Conference til Stanley Cup-finalen, så skal de forbi Tampa Bay Lightning. Winnipeg har ingredienserne til at kunne gå hele vejen. De har den perfekte blanding af skills og fysik. Columbus er nok mere en outsider, der fik den sidste plads. De har satset stort på slutspillet og har nok større forventninger til dem selv. Men nu er de nået derhen, hvor man skal være for at vinde. De er i slutspillet. Hvad Toronto angår, så er jeg ikke i tvivl om, at Frederik Andersen skal bære deres forhåbninger på sig.

Favoritten

- Det er svært at komme udenom Tampa Bay Lightning med den sæson, de har haft.

VM

- Jeg har ikke tænkt på VM. Det er noget, jeg må tage stilling til, hvis det bliver aktuelt. Lige nu er det jo ikke aktuelt.

Morten Greens vurdering

- Jeg har store forventninger til Lars efter den måde, han spillede på i sidste sæson, hvor han var en af de toneangivende spillere.

- Washington er en af favoritterne, men historisk er det sjældent at et hold vinder to år i træk, så derfor er det utroligt svært for dem at gentage. Også fordi de er i den sværeste Conference, hvor de skal forbi hold som Pittsburgh, Toronto og Tampa Bay. Men deres hold er stort set en tro kopi af deres hold i sidste sæson, så klart en af de store favoritter.

FREDERIK ANDERSEN - Toronto Maple Leafs

Slutspillet

- Vi har været igennem en lærerig periode på det sidste, hvor vi har fået lært, hvor vigtigt det er at spille effektivt. Når vi spiller for utålmodigt, bliver vi for åbne. Det er vigtigt, at vi har lært af det og bruger det.

Modstanderen - Boston Bruins

- Vi har gode chancer. Vi er to hold, der hentede en del point, så det bliver en serie med to rigtigt gode hold. Vi har en historik fra sidste år, hvor vi meget gerne vil have revanche. Men vi er bedre stillet i år med de forstærkninger, vi har fået, der giver os flere stærke angrebskæder. Især John Tavares er et våben, vi ikke havde i sidste sæson. Han har immervæk lavet 47 mål i denne sæson.

De andre danskere

- Alle fire spiller vi på gode hold. Lars har været igennem det hele sidste år med et stærkt hold. Det samme i Winnipeg, hvor de har et godt og bredt hold. Og så skal man heller ikke afskrive Columbus, hvor de virkelig har satset og beholdt spillere, der står uden kontrakt. De kommer også til at gå hårdt efter det.

Favoritten

- Det er Tampa Bay Lightning. Det er ikke nogen hemmelighed. De tangerede rekorden for flest sejre i en sæson. Jeg tror ikke, jeg går for langt ved at give dem favoritværdigheden.

VM

- Det har jeg ikke tænkt så meget på. Det er ikke førsteprioritet nu. Jeg har snakket med Heinz om det, og hvis alt andet er overstået, så stiller man selvfølgelig gerne op, hvis kroppen kan klare det. På den måde er det det samme som hvert år. Vi ser hvordan det går, men førsteprioriteten er Stanley Cup nu.

Morten Greens vurdering

- Det kan godt være, vi har store forventninger til Frederik herhjemme, men det er ikke noget imod de forventninger, de har til ham i Toronto. Stedet med det største marked og det største pres. Det kommer til at hænge meget på ham, hvis Toronto skal gå langt, for de mangler den defensive struktur, og de taber stort set skudstatistikken hver gang.

- Toronto har et godt hold, men de får den sværeste vej til finalen. Først er det Boston. I anden runde er det så med stor sandsynlighed Tampa Bay, der er den helt store favorit, og så venter Pittsburgh eller Washington i conference-finalen. Det er op ad bakke, for jeg tvivler på, at de har den defensive struktur og bredde, der skal til at slå de stærke hold i øst.

OLIVER BJORKSTRAND - Columbus Blue Jackets

Slutspillet

- Vi har et godt hold. Ser man på holdopstillingen, så har vi et hold, der bør gå langt. Derfor går vi ind i slutspillet med fokus på os selv. Vi kigger ikke på Tampa Bay. Vi respekterer dem og deres gode sæson, men det handler om os selv. Hvis vi spiller som vi kan, så kan vi godt gå videre.

Modstanderen - Tampa Bay Lightning

- De har et rigtig godt hold, det har de bevist med deres fantastiske sæson. Men vi skal endelig ikke gå ind og tænke, at vi er underdogs. Vi skal spille vores bedste spil, og så slå dem ud. Hvis man vil vinde Stanley Cuppen, så skal man slå det bedste hold.

De andre danskere

- Lars vandt Stanley Cuppen sidste sæson. De har et hold, der kan gå langt. Frederik og Toronto har et hold, der kan gøre det svært for alle. Nikolaj har rigtig gode chancer med Winnipeg.

Favoritten

- Ingen tvivl om, Tampe Bay Lightning ner holdet alle kigger på. Men slutspillet er svært. Alle kan tabe til alle. Alle hold kan gå langt. Det handler om at finde frem til deres bedste spil i slutspillet, så kan det blive hele vejen til slutspillet for det hold, der får det til at fungere.

VM

- Det har jeg ingen kommentarer til endnu.

Morten Greens vurdering

- Sæsonen er efterhånden ved at blive en succes for Oliver efter en tung start. Han har fundet topformen på det seneste, og den skal han bringe med ind i slutspillet, hvor han er en af de spillere, der skal træde i karakter, hvis Columbus skal overraske.

- Columbus er underdog, men kan godt lave noget spændende. Desværre for dem skal de op imod Tampa Bay i første runde og skal levere en kæmpe overraskelse, hvis de skal slå dem ud. De har et godt hold og opgraderede ved transferdeadline, men de får det uhyggeligt svært i et slutspil, hvor de ligger sammen med Tampa Bay, Boston og Toronto.

NIKOLAJ EHLERS - Winnipeg Jets

Slutspillet

- Vi står fint. Vi skulle have sikret os den førsteplads i divisionen, men det kørte ikke så godt for os i slutningen af sæsonen. Men vi har det godt. Vi ved, hvad der virker. Vi skal bare bevise det.

Modstanderen - St Louis Blues

- Vi skal møde et hold, som vi ved, at vi kan spille godt mod. Vi har haft godt fat i dem i de seneste sæsoner og også i denne sæson. Vi har vundet tre og blot tabt en enkelt. Men de har været godt i gang på det seneste, og vi har ikke mødt dem de sidste 30 kampe. Men uanset hvad, så skal man slå de bedste for vinde, så på den måde gør det ingen forskel.

De andre danskere

- Ollie (Oliver Bjorkstrand, red.) og Columbus har spillet godt på det sidste, og Ollie har gjort det pissegodt. Det bliver spændende at se, om de kan drille Tampa Bay, som i denne sæson har smadret alle. Lars og Washington har en god chance for at gå hele vejen med det hold, de har. Frederik og Toronto bliver rigtigt spændende i år. Der er masser af snak om deres møde med Boston. Det slutspil, der er i år, bliver utroligt spændende. Det virker som om holdene er meget lige i år, og alle har en chance for at gå hele vejen.

Favoritten

- Det er Tampa Bay Lightning – selvom jeg gerne ville sige os. Det er sindssygt med alle de rekorder, de har tangeret. De er helt klart favoritter, men det er sket mange gange, at det ikke altid går fantastisk for storfavoritten. Jeg håber i hvert fald, at Ollie og Columbus kan drille dem.

VM

- Jeg har sagt til træneren, at det ikke er et spørgsmål for mig. Jeg kommer hver gang, jeg kan. Så medmindre der er skader, der forhindrer mig i at stille op, så kommer jeg.

Morten Greens vurdering

- Nikolaj har haft en blandet sæson, der har været præget af en hård skade. Han skal finde et eller andet frem i slutspillet, for han er ved at nå en alder, hvor han skal leve op til de store forventninger og ikke nøjes med at være et talent. Han nåede at lave 21 mål, som er godkendt, men de 37 point er nok under, hvad man kunne forvente, selvom han var ude i 20 kampe med sin skade. For Nikolaj gælder det om at afslutte sæsonen godt.

- Winnipeg har sindssygt meget talent og masser af skills, og så har de en OK vej igennem slutspillet i og med, de er i Western Conference, der er svagere end øst. De får en nemmere vej, men kan til gengæld ryge ind i Nashville allerede i anden runde. Men kommer de videre derfra, så får de en rimelig modstander i conference-finalen.