Ishockey VM

Monsteret Marko rager op hos VM-sensation

Marko Anttila har haft en afgørende rolle i Finlands vej til finalen ved VM.

Han går under navnet Mörkö-Marko. Monster-Marko. Opkaldt efter et stort monsteragtigt væsen hos Mumitroldene. Så bliver det ikke mere finsk.

33-årige Marko Anttila er kaptajnen for det finske landshold, der har trodset alle bookmakere og alle forventninger, og nu står med muligheden for at vinde de første guldmedaljer til den ishockeygale nation siden 2011.

Lørdag eftermiddag sikrede ’Monsteret’ Finland en plads i VM-finalen, da han scorede det enlige mål i den sensationelle 1-0 sejr over storfavoritterne fra Rusland. En monstrøs præstation på isen. Men ellers er der ikke meget monster over den finske anfører.

- Han er en meget sød dreng og en rigtig god holdkammerat. Et glad menneske. Der er ikke noget ondt i ham, fortæller den danske landsholdsspiller Oliver Lauridsen om Marko Anttila, som han til dagligt spiller sammen med i den finske klub Jokerit.

- Udenfor isen passer tilnavnet ikke. Men inde på isen er han frygtindgydende.

- Han er en tung og stærk spiller, der tackler en del. Han har virkelig en tilstedeværelse på isen, tilføjer Peter Regin, der også tjener til føde i Helsinki-klubben.

Og så er han iøjnefaldende.

Han er meget allround og mest kendt som en defensiv drømmespiller

Oliver Lauridsen

For når han får skøjter på og træder ind på isen, er der ingen tvivl om, at den finske anfører vækker opsigt. Mest af alt fordi han med sin 203 centimeter har en atypisk figur i en sport, hvor et lavt tyngdepunkt er et effektivt våben.

Bussemand

På isen rager Anttila op på en måde, så man i første omgang forventer, at kaninen Stampe fra Bambi-filmen er klar i kulissen til at advare den langlemmede finne om, at vandet er stift.

Men man skal ikke lade sig snyde. Heller ikke selv om han har fået kælenavn efter en tegneseriefigur – Mörkö-Marko.

- Det er svært at se smuk ud på skøjter, når man er så lang, siger en anden dansk holdkammerat fra Jokerit, landsholdsspilleren Nicklas Jensen.

- Men han får det meste ud af at være så stor med sin lange stav.

- Han er meget allround og mest kendt som en defensiv drømmespiller, fortæller Oliver Lauridsen.

- Men på det sidste er han begyndt at lave en del mål. Det er som om, han for alvor er begyndt at udvikle sig i en sen alder.

Finland vandt med 1-0 over Rusland ved VM i Slovakiet. Scoringen kom fra Finlands kaptajn, Marko Anttila. Video: Malthe Henriksen

Oversætter man Mörkö til dansk, så betyder det bussemand – forstået på den monsteragtige måde.

Men der er egentlig ikke noget monster- og machoagtigt over Marko Anttila, når skøjterne er taget af. Tværtimod er han en mand, der kan indordne sig og er sympatisk. Og det er en væsentlig grund til, at han er blevet en lederskikkelse hos den finske VM-overraskelse, der spiller turneringen uden sine største stjerner.

- Han er stille og rolig udenfor banen og en rigtig familiefar, siger Peter Regin.

Den danske VM-kaptajn er til daglig sidekammerat med Marko Anttila i omklædningsrummet og også anfører for den finske kaptajn i Jokerit.

- Han tager ishockey seriøst, en ved også der er mere i livet. Han mere og mere blevet en ledertype hos os. Og så er han de sidste par år blevet mere åben og siger mere i omklædningsrummet.

Jeg er meget glad på hans vegne

Nicklas Jensen

- Han er en rigtig god holdkammerat. Altid positiv, glad og ydmyg. Det er dejligt at se, han har fået ansvar som kaptajn og bærer sit hold frem til en fantastisk præstation, siger Oliver Lauridsen og understreger en vigtig pointe omkring Marko Anttila, der på det finske hold spiller i fjerdekæden.

- Han brokker sig ikke over kun at få fem minutters istid. Han er en holdspiller.

Vokset i turneringen

Den finske succes og Anttilas rolle i de overraskende sejre over Sverige i kvartfinalen og Rusland i semifinalen glæder de danske holdkammerater.

- Jeg er meget glad på hans vegne. Det er kæmpestort, hvad han og de andre finner nu har gjort, siger Nicklas Jensen.

- Det er helt fantastisk. Vi stod efter de to testkampe mod Finland i VM-optakten, og vel også efter vores nederlag til dem i gruppespillet ved VM, og tænkte at vi var tæt på dem. Vi var på intet tidspunkt spillet ud af banen i de kampe, vurderer Peter Regin.

- Men de er virkelig vokset og vokset i turneringen.

Marko Anttila scorede det eneste mål i VM-semifinalen.

Og måske er den, der er vokset mest, den finske kaptajn. Bussemanden, Monsteret, Marko. De kan kalde ham, hvad de vil. Oliver Lauridsen er sikker på, at den finske anfører er ligeglad. Ligesom han ikke bekymrer sig om at stå i det spotlight, som netop nu følger ham på vej ind i VM-finalen.

- Kender jeg Marko ret, så er han ikke ude efter personlig succes. Han stiller bare op for holdet og udfylder sin rolle, lyder det fra Oliver Laurdisen.

Finland møder Canada i VM-finalen. Du kan se den fra klokken 19.30 på TV 2 SPORT.