Ishockey

Stortalentet droppede uddannelsen for drømmejagten

Mads Søgaard iklæder sig kasket og trøje fra Ottawa Senators efter den 18-årige målmand blev valgt som nr 37 i draften af det canadiske hold Bruce Bennett / Ritzau Scanpix

Lige nu kan du se 'Mads og drømmerejsen' på TV 2 Play - et portræt om det danske ishockeytalent Mads Søgaard og hans vej mod NHL-draften

Gå efter drømmen.

Også selvom det betyder, du forlader skolesystemet med en haltende 9. klasses eksamen, og rejser om på den anden side af jorden i en alder af 16 år uden din far og mor.

Det er destillatet i den drømmerejse, der lørdag den 22. juni havde et foreløbigt højdepunkt for den 18-årige Mads Søgaard, da han blev draftet af NHL-mandskabet Ottawa Senators.

Men det er også et udtryk for den opbakning den unge målmand har fået af sin familie i jagten på den ultimative drøm: En dag at stå på i målet for at af holdene i verdens bedste ishockeyliga, NHL.

- Jeg tror på, han har evnerne til at gå hele vejen. Derfor vil jeg bakke ham op i det, han gerne vil. Hvis det hele skulle gå galt, så er der noget, der hedder VUC. Så må han tage den derfra, fortæller Mads’ far Brian Søgaard om drømmejagten i den nye udsendelse på TV 2 PLAY – ’Mads og drømmerejsen’.

For i sin jagt på det ultimative skal 18-årige Mads ikke kæmpe med sin familie om at få lov til at satse. Det sats er sket med masser af opbakning og kærlighed på vejen.

Mads Søgaard i aktion for det danske U20-landshold ved VM mellem jul og nytår

Først da den unge målmand tog de første forsigtige selvstændige skridt. Ikke på en efterskole som de jævnaldrende, men som ny spiller i Esbjerg. 220 kilometer væk fra hjembyen Aalborg. Uden forældre og familie som en tryg havn derhjemme i en alder af 15 år.

Som en vadesten. Lidt på gyngende grund og alligevel med et sikkert ståsted. Så langt er der ikke fra Vestkysten til Nordjylland.

- Vi har som familien valgt at bakke ham op. Et hundrede procent. Og det er Mads’ store drøm ingen tvivl om det. Tænk nu hvis det lykkes. Vi håber selvfølgelig af hele vores hjerte, at det lykkes. Vi ved også, der skal meget hårdt arbejde til og det kræver en masse fra os alle sammen også som familie. Men det er det hele værd, hvis det lykkes for ham. Så er det selvfølgelig sådan, det skal være, lyder det fra Mads’ mor Caroline Rostgaard.

Men det var også en prøvesten. For i jagten på drømmen var Esbjerg blot en mellemlanding. Der skulle for alvor vinger under mod ishockeyens moderkontinent – det nordamerikanske.

Som bare 16-årig med facetime som en livline til far og mor. Og en satsning på ishockey og ikke uddannelse. I en jagt på en drøm om at spille blandt verdens bedste.

- Det er nogle år tilbage, hvor vi sagde: Hey! Hvis drengen vil det her, så bakker vi ham op hele vejen, og så kan folk sige hvad de vil. Jeg kan selvfølgelig godt forstå der er nogle folk, der spørger: Hvorfor skal han ikke have en uddannelse, hvorfor skal han ikke have noget at falde tilbage på, lyder det fra far Brian, der også selv har svar på tiltale.

- Ja, man kan også sige: Du kan også uddanne dig til at blive arbejdsløs, så har du ikke noget hockey at falde tilbage på.

At ishockey var Mads’ skæbne har stået klart fra en tidlig alder. Der har ikke været drømme om meget andet. Og det er der stadigvæk ikke.

- Det har været fra han var helt lille, der har Mads forklaret os, hvad det var han skulle. Han var ikke fem år gammel, da han havde lagt planen for, hvad han skulle. Når han var 15, skulle han til Sverige, og når han var 17 skulle han til Finland. Og så var det Canada eller USA. Det fortalte han os jævnligt, så det var vi sådan set klar over. At det var sådan det var, forklarer Caroline om sin søns tidlige karriereplanlægning.

- Så lang tid jeg kan huske tilbage har det altid været det, jeg gerne vil. Jeg har aldrig haft en anden ting, hvor jeg har tænkt, at det kunne bare være fedt at blive bilsælger, eller hvad end det skulle være. Jeg har aldrig haft en anden drøm end ishockey. Det har altid været det, jeg gerne ville, og det som jeg ser, som min fremtid, lyder det fra hovedpersonen selv.

Mads Søgaard valgt som nummer 37

Nu er han så et skridt nærmere målet. Draftet som nr 37 ved årets NHL-draft af Ottawa Senators - der er hans storebrors, Jonas', yndlingshold.

Godt hjulpet på vej af en familie, der har bakket op i jagten på hans helt store drøm. Og som også var ved hans side ved draften i Vancouver på den canadiske vestkyst.

- Det er helt fantastisk. Jeg tror ikke, du kan finde mange familier, der kan støtte en 15-årig dreng i at tage væk hjemmefra og bare gå efter sin drøm – og at det der med skole, det er ikke så vigtigt. Men det er min familie. De har altid været der for mig, der har altid hjulpet mig i samtlige situationer, jeg har været i - om det har været noget godt eller noget skidt, så er de der altid, og det er det vigtigste. De er helt klart den største grund til, at jeg er her, hvor jeg er.