Ishockey

Kim Staal indstiller karrieren med øjeblikkelig virkning

Kim Staal indstiller karrieren. Den 41-årige ishockeyspiller er noteret for 20 scoringer ved A-VM, og det er dansk rekord.

41-årige Kim Staal har snøret skøjterne for sidste gang.

Den tidligere danske landsholdsspiller stopper nemlig karrieren efter mere end 20 år på topplan, efter han har brugt de seneste tre år i Herlev Eagles.

- Jeg ved, jeg kommer til at savne træningen og kampene. Der bliver et tomrum, siger Kim Staal til TV 2 SPORT.

- Jeg har fået lov til og er taknemmelig over, at jeg har spillet længe. Det var tid til det – der er yngre og bedre kræfter, der skal frem, og det passer godt nu.

I en alder af bare fem år opstod interessen for ishockey, og som 16-årig flyttede han til Sverige for at forfølge drømmen om at blive professionel ishockeyspiller.

Vi rendte rundt i en stor rus i tre eller fire uger – også da vi kom hjem

Kim Staal

I 1996 fik han sin debut i Elitserien i Sverige (SHL), ligesom at han for første gang tørnede ud for landsholdet. Men nu – 23 år senere – lægger han altså skøjterne på hylden.

- Lige nu kan jeg bare mærke, at jeg glæder mig også lidt til weekenderne om vinteren og et lidt mere normalt liv på den måde - og ikke at være en del af et hold, selvom jeg elsker det.

- Jeg skal lige have en pause og lave lidt andet, men det er ikke umuligt, at ishockey kommer til at fylde i mit liv igen, forklarer Kim Staal.

- Vi rendte rundt i en stor rus

Kim Staal har haft en glorværdig karriere, hvor han blandt andet har vundet tre sølvmedaljer i den bedste svenske række, mens han både har vundet det danske mesterskab (2011, Herning Blue Fox) samt det asiatiske mesterskab (2015, Tohuku).

På landsholdet har han ligeledes spillet en stor rolle, og han var med til at sikre oprykningen til A-gruppen i 2002, hvor Danmark har været lige siden.

- Det var fuldstændig surrealistisk. Vi rendte rundt i en stor rus i tre eller fire uger – også da vi kom hjem, husker han tilbage.

Kim Staal har i karrieren sendt pucken i mål 20 gange under et A-VM, og det er fortsat dansk rekord. I alt nåede Kim Staal at spille 214 landskampe, hvor han kvitterede med 165 point.

- Det har betydet rigtig meget. Det har været meget centralt i min karriere. Jeg har altid deltaget på landsholdet. Det er kun, hvis jeg har været skadet, at jeg ikke har været med.

- Primært har det betydet venskaber og en lille familie, for vi rykkede op fra B- til A-gruppen. Jeg har spillet sammen med folk tilbage fra ungdomslandsholdene. Jeg fik også lov til at spille længe på landsholdet, så det har været en stor del af min karriere, lyder det fra den nu pensionerede ishockeyspiller, der stoppede på landsholdet i 2017.

Danskeren har imponeret i flere forskellige ligaer, men han nåede aldrig at få debut i den største liga af alle, NHL.

NHL blev en mislykket drøm

Samme år som Kim Staal fik debut i den bedste svenske række og på landsholdet, blev han draftet til NHL af Montreal Canadiens.

Han valgte dog at blive i Sverige, og først i 2006 tog han over Atlanten for at træne med Nashville Predators. Danskeren fik dog aldrig debut i NHL, men spillede en enkelt sæson for klubbens andethold i AHL (den næstbedste række i USA).

- Jeg blev draftet og sat i spil til at være den første dansker i NHL en overgang, som jeg husker det. Jeg prøvede også at tage derover, da jeg var 28 år.

- Det havde da været rart. Det var en drøm, man forfulgte, og det lykkedes så ikke, fortæller Kim Staal om den manglende NHL-debut.

Herlev Eagles har planer om at holde en testimonial-kamp for Kim Staal, hvor både tidligere landsholdsspillere, svenske profiler og Herlev-spillere skal deltage.