Ishockey

Historisk aftale til kvindelandsholdet

Det danske kvindelandshold ved VM tidligere på året, hvor de sikrede sig oprykning til top-divisionen. D

Der skal skrues op på nogle parametre, og det skal en ny aftale hjælpe på.

For første gang nogensinde har det danske kvindelandshold i ishockey indgået en landsholdsaftale.

Det fortæller formanden for Danmarks Ishockey Union (DIU), Henrik Bach Nielsen, til TV 2 SPORT.

- Vi vil gerne sende et signal om, at vi vil kvinderne. Nu har de selv spillet sig i top-10, hvor de ikke har haft en aftale. Så er det rimeligt, at de også får en - ligesom herrerne, lyder det fra formanden, der har indgået en aftale, der løber de kommende tre år.

Kvindelandsholdet rykkede i sidste sæson op i topdivisionen. Og skal man forsøge at fastholde den position, så skal der skrues op på nogle parametre. Det er også en væsentlig årsag til den nye aftale.

- Det er også et signal om, at med en aftale følger de skærpede krav. Det vil sige flere samlinger, flere aktiviteter og kampe. Vi vil gøre det mere professionelt og øge aktiviteterne.

Derfor indeholder aftalen blandt andet godtgørelser for samlingsdage og bonus for at blive i topdivisionen og kvalifikation til OL i Beijing i 2020. Håbet hos Henrik Bach Nielsen er, at det kommer til at kunne ses, når de danske landsholdskvinder snører skøjterne.

- Mit håb er, kvaliteten på isen bliver bedre på den lange bane. De har løbet rundt frivilligt. Det her er en form for respekt for pigerne.

Der er en kæmpe signalværdig i den her aftale

Josefine Jakobsen

Et stort skulderklap

På spillersiden er der også stor tilfredshed med den historiske aftale.

- Det er et stort skulderklap til os spillere - og ikke mindst kvindeishockey i Danmark. Forhåbentligt giver det samtlige spillere et ordentligt motivationsboost og samtidig en form for ro, som gør, at vi kan fokusere på det, vi elsker mest, og det er at spille ishockey og repræsentere Danmark med stolthed, siger landsholdsspilleren Josefine Jakobsen til TV 2 SPORT.

Djurgården-spilleren har efterhånden 10 VM-turneringer på cv'et, og udover indholdet er det især signalet ved aftalen, som den 28-årige forward er glad for.

- Vi er meget stolte af at få sådan en aftale. Samtidig er det en ny situation at stå i som kvindespiller for Danmark. I den tid, jeg har spillet på landsholdet, har vi ikke haft noget lignende overhovedet, så personligt er jeg meget stolt af, at vi er nået hertil. Indholdet betyder selvfølgelig meget for os spillere, men det vigtigste er egentligt ikke indholdet i aftalen, mest af alt så er det respekten og støtten som DIU viser, forklarer Josefine Jakobsen.

De skærpede krav, som DIU-formand Henrik Bach Nielsen er inde på, er også noget, som spillersiden er med på følger med.

- Vi er kommet til et niveau, hvor vi har spillet os i A-gruppen, der kræves mere fra spillere - såvel fysisk som psykisk og mentalt. Samtidig har vi flere samlinger per sæson end tidligere, og derfor synes vi, det var passende med en aftale, den vi har fået. Vi vil vise, at vi er engageret og vil noget. Vi vil spille OL i 2022. Med denne aftale skaber det tryghed og ro til at fokusere på de rigtige ting, lyder det fra Josefine Jakobsen.

Pengene kommer fra VM på hjemmebane

Og står det til Henrik Bach Nielsen, så er skal kvinderne heller ikke frygte for, at aftalen er afhængig af, at man fastholder sin plads blandt verdens allerbedste i top-divisionen.

- Jeg forestiller mig, at det her den første aftale i et permanent samarbejde. Det er ikke et engangs-fænomen. Den her aftale er kommet for at blive, lyder det fra DIU-formanden.

Samtidig slår Henrik Bach Nielsen fast, at der er en ganske klar årsag til, at kvinderne ikke har haft en aftale tidligere.

- Fordi nu har vi råd på baggrund af VM på hjemmebane i 2018. Men det er også et spørgsmål om, at niveauet på pigerne er blevet et højt niveau. Det kræver mere professionelle vilkår. Det kvitterer vi med med den her aftale.