Ishockey

Greens guide til Metal Ligaen: - Det bliver en meget lige sæson

Sidste år blev Rungsted danske mestre. I år bliver det en meget mere lige udgave, mener Morten Green Danmarks Ishockey Union

Morten Green har kigget nærmere på den kommende sæson i Metal Ligaen og har fundet profiler, nytilgange og unge spillere, man skal holde øje med

Fredag begynder den nye sæson i Metal Ligaen - Danmarks bedste ishockeyrække.

Og TV 2 SPORTs ishockeyekspert, Morten Green, forudser en temmelig jævnbyrdig sæson forude.

- Det bliver meget lige. Der vil i denne sæson ikke være et hold, der er lige så suveræne, som Rungsted var i sidste sæson, lyder det fra Morten Green.

- Der var flere hold, der skuffede sidste år. Herning fik det ikke til at fungere. Esbjerg klikkede ikke, og Aalborg havde vel et hårdt år. Ligesom der var to klare bundhold i Herlev og Odense. Det var vel kun Rungsted, SønderjyskE og Frederikshavn, der ramte niveau. Men i år er der mange flere hold, der ser gode ud.

Trykker man den tidligere landsholdsanfører hårdt på maven for at få hans bud på favoritten i den kommende sæson, så kommer svaret nok lidt overraskende.

- Jeg tror Frederikshavn kan gøre det i år. Der er hold, der ser bedre ud på papiret - Aalborg, Esbjerg, SønderjyskE og Rungsted - men det er spændende, det der er på vej i det nordligste Jylland.

Nedenfor gennemgår Morten Green de ni Metal Liga-mandskaber op mod den nye sæson.

RUNGSTED SEIER CAPITAL

Det ligner ikke umiddelbart et top-to-mandskab. Der har de mistet for mange vigtige spillere. Og spørgsmålet er, hvordan de er blevet erstattet - det er altid svært med nye udlændinge. Og så spiller de også Champions Hockey League, og det afføder altid en reaktion. Det kommer tll at tage tid. Men de er stadig et top-mandskab - bare ikke lige den absolutte top i ligaen.

Profil

Mathias Persson - Han er i mine øjne en top 3 -spiller i ligaen. Det har han været i de første to sæsoner, han har været i Metal Ligaen. Han er en spiller, der er god også i de vigtige kampe.

Bedste tilgang

Ander Poulsen - det er sindssygt vigtigt, at Rungsted har fået en dansker med topklasse ind efter afgangen af Morten Jensen og Mathias Røndbjerg. Ellers ville det være svært at holde niveau. Det bliver spændende at se, om han får fart på karrieren igen efter et par skadesplagede sæsoner. Vi ved han har kvaliteten, når han rammer formen.

Hold øje med

Rasmus Andersson - tog et skridt op i sidste sæson. Det ser ud til, at han skal spiller i svenskerkæden med Marcus Olsson og Mathias Persson, og det er en enestående mulighed for at slå igennem som en topspiller i ligaen. Kommer det til at fungere, så kommer han til at hagle mål ind.

SØNDERJYSKE

Det er et hold, der kommer til at ligge i top 4. De har stadig Patrick Galbraith i målet. De er rigtig godt organiseret. Og så har de fået hentet nogle gode profiler ind på udlændingefronten. Det ligner et stabilt år fra sønderjyderne.

Profil

Patrick Galbraith - han var klart ligaens bedste målmand i sidste sæson. Der er ingen tvivl om, at hvis SønderjyskE skal være gode i år, så skal han holde niveauet. Han er holdets vigtigste spiller.

Bedste tilgang

MacGregor Sharp - han er en super karakter, der virkelig bidrager til et hold. Det er ikke altid lige kønt, det han laver - til gengæld er det super effektivt. Og så har han en god indstilling til tingene. En spiler, der er bedst, når det gælder.

Hold øje med

Anders Biel og Mathias Borring Hansen - jeg er gået med en duo her, fordi de to unge spillere imponerede mig i slutspillet i sidste sæson. De tog et stort skridt og viste, at de hørte hjemme i ligaen. Jeg glæder mig til at følge dem og se, om de tager en mere bærende rolle på holdet.

Alexander Bumagin er tilbage i Frederikshavn til den nye sæson

FREDERIKSHAVN WHITE HAWKS

Det er en af favoritterne. De har en klasse målmand i Tadeas Galansky. De har en stabil backlinje, og så har den en af ligaens bedste trænere i Jari Pasanen. De skal ligge i toppen i år.

Profil

Alexander Bumagin - jeg var rigtig imponeret af ham i sidste sæson. Det var tydeligt, der var klasse, når man så ham agere i kampene. En leder på isen. Det bliver spændende at se, om han er lige så motiveret i denne sæson, og om han kan holde niveauet hele vejen.

Bedste tilgang

Dane Fox - han kommer fra to fulde sæsoner i den bedste tyske række - DEL. Det er sjældent en spiller tager den direkte vej fra den liga til den danske - og vel at mærke en spiller, der har produceret i Tyskland. På papiret ser det rigtig godt ud.

Hold øje med

Nikolaj Krag Christensen - spillede en fin sæson sidste år, hvor han kom ind omkring det danske landshold. Nu skal han vise, at det kan omsættes, så han kan blive en bærende profil på et ligahold.

AALBORG PIRATES

De ser stærke ud. Det spændende bliver at se, om danskerstammen kommer til at fungere, der er efterhånden mange danske kokke i Aalborg, der skal tilfredsstilles med istid. Men det er helt sikkert et hold, der har potentialet til at ligge i top tre.

Profil

George Sørensen - Aalborg faldt en smulle på målmandsposten i sidste sæson, hvor Ronan Quemener ikke havde samme niveau som sidste, han var i klubben. George Sørensen er et symbol på den vej, de nu er gået med danske spillere i en god alder med landsholdspotentiale. Det bliver spændende at se, om han kan finde det niveau, han havde tidligere, efter en ikke så vellykket sæson i Sverige og efterfølgende vragning på landsholdet. Han må have en stor revanchelyst.

Bedste tilgang

Oliver Hinse - han var sindssygt undervurderet, sidst han var i Danmark i sin rolle med at spille mod de andres holds bedste spillere. Det giver Aalborg mulighed for at skubbe Julian Jakobsen ned i hierarkiet og styrke holdet markant på centerpositionen. Det ligner et klogt valg, og de ved, hvad de får med den signing.

Hold øje med

Anders Krogsgaard - det bliver spændende at se, om han kan tage skridtet til at blive den profil i ligaen, som talentet er til. Han vil få mange chancer for at spille førsteviolin hos nordjyderne og på den måde rykke op i landsholdsklassen.

ESBJERG ENERGY

De ser i min bog gode ud i år. Det ligner et hold, der har ramt rigtigt i år på udlændingene efter et par sæsoner med noget svingende niveau på den front. Samtidig med er der også spændende unge spillere. Læg dertil, at de har en dygtig trænerduo, der giver dem stabilitet. De hører helt sikkert hjemme i toppen af ligaen.

Profil

Mathias Seldrup - de sidste par år, har han været en del af en duo med Nikolaj Henriksen uden en reel førstemålmand. Men nu ser det ud til, at Seldrup vandt kampen. Det er første gang, han har den udfordring. Men han har niveauet til at kunne bære det.

Bedste tilgang

Grayson Downing - der er mange nye nordamerikanere i Esbjerg - son sædvanligt. Men Downing har et ´CV, som man sjældent ser i den danske liga. Det er sjældent man ser rene AHL-spillere skifte til Metal Ligaen. Det bør kunne ses på isen.

Hold øje med

Niklas Andersen - fik vel sit gennembrud i sidste sæson, der også førte ham langt i VM-campen. Kan han bygge videre på det, så kan det sagtens være han begynder at melde sig fast ind i landsholdsvarmen.

HERNING BLUE FOX

Mange har dem i top 3. Det har jeg ikke, og årsagen skal findes i sidste sæson. Man kan ikke bare lige trykke på en knap, og så virker det hele. De har skiftet træner, de har skiftet sportslig ledelse og udlændinge. Det er ikke et selvspillende piano. Det kommer til at tage tid. De aspirerer til en plads midt i ligaen.

Profil

Morten Poulsen - han skal træde i karakter, hvis Herning skal tilbage på banen. Han spillede et stærkt VM og har et godt niveau. Han skal fortsætte den gode forsæson, han har leveret hidtil.

Bedste tilgang

Brodie Dupont - det ser ud til, at Herning har hængt sin hat på ham. Han var god dengang, han var i den tyske liga - DEL. Og så lavede han 35 point i den østrigske liga i sidste sæson. Men han skal også betyde meget i omklædningsrummet, hvis det skal lykkes.

Hold øje med

Cameron Brace - Herning har ikke rigtige de unge danske spillere, der skal træde op. I stedet kommer Brace fra den canadiske universitetsliga. Han er med bare 26 år ung og har set godt ud. Men det kan være svært at vide, hvad man får, når man henter unge nordamerikanere ind.

Teemu Virtala, da han var i Metal Ligaen med Gentofte Stars

RØDOVRE MIGHTY BULLS

De ser spændende ud i år. De har ikke helt truppen til toppen af ligaen med den lineup, de har. Men de har gjort de rigtige ting, og de ser helt sikkert stærkere ud end i sidste sæson.

Profil

Miro Keskitalo - er bare 23 år og har en rigtig god alder for en udlænding i den danske liga. Han kommer fra tre fulde sæsoner i den bedste finske liga. Det er et anderledes karrierevalg at smutte til Danmark med den ballast. Han ligner en stærk signing.

Bedste tilgang

Virtala-brødrene: Teemu og Marko - først og fremmest er de dygtige hockeyspillere. Men det er også super fyre med gode karakterer. Det er vigtigt i Rødovre i denne sæson, for udefra har det virket som om, det var et omklædningsrum, der trængte til at blive rusket. Der kommer nye standarder nu med de to finske ledertyper.

Hold øje med

Lasse Holm Mortensen, Kasper Larsen og Christoffer Frænell - tre unge backer, hvor en af dem for alvor skal finde et niveau, der kan føre til en fast plads i ligaen. For ellers er der kun fem senior-backer i truppen, og det bliver for tyndt, hvis ikke en af de unge stepper op.

HERLEV EAGLES

Det kommer til at blive en duel mellem dem og Odense om at undgå den kedelige niendeplads. Umiddelbart ser de tyndere ud end sidste sæson, og det vil virkelig være en overraskelse, hvis de skulle spille sig i top 6.

Profil

Emil Jidskog - den nye svenske målmand skal stå på hovedet og holde modstanderne på et, to eller tre mål - for det ser ikke ud til, at Herlev i år har offensiven, der kan lave seks-syv mål i en kamp. Det er Jidskog, der skal vinde kampene for dem.

Bedste tilgang

Victor Rollin Karlsson - han skal trække et stort læs, og kommer til at betyde meget for holdet. De har ikke samme offensive power som sidste år. Men han er også en spiller, der skal bidrage andre steder.

Hold øje med

Magnus Koch Povlsen - han er en af de højest rangerende backer på U20-landsholdet. Det skal han vise ved at tage et stort skridt i ligaen i en ellers lidt tynd backside. Hvis han gør det, så har Herlev vundet meget.

ODENSE BULLDOGS

De skal gå efter at holde et hold bag sig. Så er sæsonen en succes. I forhold til sidste sæson har de en større chance for at levere varen i den nye sæson. De har et stærkere hold, og kan drille alle hold i ligaen, men det vi set over en hel sæson stadig være for ustabile og med for smal en trup.

Profil

Riley Bourbonnais - De har brug for en offensiv spids, hvis de skal vinde. Han skal bære holdet som førstecenter, så de kan flytte deres danskere ned i hierarkiet.

Bedste tilgang

Michael Eskesen - holdets leder. Det var livsnødvendigt, at de fik ham hjem efter Martin Larsen og Rasmus Schaarup stoppede. En super vigtig brik. En vinder og ikke mindst en leder.

Hold øje med

Mikkel Jensen - et stortalent, der har taget turen fra SønderjyskE til Odense for at få mere istid. Han har i forsæsonen spillet i førstekæden. Det bliver spændende at følge hans udvikling.