Ishockey

Lars Eller har spillet med flere homoseksuelle, der ikke stod frem

Torsdag aften valgte Jon Lee-Olsen som den første danske professionelle ishockeyspiller at stå frem som homoseksuel.

Den danske NHL-stjerne Lars Eller er ikke overrasket over, at der nu er en professionel ishockeyspiller, der springer ud som homoseksuel.

Det fortæller han til TV 2 SPORT, efter efter Rungsted-keeperen Jon Lee-Olsen stod frem torsdag aften.

- Jeg har selv spillet med mere end en – både på juniorniveau og på seniorniveau – som ikke sprang ud, men som var homoseksuelle. En sprang først ud senere. Det er ikke fremmed for mig.

Ishockey har jo en machokultur, så jeg tænker, at det ikke kan have været en let beslutning for det her individ

Lars Eller om Jon Lee-Olsen

- Jeg har selv spillet med et antal stykker, så det overrasker mig ikke, at de er der, for det ved jeg, at de i nogle tilfælde er. Men det at sige det er en anden ting, og det har sikkert ikke været let, men det er modigt. Det er der et eller andet sted behov for – at få det aftabuiseret, siger Lars Eller.

Lars Eller siger også, at han håber på, at det her kan få andre til at stå frem og sige, hvem de er.

Modigt i en ’machokultur’

Jon Lee-Olsens modighed har fået kollegaer fra ishockeyverdenen til at rose den 27-årige Rungsted Seier Capitals-målmand.

Roserne skyldes ikke, at Jon Lee-Olsen er homoseksuel, men nærmere at han er den første professionelle danske ishockeyspiller, der springer ud - især fordi ishockey betragtes som en ’machosport’.

- Det er jo specielt. Det vil man nok også kunne sige om mange andre sportsgrene, men ishockey har jo en machokultur, så jeg tænker, at det ikke kan have været en let beslutning for det her individ.

Homoseksuelle ishockeyspillere

Kun tre mænd har gennem tiden været åbent homoseksuelle og professionelle ishockeyspillere på samme tid.

Lars Peter Karlsson, Sverige (1966-1995): Karlsson spillede en enkelt sæson i den svenske liga. Han blev som 29-årig myrdet i en hate crime.

Brendan Burke, Canada (1988-2010): Spillede for Miami RedHawks. Fortalte i 2009 sine holdkammerater som sin seksualitet, og medierne opsnappede sidenhen historien. Døde året efter i en trafikulykke.

Jon Lee-Olsen, Danmark (1992): Spiller for Rungsted Seier Capital. Stod som den første danske topidrætsmand frem som homoseksuel i 'Go' aften LIVE'. 

- Jeg ville aldrig have noget problem med at spille med en homoseksuel spiller, og det har jeg heller ikke haft. Jeg synes, at det er modigt at komme ud og springe ud, når man befinder sig i den her kultur, som man gør, siger Lars Eller.

Den opfattelse er Lars Eller ikke alene om.

Jon Lee-Olsens holdkammerat i Rungsted Seier Capital Nikolaj Rosenthal har samme billede af ishockeyverdenen.

- Ishockey er jo en utrolig mandsdominerede og mandschauvinistisk sportsgren, hvor slåskampe, det at være hård og det at gå til vaflerne er en rigtig stor del af det at være ishockeyspiller.

- Jeg tror ikke selv, at jeg havde haft nosserne til at gå frem på den måde her. Så der er dyb respekt fra min side og dyb respekt fra holdkammeraternes side, og vi er klar til at bakke dig op hele vejen igennem mod de reaktioner, der helt sikkert vil komme, fortalte holdkammeraten Nikolaj Rosenthal til Jon Lee-Olsen i torsdagens udgave af 'Go’ Aften LIVE'.

Jon Lee-Olsens beslutning om at stå frem har generelt medfødt rigtig mange positive reaktioner. Også anføreren for ishockeylandsholdet, Peter Regin, kalder beslutningen stærk og modig.

Du kan se hele interviewet med Jon Lee-Olsen i ’Go’ aften LIVE’ på TV 2 PLAY.