Ishockey

Mail sendt ud til alle klubber - kampe afbrydes ved homofobiske tilråb

Dommerne skal følge seks punkter, hvis de hører homofobiske tilråb under kampe. Det står i en mail, som TV 2 SPORT er i besiddelse af.

Ishockey-målmanden Jon Lee-Olsen skrev danmarkshistorie torsdag aften, da han sprang ud som homoseksuel, og det har fået ligachefen for Danmarks bedste ishockeyliga, Kim Pedersen, til at reagere.

I en mail til alle klubber gør han opmærksom på, hvordan sexistiske eller racistiske tilråb under kampe skal imødegås.

- I forbindelse med at en af vores spillere i Metal Ligaen i aften (torsdag, red.) går ud offentligt med det faktum, at han er homoseksuel, vil det være på sin plads at genopfriske, skriver han til ligaens ni klubber.

Homoseksuelle ishockeyspillere

Kun tre mænd har gennem tiden været åbent homoseksuelle og professionelle ishockeyspillere på samme tid.

Lars Peter Karlsson, Sverige (1966-1995): Karlsson spillede en enkelt sæson i den svenske liga. Han blev som 29-årig myrdet i en hate crime.

Brendan Burke, Canada (1988-2010): Spillede for Miami RedHawks. Fortalte i 2009 sine holdkammerater som sin seksualitet, og medierne opsnappede sidenhen historien. Døde året efter i en trafikulykke.

Jon Lee-Olsen, Danmark (1992): Spiller for Rungsted Seier Capital. Stod som den første danske topidrætsmand frem som homoseksuel i 'Go' aften LIVE'. 

Mailen skal give klubberne og dommere noget at støtte sig til, hvis der opstår organiserede tilråb af diskriminerende karakter i kølvandet på Jon Lee-Olsens melding.

- Det synes vi ikke, at der er plads til i ishockey, og derfor har vi prøvet at være krystalklare i, hvordan vi vil gøre, siger Kim Pedersen og tilføjer:

- Det korte af det lange er, at hvis dommerne føler, at der er diskriminerende tilråb, skal de stoppe kampen.

Mail med seks punkter

I alt indeholder mailen seks punkter, der beskriver, hvordan dommerne skal håndtere eventuelle uønskede tilråb.

Første skal dommerne afbryde kampen, så snart de hører sådanne tilråb.

Derefter skal kampens speaker over højtaleranlægget meddele, at klubberne og ligaen ikke accepterer tilråbene og give en advarsel til tilskuerne:

- Skulle sådanne tilråb fortsætte vil det medføre, at den tilskuersektion, hvor tilråbene skønnes at komme fra, vil blive ryddet, inden kampen kan fortsætte, står der i mailen.

Fortsætter det alligevel, skal dommeren afbryde kampen igen, sende holdene i omklædningsrummene og tømme tilskuersektionen, hvor tilråbene kommer fra.

Herefter bliver hjemmeholdet sanktioneret, hvis dommerne indberetter episoden.

Der er tre trin for straffens størrelse: Advarsel, bødestraf på op mod 20.000 kroner og herefter tilskuerfrie kampe.

Jon Lee-Olsen håber, at han kan inspirere andre ishockeyspillere til at droppe de homofobiske udbrud under kampe og træning. Video: Karen Munk Ebbesen

Hovedpersonen glæder sig over mail og opbakning

Jon Lee-Olsen er den første danske ishockeyspiller, der står frem som homoseksuel, og hans mod har fået blandt andre Danmarks Ishockey Union og landsholdsanfører til at hylde den 27-årige målmand fra Rungsted Seier Capital.

Den opbakning glæder Jon Lee-Olsen, som er taknemmelig for, at der er klare retningslinjer for eventuelle tilråb under kampe, og at ligaen igen slår det fast i en mail sendt ud til alle klubber.

- At de går ud og siger, at de ikke vil tolerere nogen som helst tilråb, gør det også nemmere for mig at skulle gå ud til sådanne kampe, at jeg ved, at de har min ryg, hvis nogen siger et eller andet til mig, siger Rungsted-målmanden.

Se hele interviewet med Jon Lee-Olsen på TV 2 PLAY.

Perspektiv

Homofobiske tilråb i dansk fodbold

I år har der også været stort fokus på homofobi i den bedste danske fodboldliga, Superligaen. Efter en kamp mellem OB og FC København den 7. april råbte hjemmeholdets fans homofobiske sange mod FCK-profilen Viktor Fischer.

Superligaen, klubberne, Spillerforeningen og DBU reagerede straks og tog afstand fra episoden og homofobi i dansk fodbold.

De homofobiske sange stoppede dog ikke her. Dagen efter sang Brøndbys fans lignende sange om Viktor Fischer. 11 dage senere fortsatte sangene denne gang fra FC Midtjyllands fans efter en kamp mod FC København.

Den 13. august lavede flere af landets landsholdsspillere en video med et klart budskab: ”Ét homofobisk tilråb er ét for meget.”