Ishockey

Den store lynguide til Metal Ligaen

Det eneste trofæ, der blev uddelt sidste år var i Final 4, hvor det var Frederikshavn, der tog sig af det. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs Morten Green gennemgår de ni hold i Metal Ligaen forud for den nye sæson.

Før Metal Ligaen-sæsonen, der begynder fredag aften, så har TV 2 SPORTs ishockeyekspert Morten Green kigget nærmere på ni hold i den bedste danske liga.

Du kan se has vurdering af hvert enkelt hold nedenfor - ligesom du kan se, hvem du bør holde øje med.

AALBORG PIRATES

Aalborg Pirates

Det her skal være et top 3-hold, når man ser på den styrke, der er på holdet. Men spiller for spiller, så ser de svagere ud end sidste sæson, hvor de var aldeles suveræne i grundspillet. Det hænger sammen med, at de ikke har fået de danskererstatninger, der skal til at erstatte spillere som Anders Krogsgaard og Felix Scheel. De kommer ikke til at dominere på samme måde. Hvis Aalborg skal tilbage på tronen, så kræver det Julian Jakobsen og de to Højbjerg-tvillinger rammer samme niveau som i mesterskabssæsonen for to år siden.

HOLD ØJE MED

Danskeren: GEORGE SØRENSEN - Han var i sidste sæson den bedste målmand i ligaen, og ha fik kæmpet sig tilbage til landsholdet, og det lignede også en VM-billet, hvis det ikke lige var for den aflysning. Bliver en vigtig gardering bagude på et ultraoffensivt Aalborg-mandskab.

Udlændingen: MARTIN LEFEBVRE - Er udset til at være den offensive katalysator i offensiven som back. Skal trække læsset på et Aalborg-hold uden Krogsgaard, og det efter en 'hakkende' sæson, hvor det kun blev til otte kampe. Skal tilbage på DM-niveauet fra 2018.

Gennembruddet: JONATHAN BRINKMANN - Det ligner en kort visit, før han skal tilbage til canadisk junior-hockey, men han er den danske spiller fra 2001, der er højest rangeret, og nu skal han vise det på et højere niveau efter en OK sæson i Canada sidste år.

UDSIGT: Top-3

ESBJERG ENERGY

Esbjerg Energy

Det er et stort spørgsmålstegn på vestkysten. Der er kommet en række nye imports og så er der ikke mindst kommet en ny træner i form af Jason Jaspers, der står i sit første trænerjob. Han var en ledertype som spiller, og nu bliver det spændende at følge ham på bænken. Deres udlændinge skal være gode og deres målmænd i top, hvis det skal blive spændende for alvor i Granly Hockey Arena.

HOLD ØJE MED

Danskeren: FELIX SCHEEL - Han bliver nødt til at være den ledende offensive spiller, hvis der skal være succes hos Energy. Og så skal han levere på et niveau, der gør ham landsholdsaktuel. De har ikke andre danskere med hans offensive kvaliteter.

Udlændingen: BRADY SHAW - Er vel hentet ind som den stærkeste import, og har på cv'et været rigtig god de to seneste sæsoner, hvor det er blevet til spilletid i AHL, og masser af point i ECHL. Bliver også interesant at se, om de har ramt bedre på deres udlændinge end de seneste par år.

Gennembruddet: ANDERS KOCH - Har været med i en årrække, og spillede rigtig godt ved junior-VM i 2017, da Danmark blev nummer fem. Men han mangler at bryde igennem til at blive en absolut top-back. Måske det kommer med en ny træner.

UDSIGT: Plads 4-6

FREDERIKSHAVN WHITE HAWKS

Frederikshavn White Hawks

Det ser meget godt ud, og med spillere som Frederik Bjerrum og Nikolaj Krag ha de danskerne, der kan følge op bag Jesper Jensen og topkæden. Der er spørgsmålstegn ved de to udlændinge på backsiden, hvor det ser ud til, at det bliver Mads Larsen, der skal trække læsset. De skal slutte i top fire, hvis det skal være godkendt. I målet hænger de deres hat på Mathias Seldrup, spørgsmålet er, om han har Galansky-klasse?

HOLD ØJE MED

Danskeren: JESPER JENSEN - Det er en center af høj klasse, som White Hawks har fået hjem. Han har mange gode års hockey i sig endnu, og kan gøre en stor forskel. Han har potentialet til at blive ligaens bedste center.

Udlændingen: ALEXANDER BUMAGIN - Er i sin bedste stand en af ligaens allerbedste spillere, der giver sig over hele banen, og som leverer et stort arbejde for holdet. Men han har også brug for at komme bedre forberedt, end han gjorde sidste sæson, hvor det virkede som om, han skulle bruge 10-12 kampe på at være der, hvor han skulle være.

Gennembruddet: LUCAS ANDERSEN - Han så lovende ud i sin første sæson i Rungsted sidste år. Han har gode værktøjer til at tage det næste skridt som etableret seniorspiller, og så ser det ud til, at han får chancen højere oppe i hierarkiet, end han gjorde i Nordsjælland.

UDSIGT: Plads 4-6

HERLEV EAGLES

Herlev Eagles

De har valgt den svenske vej igen, som de tidligere har haft succes med. Men det er også svenskere, der skal slå til. Der er flere, der ser spændende ud, men der er umiddelbart ingen stjerner. Og så er der nogle kæmpehuller, der skal udfyldes efter Rollin Carlsson og især kaptajnen Brett Thompson, der ikke kun var en leder på isen - det var han også udenfor. På backsiden ser det lidt sparsomt ud. Der kan det blive for stramt.

HOLD ØJE MED

Danskeren: JOACHIM LINNET - Han kommer fra et par middelsæsoner i Herning, efter han havde været en fremtrædende spiller hos Frederikshavn. Han har værte lidt længere nede i hierarkiet, men nu skal han op og være en topspiller. Spændende at se, om han kan blomstre.

Udlændingen: MATTIAS ÅKESSON - Han har altid spillet på lavere niveau i Sverige, men han har haft kvalitet til mere. Er en dygtig offensiv spiller med næse for mål, og så kommer han med kraft og power. Ligner en klog rekruttering.

Gennembruddet: MAGNUS KOCH - Har været med i et par i Metal Ligaen, og har haft en mindre fremtrædende rolle. Nu skal han til at tage ansvar, og med det følger, at han skal droppe de dumme udvisninger.

UDSIGT: Bundplads 7-9

HERNING BLUE FOX

Herning Blue Fox

Det er de store mesterskabsfavoritter. De kommer fra et uhyggeligt stærkt forår, og så har de hentet nogle store danske profiler til ligaen med Mads Christensen og Mahias Bau - ligesom der er kommet danske forstærkninger fra Metal Ligaen også. De mangler i det regnskab Lasse Lassen, og de har kun fire udlændinge på kontrakt fra starten af sæsonen, så danskerne skal være stærkere end i sidste sæson. Men det bliver meget spændende at følge.

HOLD ØJE MED

Danskeren: MADS CHRISTENSEN - Kommer fra et par hårde år med alvorlige skader i München, men det er en topspiller, der kommer hjem. Ikke bare med danske øjne, men også internationalt. Har den vigtige kvalitet, at han altid vil være bedst, når det skærper til og mesterskaber skal afgøres.

Udlændingen: CAMERON BRACE - Han er vel det, man kan kalde et 'corona-tilfælde', for under normale omstændigheder, så var han forsvundet efter sin stærke sæson i Herning sidste år. Den nok bedste forward i ligaen i sidste sæson, og en vigtig brik at beholde i Herning.

Gennembruddet: PETER EG LARSEN - Efter et par indlæringsår i ligaen, så har han set godt ud i testkampene. Nu skal han så for alvor bide sig fast på det, der ligner et klassehold.

UDSIGT: Top 1-3

ODENSE BULLDOGS

Odense Bulldogs

Det ligner en meget smal trup på Fyn, som vil være sindssygt sårbare for skader. Til gengæld har de i år en top i truppen, som de ikke har haft de seneste par sæsoner. De er helt klar bedre end sidste år, og de står med en mulighed for at slutte i top otte og glide ind i slutspillet, og den tanke har man ikke haft de sidste par sæsoner.

HOLD ØJE MED

Danskeren: MICHAEL ESKESEN - Han er lederen og forsvarsgeneralen og hjerte og sjæl på holdet. Han bliver utrolig vigtig, for det kommer ikke til at køre på skinner for fynboerne igennem sæsonen. Ser ud til han skal bruge noget af sin tid på at holde Mitchell og McNally i ørene, når det kommer til det disciplinære.

Udlændingene: DALE MITCHELL og TADEAS GALANSKY - Bliver nødt til at gå med to her, for de er klasser over de andre udlændinge, når vi ser på de nyes cv'er. De er vel på papiret middelmådige. Så Mitchell og Galansky skal være i toppen af ligaen i hver deres ende af banen, hvis Odense skal opleve en form for tiltrængt succes i denne sæson.

Gennembruddet: OLIVER TRUE - Havde en fin første sæson i Odense, men igennem hele sin juniortid vist store offensive kvaliteter, og nu skal han slå igennem på det område på seniorniveau.

UDSIGT: Bundplads 7-9

RUNGSTED SEIER CAPITAL

Rungsted Seier Capital

De ser klart bedre ud på papiret end sidste sæson. De har bedre udlændinge, og så har de fået Nichlas Hardt og Morten Jensen. Ligesom Nihlstorp i målet ligner en mand, der skal være blandt de bedste keepere i ligaen. Backlinjen er meget offensiv, og spørgsmålet er, om de er for offensive. Men det ser rigtigt godt ud, og Rungsted skal med det her materiale være et tophold.

HOLD ØJE MED

Danskeren: NICHLAS HARDT - En spiller med utroligt meget karakter. Han kommer ikke til at vinde pointligaen som topscorer, men han kommer med masser af attitude. Og så har han den samme kvalitet som Mads Christensen - han er bedst efter jul, når det hele skal afgøres.

Udlændingen: SHANE HANNA - Et andet 'corona-tilfælde', der normalt skulle have fundet sig en bedre og stærkere liga efter en imponerende sæson hos Rungsted sidste år. Han var vel ligaens bedste back og er det offensive omdrejningspunkt på backsiden hos nordsjællænderne.

Gennembruddet - RASMUS ANDERSSON - Fordoblede i sidste sæson sin pointhøst i ligaen. Han har potentialet til at lave endnu flere point, og så skal han vise i denne sæson, at han kan gå ind og bejle til en plads på landsholdet.

UDSIGT: Top 1-3

RØDOVRE MIGHTY BULLS

Rødovre Mighty Bulls

Welychka og Cheek skal være bedre, end de var i Esbjerg, hvis Rødovre skal have succes. Den nye træner Thor Dresler har taget de to angribere med fra vestkysten. Det ligner et hold uden en klar top i truppen, og er afhængige af hele gruppen, hvis sæsonen skal lykkes. De kommer ikke til at vinde deres kampe på individuel kvalitet, men skal vinde som et hold.

HOLD ØJE MED

Danskeren: STEFFEN KLARSKOV - Han sal trække et stort læs. Der er kun to udenlandske angribere i truppen, så der skal være danskere, der skal levere på topniveau, hvis det skal blive godt.

Udlændingen: JANIS VORIS - Letten kommer med et interessant cv. Men der er også pres på, for Rødovre går med to 20-årige målmænd, så han skal være god. For de har brug for en klar førstekeeper, hvis det skal blive til succes.

Gennembrud: OLIVER KJÆR - Esbjergenseren er tilbage i Danmark efter en succesfuldt sæson i Nordamerika. Nu skal han tage skridtet fra at være lovende til at være en bærende seniorspiller, der bidrager med mere end 10 point.

UDSIGT: Bund 7-9

SØNDERJYSKE

SønderjyskE

De har stort set samme kvalitet som sidste år, og måske ser de endda lidt bedre ud på udlændingene i denne sæson. En ting er sikkert - Mario Simioni skal nok få dem til at spille som et hold. De ser ud til at være efter Herning, Rungsted og Aalborg, men ellers ser det solidt ud for sønderjyderne.

HOLD ØJE MED

Danskeren: RASMUS LYØ - Er en undervurderet back, der kommer til at trække et stort læs defensivt, da det ser ud til, at begge import-backs er forholdsvis offensive.

Udlændingen: VICTOR ROLLIN CARLSSON - Sidste år var han en af ligaens bedste center. Det er et meget sikkert kort med en spiller, der kender turneringen og som sidste sæson viste masser af kvalitet. Spændende signing.

Gennembruddet: MIKKEL JENSEN - Gennem sine juniorår har han været et af Danmarks største talenter. Nu skal han efter nogle læreår tage det næste skridt i sin karriere.

UDSIGT: Plads 4-6