Ishockey

Energibundt og topscorer: Den atypiske russer

Kirill Kabanov er kommet flyvende fra start i denne sæson i Metal Ligaen Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Kirill Kabanov fra Aalborg Pirates er topscorer i Metal Ligaen og har vist, at russere også kan være en kulturbærer i omklædningsrummet.

- Han er en atypisk russer.

Det er de ord, der som de første rammer dine ører, når du spørger til Metal Ligaens topscorer. Russeren Kirill Kabanov.

Om det er sportschefen i den 28-årige russers klub, Aalborg Pirates, eller anføreren samme sted eller Kabanovs ven og forretningspartner.

Så kommer det igen og igen:

- Han er en atypisk russer.

Så er spørgsmålet vel, hvad den typiske russer så er i ishockeysammenhæng?

- Jeg har mødt en del russere på hockeyskoler rundt omkring, og de kan være nogle arrogante røvhuller, fortæller Henry Hardarsson om mødet med Kabanovs landsmænd på isen.

- Det er folk, der mere passer sig selv. De arbejder, og så tager de hjem, uden at være en del af fællesskabet, lyder det fra Julian Jakobsen.

Arrogante røvhuller

Det er så dét, Kirill Kabanov ikke er. Og det er det, der først og fremmest er historien om en spiller, der i den grad er faldet til på et dansk ishockeyhold, hvor han har sat så store aftryk, at de går og drømmer om, at han kan blive en del af holdet i lang tid.

- Han er ikke en hot shot. Han er ydmyg og sætter altid holdet før sig selv. Han er en rigtig god holdkammerat, mener Henry Hardarsson.

Nu er Hardarsson at finde hos Odense Bulldogs, men i forhold til Kirill Kabanov er han så meget mere. Han er ikke bare tidligere holdkammerat fra Aalborg. Han er ven – faktisk er han gudfar til Kabanovs ene barn – og så er han forretningspartner.

- Han er altid glad, fuld af energi og meget energisk med en kæmpe livsglæde, som han er god til at sprede, fortæller Kabanovs kaptajn i det nordjyske, Julian Jakobsen.

- Han tager ansvar. Han viser vejen for de unge, og så er han god til at samle folk.

Energibundt og livsglad.

Virkeligheden var, at der var en masse forbehold, da nordjyderne hentede russeren med det fine hockey-cv til dansk ishockey.

For karrieren var ikke gået den vej, som Kabanov havde håbet på, da han som en stolt 16-årig skrev under på sin første professionelle kontrakt med Spartak Moskva og blev den yngste spiller i KHL, da han tidligt fik seks kampe i den stærke russiske liga.

Hurtigt var det afgang mod Nordamerika og drømmen om NHL. Draftet af New York Islanders. Men uden det blev en succes, der holdt hele vejen til toppen.

- Jeg var ung. Måske var det min fejl, at det ikke lykkedes, men jeg er taknemlig for, at jeg fik muligheden for at spille derovre, siger Kabanov om tiden i USA og Canada.

For det har ikke ødelagt hans livsglæde. Det er den slags, man bliver klogere af. Man tager med sig.

Klausul på klausul i kontrakten

På samme måde, da han i svensk ishockey røg ind i en voldsom skade i ryg og nakke-regionen, der var ved at slutte hans karriere.

I to sæsoner hjemme i Rusland nåede han sølle 14 kampe i KHL.

Kirill Kabanov (nr 7) i jubel efter en scoring

Og så var det, at Nordjylland kaldte. Men det var med masser af forbehold.

-Jeg har aldrig set en kontrakt med så mange klausuler, som den vi lavede med Kirill, da han kom til Danmark, fortæller Pirates-sportschef Ronny Larsen om dengang i 2017, hvor russeren satte sin skøjter på dansk is for første gang.

- Jeg havde hørt mange historier om, at han var et problembarn og en brokkerøv.

Men virkeligheden var en anden. I stedet for en ordentlig spandfuld problemer, så stod nordjyderne med en spiller med masser af humør – men også en spiller, der havde mistet troen på egne evner efter nogle tunge sæsoner.

- På et tidspunkt kommer der en masse tanker i dit hoved, og jeg stod og tænkte det måske var slut med hockey, fortæller Kirill Kabanov om ankomsten til Danmark.

Der var bud efter ham andre steder. Men i Nordjylland var de klar med en færdig aftale, der ville sikre ham en hel sæson.

- I Aalborg havde jeg chancen for at komme og spille på en kontrakt. Jeg skulle ikke testes inden.

Men det var ikke lykken fra starten.

- Jeg spillede virkelig dårligt i begyndelsen. Men Brandon Reid (Pirates-træner den sæson, red.) troede på mig.

En arbejdshest

Resten er historie. Aalborg Pirates vandt både mesterskab og pokaltitel og var altdominerende.

Kabanov fulgte med Brandon Reid til tysk ishockey, hvor pengene er større og ligaen er bedre. Men det var ikke lykken. For lykken var i Nordjylland. Derfor vendte han tilbage i 2019.

- Jeg elsker byen, elsker folkene omkring holdet, ledelsen, de frivillige, og så er min kone og mine børn faldet godt til.

Derfor drømmer han om at forlænge sit ophold i det nordjyske, og den står han ikke alene med – det er også håbet hos Ronny Larsen.

- Vi håber på at han kan være en del af holdet i fremtiden også.

For den langlemmede russer kommer med en række værdier, der er væsentlige for et hold, når man vil have succes på isen.

-Han er en arbejdshest. Han arbejder stenhårdt i kampene, lyder skudsmålet fra sportschefen. Og kaptajn Jakobsen er på linje:

- Han er en rigtig klog ishockeyspiller, og han giver aldrig op. Aldrig. Han behøver ikke lave 40 point for at gøre gavn, fordi han virkelig bringer en arbejdsindsats.

Og så er han ydmyg. Også selvom han lige nu topper statistikkerne i Metal Ligaen med sin 5 mål og 4 assist.

- Det handler første og fremmest om, at jeg er sammen med to gode kæde-kammerater i Tobbi og Jeppe (Tobias Ladehoff og Jeppe Jul Korsgaard).

- Jeg vil ikke have noget problem med at stå med ni point, når sæsonen er omme, hvis vi vinder mesterskab og pokal. For til syvende og sidst handler det ikke om mig. Det handler om holdet, siger Kabanov.

Mere følelsesladet end de fleste

Og så handler det også om tiden efter karrieren. Og på samme tid om erfaringerne fra karrieren.

Derfor fandt de daværende holdkammerater Kabanov og Hardarsson hurtigt ud af, at de ville lave forretning sammen.

- Vi fandt begge ud af, at vi gerne ville gang i noget ved siden af hockey, husker Hardarsson tilbage på de første tidlige snakke om at lave forretninger sammen.

Og da russeren i kampen mod smerter i ryg og nakke havde fundet ud af alternative behandlinger med olie med cannabis, såkaldte CBD-olier, hjalp ham, så valgte de to holdkammerater at gå den vej i deres firma MEON målrettet spillere med smerter og søvnproblemer.

Men der er stadig masser af hockey, der skal spilles i en ung sæson.

Og lige nu er der masser at smile af i Aalborg, hvor holdet topper ligaen efter seks kampe. Og skulle det pludselig gå ned ad bakke, så ved man i det nordjyske, at der nok er en, der skal skabe noget humør i omklædningsrummet.

- Det er en del af min natur. Jeg kan lide at løfte humøret og vise følelser. Det er vigtigt. Jeg er nok mere følelsesladet end de fleste. Jeg ved ikke, om det er en god ting?

Hos Pirates er der vist ingen tvivl om, at de synes, det ikke bare er en god ting. Det er en rigtig god ting.