Ishockey

Danmark forbigået - Letland bliver enevært for VM

Letland overtager det fulde værtskab for VM i ishockey efter fravalg af Hviderusland. Danmark havde budt sig til som medvært.

Det internationale ishockeyforbund, IIHF, så ikke Danmarks vej, da Hvideruslands del af VM-værtskabet skulle besættes.

I stedet skal årets VM i ishockey udelukkende afvikles i Letlands hovedstad Riga, oplyser IIHF på Twitter.

Beslutningen møder fuld forståelse i Danmarks Ishockey Union (DIU).

- Da VM blev flyttet fra Minsk - en beslutning, som vi bakkede op om - kom vi fra Herning og Danmark med et seriøst bud, der kunne hjælpe ishockeyen, så VM ikke skulle aflyses som i 2020. Det ville have været en katastrofe for sporten.

- Nu ender begge VM-puljer i Letland af to primære årsager: Det er billigere at holde VM i Letland, hvis man sammenligner med for eksempel Danmark, og alle 16 hold er i samme by og kan dermed også være i samme boble. Set i 'corona-perspektiv' virker det også rigtig fornuftigt. Med beslutningen eliminerer man også al rejseaktivitet i VM's slutspil. Det er ligeledes godt for aktørernes sikkerhed.

- Så vi er helt på det rene med, at VM ender i Letland og arbejder videre frem mod 2025, hvor vi skal holde VM sammen med Sverige. Det glæder vi os allerede til, lyder det fra DIU-formand Henrik Bach Nielsen på DIU's hjemmeside.

Hviderusland frataget værtskab efter uroligheder

Udover Danmark havde Slovakiet og Litauen meldt sig på banen til at overtage halvdelen af værtskabet, men ingen medvært er blevet valgt.

Hviderusland fik frataget værtskabet i januar, fordi landet har oplevet voldsomme demonstrationer rettet mod præsident Aleksandr Lukasjenko, efter at han i august blev genvalgt.

Oppositionen beskyldte præsidenten for at have svindlet med valget, og EU har siden indført sanktioner mod Lukasjenko.

Desuden vurderede en ekspertgruppe nedsat af IIHF, at Hviderusland ikke håndterede coronapandemien tilstrækkelig forsvarligt.

VM begynder 21. maj og varer frem til 6. juni. Danmark er i gruppe med Rusland, Sverige, Tjekkiet, Schweiz, Slovakiet, Hviderusland og Storbritannien.

Sidste år skulle Schweiz have arrangeret VM, men mesterskabet blev aflyst på grund af coronapandemien.