Ishockey VM

Dansk VM-håb holdt i live af hjælp fra uventet kant

Ishockeylandsholdet var ude af VM og lå og ærgrede sig på isen, da hjælp fra en usædvanlig kant pludselig gav dem en livline ved VM.

De danske ishockeyspillere lå på isen og græmmede sig over, at Tjekkiet netop havde sendt dem ud af VM med en scoring til 2-1 i overtiden.

Men mens arrangørerne var i gang med at stille op til sejrsceremoni, fik det danske ishockeylandshold pludselig en hjælpende hånd fra tilskuerrækkerne.

I en ellers tilskuertom hal sad det danske landsholds general manager, Kim Pedersen, og holdets media manager, Claus Fonnesbech Christensen og overværede kampen på video.

- Organizer (arrangøren, red.) stiller en skærm til rådighed, hvor vi kan se alle vinkler, og vi markerer simpelthen hver gang, at modstanderen kører ind over blå linje, og så tjekker man den, siger Kim Pedersen til TV 2 SPORT.

Forud for Tjekkiets mål udspillede der sig en situation, som skulle vise sig at blive udslagsgivende. Der var tvivl om, hvorvidt en tjekkisk spiller havde løftet sin ene skøjte, inden han trak pucken ind over den blå linje. I så fald ville han være offside.

På TV-billederne var det svært at vurdere, ligesom den danske landstræner heller ikke registrerede, at der var offside.

- Jeg skal være ærlig og sige, at på de billeder jeg kunne se nede i boksen, der synes jeg ikke, at der var offside, siger Heinz Ehlers.

Hoppede som badebolde

Kim Pedersen og Claus Fonnesbech Christensen er begge tidligere topdommere, og deres erfaring kom dem til gode i situationen, for de var ikke i tvivl.

- Vi er sikre. Men vi er ikke sikre på, at billederne er entydige. Vi er sikre både Claus og jeg. Det ligger lidt på rygraden. Vi synes simpelthen, at han har løftet den skøjte, som han skulle have på den blå linje, og derfor er han inde i zonen, før pucken kommer ind, siger Kim Pedersen.

Derfor forsøgte de at kalde over radioen til den danske bænk for at informere dem om, at der skulle tages en 'coach's challenge' og få kigget situationen igennem på video.

Her opstod dog et problem. For manden, de skulle kommunikere med over radioen, havde taget sit headset ud og erkendt nederlaget.

Men da der ikke var tilskuere i hallen, tog de en alternativ metode i brug.

- De kan jo se, at vi står og hopper som badebolde deroppe, og jeg løber ned mod boksen for at få fat i dem. Så ved de godt, at vi ikke står og råber til dem, fordi vi vil sige tak for kampen, siger Kim Pedersen.

Det lykkedes at få fat på det danske team nede ved banen, og her var landstræneren ikke i tvivl om, hvad han skulle gøre.

- Når der sidder to gamle professionelle dommere fra den danske liga og sidder og bedømmer deroppe, så er det bare at lytte, siger Heinz Ehlers.

- Fuldstændig vanvittigt

Kampens dommere brugte adskillige minutter på at se situationen igennem på video. Mens både de danske ishockeyfans og de danske spillere formentlig sad med galoperende hjerter og ventede på en afgørelse, så var både Kim Pedersen og Claus Fonnesbech Christensen anderledes rolige.

- Jo længere tid, der går, jo mere overbevist bliver vi om, at de kommer til at lave beslutningen om, siger Kim Pedersen.

Og ganske rigtigt.

Efter adskillige minutters neglebideri hos de danske spillere blev dommen omstødt, og så fik Danmark en ekstra chance.

- Det var fuldstændig vanvittigt. Jeg så selv situationen på iPad i udskiftningsboksen, og jeg kunne nærmest ikke få øje på den offside, siger den danske landsholdsspiller Morten Poulsen, der sammen med holdkammeraterne måtte tilbage på banen.

Her overlevede de danske spillere en kritisk undertalsperiode.

- Så måtte vi i stedet ud og kæmpe to vanvittige minutter i undertal, hvor Oliver Lauridsen legede målmand, og Sebastian Dahm stod på hovedet. Det var vanvittigt dramatisk, siger Morten Poulsen.

I sidste ende rakte det dog ikke til videre VM-deltagelse, da det efter straffeslag endte med et nederlag på 2-1 til Tjekkiet.

Danmark tabte straffeslagsafgørelsen til Tjekkiet og røg dermed ud af VM. Video: TV 2 SPORT