Ishockey VM

Canada er verdensmester

De første 60 minutter af VM-finalen mellem Finland og Canada sluttede 2-2. Derfor skulle kampen afgøres i overtid, og her var canadierne skarpest.

Canadas ishockeyherrer er verdensmestre.

I en dramatisk finale i den lettiske hovedstad Riga søndag aften vandt de 3-2 over de forsvarende finske verdensmestre efter overtid.

Det var 27. gang, at Canada strøg til tops ved VM. Første gang var i 1920.

Finland-Canada 2-3

  • 1. periode: 1-0
  • 2. periode: 0-1
  • 3. periode: 1-1
  • OT: 0-1

Ramt af udvisninger i 1. periode

VM-finalen begyndte dog ikke på den bedste måde for canadierne, der satte sig selv under pres i 1. periode med tre udvisninger.

Sekundet efter, at de var blevet fuldtallig efter den anden udvisning, gik det galt.

Finske Mikael Ruohomaa fik fat i den flade aflevering fra landsmanden Oliwer Kaski, hvorefter han vendte rundt på en tallerken foran det canadiske mål og sikkert sendte pucken ind bag Darcy Kuemper.

Begge hold havde chancerne til at give tilskuerne og de mange millioner tv-seere flere mål i de første 20 minutter, men det blev ved det ene til finnerne.

To canadiske mål i 2. periode, men kun ét gjaldt

Efter to minutter af 2. periode var Canada tæt på 1-1, men stolpen var i vejen for Maxime Comtois, som ellers havde et frit mål foran sig.

Der skulle dog kun gå yderligere to minutter, inden Comtois tog revanche.

Et slagskud fra Connor Brown ramte overliggeren, og returen røg hen på Comtois, inden pucken så ramte en finsk stav for derefter at ryge ned på Comtois' højre skøjte og hen på stolpen. Og fra den afstand kunne canadieren ikke brænde.

Canada fik scoret igen med fire minutter tilbage af perioden, men Adam Henriques scoring blev efterfølgende annulleret for offside. I opspillet til målet var Owen Power kommet ind over blå linje før pucken.

Fra bommert til mål på 35 sekunder

Knap fem minutter var spillet i 3. periode, da den finske målmand Jussi Olkinuora fumlede og var tæt på at give Canada en gave. Olkinuora og finnerne slap dog med skrækken, og bare 35 sekunder senere bragte de sig foran 2-1.

Petteri Lindbohm fik plads i venstre side og sendte pucken ind til venstre for Darcy Kuemper.

Canadierne var imidlertid ikke indstillet på, at finalen skulle få en ende efter 60 minutter. Med 07:23 tilbage på uret lå pucken inde i nettet bag Olkinuora efter et flot canadisk angreb i powerplay.

Connor Brown fandt Maxime Comtois foran det finske mål, og Comtois' smarte aflevering mellem egne ben gled hen til Adam Henrique, der uden besvær scorede til 2-2.

Afgørelsen faldt i overtid

Der blev ikke scoret yderligere i 3. periode, og derfor skulle kampen ud i overtid til først scorede mål. Men i stedet for fem mod fem havde hvert hold nu kun tre markspillere på isen.

Den afgørende scoring faldt efter knap seks et halvt minut.

Efter en faceoff i den canadiske zone lagde finske Petri Kontiola pucken tilbage mod en landsmand, men Nick Paul opsnappede den, og så strøg han og Connor Brown af sted i en kontra med bare Kim Nousiainen foran dem.

Paul smed pucken videre til Brown, for at de kunne komme forbi finnen, og til sidst fik Paul pucken tilbage fra Brown, så han kunne score og gøre Canada til verdensmester.

Canada var tæt på tidligt exit

En vild afslutning på VM i Letland for canadierne, der kom videre til kvartfinalerne på yderste mandat. De indledte turneringen med tre nederlag på stribe, hvilket de aldrig tidligere havde prøvet ved hverken VM eller OL.

VM-finalen søndag aften var Canadas femte siden 2015. Efter VM-triumferne i 2015 og 2016 tabte Canada finalen i 2017 og 2019.

Sidste år blev VM aflyst på grund af covid-19-pandemien.

Tidligere søndag tog USA bronze med en 6-1-sejr over VM-overraskelsen Tyskland. Danmark sluttede på 12.-pladsen.