Ishockey

Danmark jagter OL-revanche - grim oplevelse "sidder stadig i kroppen"

Flere danske profiler forventer en intens kamp om OL-billetten, når Norge søndag eftermiddag er modstanderen.

Se Danmark-Norge på TV 2 CHARLIE eller TV 2 PLAY fra klokken 15.45.

For fem år siden rejste Danmarks ishockeylandshold til Hviderusland med et klart mål om at vende hjem med en billet til OL.

De var favorit til at vinde kvalifikationsgruppen, men tre kampe senere var sagen en anden. To nederlag betød, at de danske ishockeyherrer måtte indse, at muligheden for at deltage ved De Olympiske Lege for første gang var glippet.

- Den sidder stadig i kroppen, når man tænker tilbage, siger NHL-spilleren Nikolaj Ehlers her fem år senere, hvor Danmark igen har chancen for at skrive historie.

Og de har aldrig været tættere på. Søndag eftermiddag skal ishockeylandsholdet møde Norge i en direkte kamp om en plads ved næste års vinter-OL i Beijing.

- De fleste af os var med for fem år siden. Nu er vi i den finale, som vi kom for. Vi giver den en skalle, så vi kan komme til det OL, siger Ehlers, der får opbakning fra landsmanden Frans Nielsen:

- Det betyder meget. Vi har altid drømt om at spille det OL. Nu har vi chancen, og det er nok også den sidste chance. Det vil betyde utrolig meget.

Ved kvalifikationsstævnet i Norges hovedstad, Oslo, har Danmark vundet de to første kampe over henholdsvis Slovenien og Sydkorea. Det samme har Norge.

Dermed skal de to nabolande nu mødes i et direkte opgør om gruppens førsteplads og den eftertragtede billet til OL.

"Det er godt gammeldags had"

Kampen mellem Danmark og Norge kan godt gå hen og blive en intens affære, og det er ikke kun på grund af det, der er på spil.

For på isen har de to nabolande et lidt betændt forhold.

- Jeg tror bare, at det er godt gammeldags had. Det kan vel ikke siges på mange andre måder. Vi har ikke særlig meget til overs for dem, og jeg tror heller ikke, at de har meget til overs for os. Det bliver en krig, siger den tidligere NHL-spiller Mikkel Bødker.

Nikolaj Ehlers fortæller, at det typisk er i kampe mod Norge og Sverige, hvor stemningen kan blive anspændt.

- Vi er ikke så vilde med hinanden, men det er jo også fedt. Det er de fede kampe.

Danmark og Norge har mødt hinanden et utal af gange. De seneste fire år har de to rivaler stået over for hinanden ti gange, og her er det endt med fem sejre til hver.

Men det er sjældent, at der er så meget på spil, som der søndag eftermiddag.

- Den betyder meget for begge sider, så der kommer til at være nogle nerver og sommerfugle, men det skal der også være. Det er sådan en kamp, man altid har drømt om at spille, siger Frans Nielsen.

Mens Danmarks ishockeyherrer aldrig tidligere har deltaget ved et vinter-OL, har Norge været med de seneste tre gange.