Ishockey

Begræder NHL-beslutning - men "andre er hårdere ramt"

NHL-spillerne får ikke lov til at rejse med til OL på grund af masseudsættelse af kampe i ligaen.

Målt på befolkningstallet har Danmark mange NHL-spillere, men antallet er selvsagt ikke i nærheden af andre store ishockeynationer.

Lige nu optræder fire danskere fast i NHL, men de kommer altså ikke med, når Danmark for første gang nogensinde deltager i ishockeyturneringen ved vinter-OL.

Det står klart efter ligaens beslutning onsdag om ikke at tillade spillerne at rejse til legene i Kina.

- Det er selvfølgelig trist for alle parter og alle spillere. Også for OL. Jeg tror, mange havde set frem til at se de bedste spillere i verden på isen samtidig. Det bliver selvfølgelig lidt anderledes, siger landstræner Heinz Ehlers til TV 2 SPORT.

Han har mest af alt ondt af de danske spillere, der nu må se en kæmpemæssig drøm gå op i røg.

- Det, der betyder noget for vores spillere, er, at de én gang for alle gerne ville prøve dét, hvor man har alle de bedste spillere til rådighed. Og se, hvor gode vi så ville være, når vi skulle op mod de bedste i verden.

- Den mulighed er forsvundet nu, og jeg tror, det er det, som gør mest ondt på dem.

Andre nationer er hårdere ramt

Frederik Andersen (Carolina Hurricanes), Heinz Ehlers' søn Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets), Oliver Bjorkstrand (Columbus Blue Jackets) og Lars Eller (Washington Capitals) er de danskere, der spiller fast i NHL.

Alexander True (Seattle Kraken) og Jonas Røndbjerg (Vegas Golden Knights) har også fået NHL-spilletid i indeværende sæson.

Vores hold vil jo minde meget om det hold, vi var til VM med

Heinz Ehlers, landstræner

Men til sammenligning må Danmarks gruppemodstandere Rusland, Tjekkiet og Schweiz undvære henholdsvis 52, 31 og 13 NHL-spillere, mens Sverige må se bort fra ikke færre end 90.

- Det er klart, at der er andre nationer, som er hårdere ramt end os. Hvor hele holdet ville bestå af NHL-spillere, siger Heinz Ehlers.

- Vi ville ikke være favorit mod nogen af dem, selvom vi havde alle de bedste med. Alligevel har man den der følelse af, at vi har overrasket før. Det kunne også være fedt at måle sig mod de her nationer. Jeg synes faktisk, det på papiret ville have set rigtig godt ud, når vi havde alle de bedste med.

Han vil dog ikke svare på, hvorvidt Danmark er bedre eller dårligere stillet, når NHL-stjernerne er pillet ud af OL-ligningen.

- Det vil kun være spekulation fra min side at gå ind på det. Jeg vil forholde mig til, at det er trist, at alle spillerne ikke én gang for alle får lov til at prøve at spille.

Vil minde om Danmarks VM-hold

Ehlers peger på, at nationer som Tyskland og Schweiz kan have en lille fordel. I 2018, hvor NHL-spillerne heller ikke fik lov til at deltage ved OL, nåede tyskerne sensationelt finalen.

Den tyske og schweiziske liga er stærke, og mange af spillerne har spillet sammen på landsholdene og i klubberne. En luksus, som ikke mange andre hold nyder godt af.

Selvom de danske spillere begår sig i flere forskellige ligaer og lande, ser landstræneren positivt på det.

- Vores hold vil jo minde meget om det hold, vi var til VM med. Måske med en forstærkning i Frans Nielsen, siger Ehlers.

Ved VM i maj slog Danmark sensationelt Sverige med 4-3, mens de kun tabte 0-1 til Schweiz og pressede Tjekkiet ud i straffeslagskonkurrence.

Dengang var det kun Axelander True af de ovennævnte NHL-danskere, der var på holdkortet.

Vinter-OL afholdes fra den 4. til 20. februar.