Vinter-OL

Først nægtede Canada at spille – så gik alle på banen med mundbind

For første gang nogensinde blev en OL-ishockeykamp afviklet med spillere, der bar mundbind.

Det var ikke på grund af et spektakulært mål, en finurlig finte eller et overraskende resultat, at der blev skrevet OL-historie i ishockeyturneringen mandag morgen.

Den beskedne mængde spænding på isen var en slående kontrast til det, der skete inden OL-kampen mellem de canadiske og russiske ishockeykvinder.

Da kampen gik i gang, stod det hurtigt klart, at Canada ville vinde stort. Det lå dog ikke i kortene i optakten til kampen, der var i overhængende fare for ikke at blive spillet.

Canada nægtede nemlig i første omgang at stille op, fordi de ifølge blandt andre den canadiske tv-station CBC ikke havde fået svar på russernes coronaprøver. Den russiske lejr har været udsat for et massivt smitteudbrud i optakten til OL, og det ville canadierne ikke risikere at blive ramt af.

Det bekræftede de canadiske spillere til TV 2 SPORT efter kampen.

- Vi talte om det i gruppen, og vi ville være sikre på, at det, vi gjorde, blev gjort sikkert. Så vi er glade for beslutningen og glade for sejren, siger den canadiske landsholdsspiller Erin Ambrose.

Sværere at trække vejret

Derfor blev kampen udsat en time, og da holdene gik på isen, var det med mundbind under deres hjelme.

- Det var helt sikkert udfordrende. Det var sværere at trække vejret og kommunikere, siger Ambroses landsholdskollega Jocelyne Larocque til TV 2 SPORT og tilføjer:

- Forsinkelsen gjorde det helt sikkert mere udfordrende, men ærlig talt forsøgte vi at grine lidt af det. Sikkerhed er vigtigst.

Begge canadiere tilføjer, at de har trænet med mundbind for at være klar til en sådan situation. Det havde de russiske spillere ikke, fortæller landsholdsspiller Alexandra Vafina.

- Det var usædvanligt. Vi havde desværre ikke tid til at træne med mundbind. Det er sværere, fordi man ikke har nok ilt til at trække vejret ordentligt. Så det var en svær omstilling for os, men vi gjorde det så godt, som vi kunne, siger russeren.

Russere tog mundbind af undervejs

I takt med, at russerne kom mere og mere bagud, fjernede flere af spillerne deres svedige mundbind. Det er endnu ikke bekræftet, hvorfor de gjorde det, men hele morgenen har canadierne afventet svar på russernes coronatests.

Ved du, hvorfor russerne tog deres mundbind af i tredje periode?

- Nej, det er jeg ikke sikker på. Vi gjorde, hvad vi gjorde, så det er vi glade for, siger Erin Ambrose.

I den russiske lejr var stjernespilleren Alexandra Vafina heller ikke sikker på, hvorfor de fjernede mundbindet.

- Jeg ved det faktisk ikke. Vores trænere sagde, at vi kunne tage masken af til tredje periode, så det gjorde vi.

Canada vandt kampen 6-1.