Vinter-OL

Danmark får "kæmpe fordel" i jagt på OL-kvartfinale

5-3-sejren over Schweiz var vigtig - men det kan også vise sig at blive rigtig godt, at Danmark ikke vandt større.

Danmark var ligesom de 11 andre deltagende nationer på forhånd videre til knockoutfasen i OL.

På trods af det var Danmarks andenplads i gruppe B langt fra ligegyldig.

- Det er en kæmpe fordel, at Danmark bliver toer. Det giver meget større chance for at gå i kvartfinalen, siger TV 2 SPORTs ishockeyekspert Morten Green.

Inden søndagens sidste gruppekampe tyder alt nemlig på, at det resulterer i en - på papiret - lettere modstander.

Hvis Danmark havde tabt til Schweiz kunne de i ottendedelsfinalen meget sandsynligt have stødt ind i enten schweizerne, Tyskland eller Tjekkiet.

Med andenpladsen tyder meget på, at modstanderen enten bliver Kina eller taberen af kampen mellem Letland og Slovakiet. Årsagen vender vi tilbage til.

Spinkelt håb om direkte kvartfinale

I OL-formatet går de tre gruppevindere samt bedste toer direkte videre til kvartfinalen, mens de resterende otte skal spille ottendedelsfinaler.

Danmark har i realiteten muligheden for at gå videre som bedste toer, men det kræver, at Sverige taber med mindst fire mål til Finland, mens Canada ikke må vinde over Kina i ordinær tid.

Det må betragtes som meget usandsynligt.

Størst chance er der for, at Danmark slutter som den dårligste toer, som betyder, at de møder den næstdårligste firer i ottendedelsfinalerne. Det er her, de førnævnte hold kommer i betragtning.

Hvis Danmark ender som den dårligste toer, vil modstanderen med stor sandsynlighed blive taberen af kampen mellem Letland og Slovakiet. Ender Danmark som den næstdårligste toer, tyder alt på, at modstanderen bliver Kina.

Kan være godt, Danmark ikke vandt større

Hvis Danmark havde vundet med flere mål, ville det lægge et større pres på Sverige og Finland i bedste toer-regnskabet, da taberen af den kamp ikke ville kunne tåle at tabe med lige så meget.

Men hvis man ser på et scenarie, hvor Danmark slutter som dårligste toer, er der faktisk positive ting i, at sejren ikke var større.

- Det er også en faktor, at Danmark ikke vinder med mere end to, fordi de så havde risikeret at skyde Schweiz længere ned i rangeringen og dermed risikeret at støde ind i dem i ottendedelsfinalen, siger Green.

Med en dårligere målscore ville Schweiz nemlig være i markant større risiko for at slutte som gruppernes næstdårligste firer, som Danmark altså ville skulle møde, hvis de slutter som dårligste toer.

Alt taget i betragtning er Morten Green positiv, hvad angår Danmarks kvartfinalechancer.

- De er rigtig store, det er der ingen tvivl om. Nu skal vi lige vente for at blive sikre på den endelige mostander, men lige umiddelbart ser det rigtig positivt ud.

Hvem Danmark skal møde i knockoutfasen, bliver vi klogere på søndag eftermiddag, når de fire sidste gruppekampe er færdigspillet.