Vinter-OL

Ekspert revser Kinas 'landshold': - Det er så forkert

TV 2 SPORTs ishockeyekspert Morten Green er ikke fan af Kinas ishockeylandshold, der består af mange spillere uden noget som helst kinesisk i sig.

Jeremy Smith, Jason Fram og Ryan Sproul.

Eller til OL: Jieruimi Shimisi, Liu Jie og Ruian Sipulaoer.

Trioen, der består af to canadiere og en amerikaner, er blandt de 25 mænd, der repræsenterer Kinas ishockeylandshold til OL.

18 ud af de 25 er enten født eller opvokset i Canada eller USA.

- Jeg er overhovedet ikke fan af det. Det er så forkert, siger TV 2 SPORTs ishockeyekspert Morten Green.

Nogle har relationer til Kina – for eksempel Brandon Yip, hvis kinesiske forfædre drog til Nordamerika for 150 år siden. Men mange af dem har ikke skyggen af Kina på deres stamtræer.

Derfor kan det lade sig gøre

Fælles for de 25 spillere er, at de alle tørner ud for det kinesiske hold HC Kunlun Red Star, der spiller i The Kontinental Hockey League (KHL).

The Kontinental Hockey League (KHL)

  • KHL er en international ishockeyliga grundlagt i 2008
  • Består af 24 hold: 19 fra Rusland, mens følgende lande alle har ét hold hver med: Kina, Hviderusland, Finland, Letland, Kasakhstan
  • Bliver regnet som verdens næstbedste liga efter den amerikanske NHL

Alle 25 mænd har spillet i landet i over to år – et kriterie, der skal være opfyldt, før Det Internationale Ishockeyforbund (IIHF) tillader spillere at stille op for en anden nation.

- Spillerne er jo i bund og grund dengang bare blevet ringet op og spurgt, om de vil spille OL for Kina, siger Morten Green.

Udover at have spillet i landet i mindst to år skal spillerne være statsborgere i landet, de stiller op for. Dobbelt statsborgerskab er ulovligt i Kina, men der er formentlig gjort en undtagelse i det her tilfælde – ligesom det er set før fra kinesisk side, når det handler om atleter.

Burde slet ikke have været med

Kina deltager i OL, fordi de er værter for legene. Stod det til Morten Green, skulle de slet ikke være med.

- Det er så svært at kvalificere sig til ishockeyturneringen ved OL, hvor der kun er 12 pladser, så det er helt forkert, at en nation som Kina, der ligger nummer 32 på verdensranglisten, bare kan få en gratis plads, siger Green.

Kina har efter de første to kampe 0 point og en målscore på 2-11.

- Hvis den her turnering var blevet spillet med alle NHL-spillere, havde Kina tabt hver eneste kamp tocifret – og sikkert også både 20- og 30-0, afslutter Green.

Kina spiller deres sidste gruppekamp søndag mod ishockeystormagten Canada.