Danmark skal slå til nu - for om lidt kan det blive "farligt"

Danmark har en fornuftig chance for succes ved årets VM, men udsigten for landsholdet de kommende år ser diset ud.

VM i ishockey begynder på fredag. Se hele sendeplanen her.

Lørdag hæver vi glasset og fejrer de danske ishockeyherrers 20-års jubilæum i det fineste selskab i sporten som fast medlem af A-gruppen.

Og det er såmænd i samme land, som Danmark for første gang prøvede at være en del af eliten, i Finland, hvor de med en åbningssejr over USA fik hockeyverdenen til at måbe. På lørdag skøjter de rundt på den finske is igen, når de klokken 11.20 møder Kasakhstan. Er det et tegn fra oven om, at ringen slutter, og at Danmark går mørkere tider i møde?

Det er der en vis risiko for. Tiden med den gamle garde er ved at være forbi, og færre spillere står klar til at tage over.

Er du bekymret for dansk ishockeys fremtid?

- Ja, lidt. Der kommer i hvert fald ikke lige så mange talenter på samme tid som tidligere, siger landsholdsveteranen Frans Nielsen til TV 2 SPORT.

Den 38-årige tidligere NHL-spiller tager sin sidste tur med A-VM-flokken og indstiller herefter sin lange ishockeykarriere.

Vigtigt at pointere for skepsissen er det, at den ikke drejer sig om det kommende mesterskab, hvor Danmark stiller med et konkurrencedygtigt hold, der er havnet i en fordelagtig gruppe, hvor vejen er banet til en kvartfinaleplads. Noget, som TV 2 SPORTs ishockeyekspert Morten Green krydser fingre for og, som han mener, er yderst realistisk.

Der kommer ikke en hel generation, som vi havde tidligere, som bare fulgtes ad og havnede på landsholdet

Frans Nielsen

Kan blive farligt fremover

Frans Nielsen pointerer, at der ikke længere kommer lige så mange talenter frem som tidligere, hvorfor landsholdets betingelser helt naturligt bliver sværere fremover.

- Hvis der ikke kommer mange spillere lige pludselig, har de ikke råd til de der tre-fire-fem afbud, som vi godt kunne klare tidligere og stadig have et godt hold. Hvis alle skal med hver gang, er det klart, at det godt kan ramme landsholdet. Det kan godt blive farligt fremover, hvis der ikke kommer gang i talentudviklingen igen, siger Frans Nielsen.

Lyn-analyse

Danmark ser skarp ud i år. De er i en gruppe, hvor Rusland blev kastet ud og blev erstattet af Frankrig. Det er et fuldstændig vanvittigt bytte, der er lavet. Det gør jo, at der lige pludselig er tre kvartfinalepladser i spil (Canada er selvskrevet), hvor man nogle gange kommer til en VM-turnering og har fire hold i gruppen, hvor der skal en sensation til at slås.

Danmark har også været heldig at få Tyskland, som ligger nummer fem på verdensranglisten, som ikke er deres niveau.

Han er dog fortsat nogenlunde fortrøstningsfuld i forhold til landsholdets kommende tid i A-gruppen. Det samme er Morten Green, der var med, da Danmark entrerede A-VM for første gang i 2003. Han ser dog samme tendens, som hans tidligere landsholdskollega Frans Nielsen gør.

Er Danmark stadig en del af A-VM, hvis man kigger en håndfuld år frem?

- Ja, det tror jeg. Om de så kommer til at kæmpe om kvartfinaler, som jeg går ud fra, at de kommer til i år, må tiden vise, siger Morten Green, der i dag er ishockeyekspert på TV 2 SPORT, og tilføjer:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der er nogle spillere, som er oppe i årene, og at det har været meget de samme spillere, som har trukket læsset gennem de sidste mange år. Man kan måske godt have lidt svært ved at finde den nye landsholdskerne. Hvem skal den bestå af, når de gamle takker af allerede i år og inden for de næste to-tre år?

Kvartfinale i år er vigtig

Danmark kan give sig selv en fordel, hvis de udnytter drømmelodtrækningen til årets A-VM og spiller sig videre. Det vil nemlig kunne ses på verdensranglisten og dermed seedninger til de kommende slutrunder, pointerer Green.

- Hvis man kan bide sig fast i top-10 nu her, vil det gøre, at man højst sandsynlig vil få en rigtig fornuftig gruppe fremadrettet. Derfor tror jeg ikke, at Danmark er i fare for at ryge ud af A-gruppen lige foreløbig. Det ville overraske mig, hvis det går så vidt, siger Morten Green.

Uanset hvad der sker til årets A-VM, står det klart, at landsholdet står foran et generationsskifte, når Frans Nielsen stopper. Han tilslutter sig profiler som blandt andre Jannik Hansen, Daniel Nielsen og kulturbærer Morten Madsen med 235 landskampe og 15 VM-slutrunder, der allerede har sagt stop.

- Danmark har rigtig mange på landsholdet, der er over 30 år, og det er et problem. Når det er sagt, så er der også adskillige af dem, som trods alt kun lige ligger på den anden side af 30 år. Så man kan håbe, at de vil og kan blive ved og spille to-tre år til, så de kan være stammen.

- Hvis der lige pludselig er otte-ni spillere, der efter VM siger stop på landsholdet, så bliver det et problem. Men så galt tror og håber jeg ikke, at det går.

Og selvom spillere som Alexander True og Joachim Blichfeldt er på vej frem, skal der mere til, mener Frans Nielsen.

- Jeg håber og tror heller ikke, at Danmark får problemer med at holde sig oppe. Men der må gerne komme en årgang, der leverer fem-seks-syv spillere, som er klar til at spille fast på landsholdet. Vi får de der spillere en gang imellem som Blichfeldt og True. Men der kommer ikke en hel generation, som vi havde tidligere, som bare fulgtes ad og havnede på landsholdet, siger Frans Nielsen.