Ishockey VM

Danmark ydmyget - færdige ved VM

Danmark er ude af VM efter et stort nederlag til Slovakiet i den syvende og sidste gruppekamp.

Ét point var, hvad Danmark skulle bruge i den sidste gruppekamp for at kunne indløse billet til VM-kvartfinalen.

Men som tirsdagens kamp mod Slovakiet skred frem, stod det klart, at det ene point sejlede længere og længere væk, og missionen om at ende blandt de otte bedste for tredje gang i historien mislykkedes.

Danmark var statister i en slovakisk magtdemonstration, og efter 60 minutters aktiv spilletid, forlod Heinz Ehlers' tropper isen med et nederlag, der vil kunne mærkes i lang tid fremover.

Resultatet betyder, at Danmark nu er sikre på at slutte på femtepladsen i det indledende gruppespil.

Det store nederlag betyder også, at den sidste livline, et sensationelt canadisk nederlag til Frankrig senere tirsdag, er kappet over. Selv hvis det skulle ske, dumper Danmark på det indbyrdes målregnskab.

Det er noget af et antiklimaks ovenpå mandagens choksejr over Canada, og det var nok ikke den afskedskamp, som Frans Nielsen havde ønsket sig.

Frans Nielsen får krammere af holdkammeraterne Video: Joachim Glenthøj

Træthed sad i de danske spillere

At tabe til et talentfuldt slovakisk hold er ikke i sig selv nogen skam. Men lige her var Danmark milevidt fra det niveau, der kræves for at spille sig ind blandt verdens otte bedste nationer.

Måske blev holdet straffet for at have brugt mange kræfter mod Canada 18 timer tidligere. I hvert fald virkede spillerne fra start trætte og tunge og kom aldrig op i mere end tredje gear.

Om udmattelsen primært sad i benene eller hovederne, må stå hen i det uvisse. Formentlig var det en kombination.

Der skulle gå mere end 17 minutter, før Danmark havde et skud på det slovakiske mål. På det tidspunkt havde OL-bronzevinderne for længst grebet initiativet og var i fuld gang med at punktere spændingen.

Slovakiet kommer på 2-0 mod Danmark. Video: Joachim Glenthøj

Tomas Tatar scorede to gange i første periode, og da anede man, hvor det bar hen.

Slovakkerne fortsatte massiv dominans

Selv om præstationen blev en smule bedre efter første pause, åbenbarede det danske mandskab stadig store sprækker.

Spillerne kom for sent til det meste, og det gjorde det svært for Sebastian Dahm i målet. Heller ikke han viste samme klasse som tidligere i turneringen.

Joachim Blichfeld gjorde 12 minutter før tid cifrene lidt mere spiselige med et af sine signaturmål i powerplay.

Slovakiets scoring til 5-0 Video: Joachim Glenthøj

Men da var slovakkerne foran 5-0, og det stod klart for alle i Helsinki Ice Hall, at der ikke var en dansk slutspurt under opsejling.

Danmark kollapsede i de sidste minutter

I stedet sluttede det hele i en slags opløsning med to slovakiske afslutningsmål og ti minutters straf til Markus Lauridsen for at smadre en glasrude i frustration.

Kunne de danske spillere have givet sig selv en større chance ved at "sælge" kampen mod Canada?

Måske. Men et stort nederlag til canadierne havde været en dårlig oplevelse og en skidt optakt, og programmet havde stadig været hårdt.

Der er ingen garanti for, at det havde været en bedre strategi, og det er under alle omstændigheder hypotetisk.

Nu blev facit 12 point - det højeste antal Danmark nogensinde har samlet til et VM. Det er første gang, siden det nuværende format blev indført, at et hold med 12 point ikke er kommet i kvartfinalen.

Men danskerne kendte vilkårene før kampen. Det var ikke uheldige resultater i andre kampe, der kom i vejen. Kræfterne var ganske enkelt sluppet op, da det gjaldt.