Ishockey VM

Dansk VM-helt stopper på landsholdet

VM i Finland blev et farvel til landsholdet for Sebastian Dahm. Det fortæller han til TV 2 SPORT.

Generationsskiftet på det danske ishockeylandshold er ved at tage fart.

Tirsdag takkede 38-årige Frans Nielsen af i den rød-hvide trøje med løven på brystet, og nu er det målmanden Sebastian Dahm, der fortæller, at han har spillet sin sidste landskamp.

- Efter turneringen gik jeg ind og tog en snak med Heinz Ehlers (Danmarks landstræner, red.) og fortalte, at jeg var færdig på det danske landshold, fortæller Sebastian Dahm til TV2 SPORT.

- Jeg er nået til et punkt, hvor jeg aldersmæssigt er i den tunge ende, og næste år ville jeg have været 36 år.

Familien prioriteres

Men det er ikke bare alderen, der er årsagen. Det er også hensynet til de nærmeste.

- De sidste par år af min karriere vil jeg gerne være der for min familie. Det har været hårdt for dem, at jeg år efter år er taget til VM. Nu gælder det om at prioritere familien først.

Det er ikke en beslutning, der lige er kommet til den 35-årige målmand. Den har lagret sig, og nu synes han, tiden er passende til at takke af.

- Det er et godt tidspunkt at træde til side, synes jeg. Det giver muligheden for, at en talentfuld generation af danske målmænd kan tage over.

Ti gange nåde Sebastian Dahm at repræsentere de danske farver ved VM, men det er en anden turnering, der for alvor står som noget særligt for den danske førstekeeper.

- OL var det helt store mål for mig. Og da vi deltog i Beijing i februar, så udfyldte det et hul, jeg manglede i min karriere. Så det er også OL, der er det største, fortæller Sebastian Dahm.

- Men VM i 2016, hvor vi gik i kvartfinalen, er også noget særligt og en stor oplevelse.

Ligesom sejrene over Tjekkiet ved VM i 2016, Sverige ved VM i 2021 og sejren over Canada ved årets VM i Helsinki står tilbage som de enkelte kampe, der stikker ud i en lang landsholdskarriere på mere end 13 år.

- Det er højdepunkter, der viser, hvor langt vi er kommet, siden jeg kom på landsholdet. Dengang var de nationer langt foran, og nu er vi i dansk ishockey nået til et sted, hvor vi kan vinde over dem.

Et afklaret farvel

Landsholdet har været en vigtig del af ishockeytilværelsen for den erfarne keeper, der stadig har kontrakt i østrigske Klagenfurt.

Derfor er det også med blandende følelser, han har takket af og lagt landsholdsholdstrøjen med nummer 32 på hylden.

- Det er vemodigt, men også med et smil på læben. Jeg har tænkt over det længe, så jeg er helt afklaret. Men da jeg gav den sidste krammer til mine holdkammerater ved afrejsen fra Finland, der tænkte jeg da over, at der ville gå lang tid, før jeg ville se dem igen.

Selvom det er slut med landsholdshockey, så er det ikke slut med ishockey i det hele taget. Sebastian Dahm har fortsat to år tilbage af sin kontrakt i Østrig, så han tager minimum to år mere på den glatte overflade.