Ishockey VM

NHL-dansker svarer på landstræners kritik

Oliver Bjorkstrand har forståelse for, at landstræneren altid vil have de bedste spillere på sit hold. Man bør dog se på det fulde billede, siger han.

Heinz Ehlers står snart i spidsen for landsholdet for sidste gang.

Inden kampen mod Finland tirsdag aften fik TV 2 Sport mulighed for sammen med Ehlers at se tilbage på hans karriere. Her påpeger han, at den største udfordring har været at få samlet de bedste spillere til de største turneringer.

Han siger videre, at han er ”rimelig skuffet” over nogle NHL-spillere, som ikke har stillet sig mere til rådighed. Heinz Ehlers vil dog ikke sætte konkrete navne på.

TV 2 Sport har været i kontakt med Oliver Bjorkstrand, der har spillet i USA siden 2012. Han skriver først i en sms til TV 2 Sport, at han ”ikke har så meget at sige.” Dog sætter han efterfølgende lidt flere ord på sagen.

- Jeg har fuld forståelse for, at landsholdet vil have så mange NHL-spillere med som muligt. Jeg kan ikke tale for andre, men jeg tror ikke, spillere siger nej til landsholdet uden nogen god grund, skriver Bjorkstrand til TV 2 Sport.

- Det er lange sæsoner herovre, og kroppen skal ofte gå igennem meget. Udover det kan det være, at man mentalt ikke føler, det er bedst at tage afsted.

Forklarer afbud

Oliver Bjorkstrand fortæller ud fra sit eget synspunkt, at han sidste år blev opereret for brok, to uger efter sæsonen var færdig.

- I år har jeg spillet med skader siden marts, og der kom endnu en skade under slutspillet. Jeg ville ikke få grønt lys af holdet til at tage af sted, skriver Bjorkstrand.

TV 2 Sport har været i kontakt med Lars Eller, som ikke har ønsket at kommentere på landstrænerens udtalelser.

I øjeblikket har Danmark syv spillere, som er på kontrakt i en NHL-klub. Men ved det igangværende VM har Danmark kun én NHL-spiller i truppen: Stjernen Nikolaj Ehlers, som er søn af landstræner Heinz Ehlers.

Har spillet to VM-slutrunder for Danmark

Landstræneren siger også, at han godt kan forstå, at man ikke kan stille op til VM hvert eneste år, da der kan være forskellige omstændigheder.

- Men jeg skal være ærlig at sige, at der er nogle, jeg er rimelig skuffet over. Nogle, som slet ikke har budt ind i de fire år, jeg har været landstræner. Det, synes jeg, er for dårligt. Der synes jeg godt, at man nogle gange må betale lidt tilbage for det, som dansk ishockey også har gjort for dem, siger Heinz Ehlers.

Oliver Bjorkstrand blev NHL-spiller i 2015, hvor han skiftede til Columbus Blue Jackets. Han har derfra spillet VM i 2015, OL-kval i 2016, VM i 2018 og OL-kval i 2021.

57-årige Ehlers overtog landstrænerposten i 2019 efter en tid som assistenttræner. Herunder er et overblik over de danskere, der har fået rigeligt med spilletid i NHL i den periode, mens Ehlers har stået i spidsen for Danmark.

Udvalgte danskeres spilletid i NHL

Parentesen markerer antal kampe, der er spillet.

  • 2018/2019: Lars Eller (81), Oliver Bjorkstrand (77), Frans Nielsen (72), Mikkel Bødker (71), Nikolaj Ehlers (62), Frederik Andersen (60)
  • 2019/2020: Nikolaj Ehlers (71), Lars Eller (69), Frans Nielsen (60), Frederik Andersen (52), Oliver Bjorkstrand (49), Patrick Russell (45)
  • 2020/2021 (coronasæson): Oliver Bjorkstrand (56), Nikolaj Ehlers (47), Lars Eller (44), Frans Nielsen (29), Frederik Andersen (24)
  • 2021/2022: Oliver Bjorkstrand (80), Lars Eller (72), Nikolaj Ehlers (62), Frederik Andersen (52), Jonas Røndbjerg (30)
  • 2022/2023: Lars Eller (84), Oliver Bjorkstrand (81), Nikolaj Ehlers (45), Frederik Andersen 34)

Kilde: QuantHockey

Ekspert forstår kritik

TV 2 Sports ishockeyekspert Morten Green mener, at kritikken var Heinz Ehlers er berettiget.

- Det, synes jeg måske nok, at den er. Det er en tendens, der startede, allerede inden Heinz Ehlers blev landstræner. Tidligere så man de danske NHL-spillere stille op hver gang, de fik chancen, så det er på en eller anden måde blevet lidt nedprioriteret.

- Det er en sørgelig udvikling, som dansk ishockey absolut ikke har godt af, siger Morten Green.