Kano & kajak

René Holten langer ud efter sit eget forbund: - Det er bullshit

René Holten Poulsen langer ud efter Dansk Kano og Kajak Forbund, som han savner en ny plan fra. Forbundet afviser kritikken og åbner for dialog.

René Holten Poulsen befinder sig lige nu i lidt af et limbo.

Skal han fortsætte? Og i så fald under hvilke rammer og vilkår? Og hvad med OL i Paris i 2024?

Det er nogle af de spørgsmål, som den danske kajakroer stiller sig selv i disse dage og uger, efter han forleden missede kvalifikationen til OL i Tokyo. Og hvis han skal fortsætte på højeste niveau på Elitecenteret ved Bagsværd Sø, så kræver det en ny plan for ham fra forbundets side. For han er langt fra tilfreds med den træning, han har været igennem i bestræbelserne på at kvalificere sig til OL.

- Jeg bliver rigtig træt, når jeg skal møde de samme ting igen og igen og igen. Nu har vi prøvet i fem år. Måske virker det bare ikke på den måde, som de synes, det skal virke, siger René Holten Poulsen til TV 2 SPORT.

Særligt er 32-årige Holten træt af, at hans manglende resultater i denne periode bliver forklaret som en rent mental udfordring.

- Det er ikke mentalt. Det er båden, der ikke flytter sig hurtigt nok. Punktum. Det er ikke mit hoved. Det er min krop. Og man kan ikke sige, at jeg bare skal presse mig selv noget mere. Det er bullshit. Det er løgn. Det passer ikke.

- Hvis jeg skal blive bedre, så er det noget andet. Så er det nødt til at være noget fysisk eller noget teknisk, siger René Holten.

Hvor bliver planen af?

René Holten Poulsen har tidligere lavet store resultater ved både EM og VM, ligesom han også vandt OL-sølv i 2008. Men OL 2021 bliver altså uden den erfarne dansker, der ellers har været med til de seneste tre olympiske lege.

Og nu føler han sig fanget i et vakuum, fordi forbundet ikke kan præsentere ham for en plan, der skal sikre ham et comeback på den helt store scene. Og Holten er langt fra tilfreds med det træningsprogram, han har fulgt på det seneste.

- Det handler ikke om, at jeg vil væk fra landsholdet, for jeg kan godt lide at træne på landsholdet. Men jeg vil også gerne have, at jeg træner som en, der er 32 år - og ikke som en, der er 22 år. Og jeg synes faktisk ikke, det er urimeligt, at der bliver lavet noget, der fungerer for mig også. Ellers håber jeg, de er ærlige nok til at komme op og sige til mig, at de ikke er interesserede i at have mig længere. Men jeg er trods alt stadig den hurtigste i Danmark. Jeg håber, der er en løsning, så det er muligt for mig at finde mit gamle niveau, siger René Holten Poulsen og fortsætter:

- Jeg har sagt det til sportschefen. Men vi har ikke haft tid til at snakke sammen. Så det bliver en spændende snak, når vi skal have den. Jeg ved ikke lige, hvordan jeg skal håndtere det. Men nu skal jeg gøre, hvad der er bedst for mig selv.

- Det føles som om, jeg skal gøre det hele alene. Og at jeg ikke får noget hjælp.

Selvom frustrationerne lyser ud af René Holten Poulsen, så har han alligevel valgt at stille op ved EM, der begynder i den kommende uge. Herefter vil han tage karrieren op til overvejelse. Stopper det her? Eller skal det fortsætte i andre rammer? Det er de overvejelser, han gør sig.

- Jeg ved ikke, om jeg er færdig. Det kræver i hvert fald noget andet, siger han.

René Holten Poulsen var før OL i Rio i 2016 udråbt til Danmarks største medaljehåb, men han måtte rejse tomhændet hjem fra Brasilien. Sidenhen har han haft svært ved at genfinde sit niveau.

Sportschefen maner til besindighed

Sportschefen i Dansk Kano og Kajak Forbund, Lars Robl, anerkender fuldt ud René Holtens frustrationer over den missede OL-kvalifikation. Men Robl maner til besindighed og håber på, at Holten vil have tålmodighed, så parterne sammen kan finde en god løsning for fremtiden.

- Han skal have tiden nu til at lande den her. Være ked af det, være frustreret og også være vred. Så kan han derefter begynde at fokusere på ny og sætte sig nye mål, siger Lars Robl til TV 2 SPORT.

Sportschefen understreger dog, at forbundet ikke længere har ressourcer til at give René Holten den særbehandling, som han måske tidligere har mødt.

- René har været en stor del af elitecenteret i mange år. Men samtidig er René jo kun én af mange atleter på elitecenteret, som vi skal prøve at få det bedste ud af. Der er ingen tvivl om, at René på grund af sine mange gode resultater igennem mange år har opnået nogle privilegier og en status, som der måske rokkes en lille smule ved nu. Og der er også nogle af de yngre kræfter, der begynder at bide ham i haserne. Han er stadig den hurtigste, men vi som sportslig ledelse har jo et helhedsperspektiv, siger Lars Robl, der dog understreger, at Holten ikke kan gå solo:

- Man kan sagtens være en del af landsholdet uden at være en del af Elitecenteret. Men er man på Elitecenteret og nyder godt af ressourcerne, så er der også nogle forventninger og nogle krav. Der er ikke fri leg, men der er et råderum.

Sportschefen håber, at René Holten vil fortsætte karrieren - også på landsholdet. Som minimum til og med det VM på hjemmebane, der venter på Bagsværd Sø til efteråret. Og efter det kommende EM-stævne i næste uge vil forbundet invitere til grundig dialog.

-Vi er klar til at finde en god løsning med René. Jeg tror helt sikkert, vi finder en løsning. Det må vi gå dialog omkring på den anden side af EM, siger Lars Robl.

Ikke sikker på, om han er der om et halvt år

Men hovedpersonen selv ved endnu ikke, hvor længe han er parat til at vente:

- Det, der er mest frustrerende, er, at der ikke lige er tid til at sætte sig ned og tale tingene igennem. Det er også lidt et spørgsmål, om jeg måske bare skal finde mine egne løsninger og sige, at det var det. Eller om jeg skal følge det, som resten af holdet gør.

- Jeg er ikke sikker på, at jeg er her om et halvt år, hvis ikke der er en løsning inden det, siger René Holten Poulsen.

I 2016 blev René Holten Poulsen kåret som årets sportsnavn i Danmark. Nu lakker karrieren måske mod enden. I første omgang gælder det dog EM, og dernæst en skæbnesvanger samtale med forbundet.