OL Tokyo 2020

Aastrand kæmpede mentalt før OL-finalen

Emma Aastrand Jørgensen vandt tidligt torsdag morgen bronze i 500 meter enerkajak. Inden finalen havde hun svært ved at ”finde glæden”.

Det var ikke til at se, da det gjaldt, men Emma Aastrand Jørgensens optakt til finalen var præget af tvivl.

Det fortæller sportschef Lars Robl, der også har arbejdet som mentaltræner. Han tog en snak med den dobbelte bronzevinder mellem semifinalen og finalen torsdag morgen dansk tid.

- ”Jeg kan ikke rigtigt mærke den,” siger hun. ”Jeg kan ikke finde glæden.” Men den fandt hun så, siger Lars Robl med en henvisning til præstationen og resultatet.

Med tredjepladsen i 500 meter enerkajak vandt Emma Aastrand Jørgensen sin anden OL-medalje i Tokyo. Hun blev også nummer tre på 200 meter, og dermed har hun vundet tre olympiske medaljer i sin karriere.

Et unikum mentalt

Det skyldes selvfølgelig fysisk styrke, men ifølge Lars Robl skyldes det også, at hun er enormt god til at håndtere sine tanker.

- Ud over fysikken er hun et unikum mentalt. Emma har det med, at hun kan tænde kontakten og slukke den igen. Når hun går på vandet, så tænder hun – og bagefter slukker hun. Det er afgørende. Det er der ikke ret mange, der kan – slet ikke under det her pres.

- Ét er at håndtere forventningspresset. Men at håndtere tvivlen, der hele tiden er der: Vinder jeg? Taber jeg? Slår jeg til? At kunne være i niveauet, det er hun fantastisk til.

Det så vi torsdag morgen, hvor Emma Aastrand Jørgensen levede op til sine forventninger.

- Når man ved, man kan ligge med fremme, så tror jeg, presset automatisk bliver større. Det har det været i år, og jeg har følt, det har været min tur, siger bronzevinderen om at lægge pres på sig selv, siger bronzevinderen.

Ud over medaljerne i Tokyo har Emma Aastrand Jørgensen også vundet sølv på 500 meter enerkajak ved OL i Rio.

Allerede fredag skal hun i aktion igen, når hun sammen med Bolette Nyvang Iversen, Julie Frølund Funch og Sara Oorfixsen Milthers stiller op på 500 meter.