Tour de France

Nyheder efter 10. etape af Tour de France

MorzineMegève

Etape 10 • 145 km
12. jul 2022
Checkpoint overblik
KategoriCheckpointRytterFlere detaljer
4Côte de Chevenoz (24 km)Pierre Latour (1 p)
3Col de Jambaz (69 km)Pierre Rolland (2 p)
4Côte de Châtillon (97 km)Pierre Rolland (1 p)
sprintPassy (123 km)Alberto Bettiol (20 p)
2Montée de l'altiport de Megève (142 km)Luis León Sánchez (5 p)
 • Magnus Cort vandt 10. etape af Tour de France, efter danskeren var hurtigst i udbruddets spurt.
 • Jonas Vingegaard tabte en placering i det samlede klassement, da Lennard Kämnna overhalede danskeren efter en lang dag i udbrud, hvor han vandt meget tid. 
 • Undervejs blev etapen midlertidigt afbrudt, da klimademonstranter spærrede vejen. 
Stil spørgsmål

Valgren hylder Cort med spøjs video

Flere danske cykelryttere har hyldet Magnus Cort, efter han vandt Tourens 10. etape. Det gælder også Michael Valgren, der grundet et styrt i juni ikke selv kører Tour de France, har også sendt en hilsen fra hjemmet i Monaco. Her har han på finurlig vis anskaffet sig et overskæg som en hyldest til EF-danskeren. 

- Du er for vild. Jeg har fået et idol. Derfor har jeg fået et overskæg i løbet af dagen. Du er en inspiration, og jeg ser op til dig. Fortsæt det gode arbejde. Du er fantastisk, siger Valgren. 

Chef overrasket over træk fra Vingegaards hold

BORA-hansgrohes Lennard Kämna var 11 sekunder fra at køre sig i den gule førertrøje. En af grundende til, at han lige akkurat missede muligheden, var, at Jonas Vingegaards hold, Jumbo-Visma, satte sig frem og førte på den sidste stigning op mod mål. At de gjorde det, kom bag på BORA-sportsdirektøren Rolf Aldag. 

- At Jumbo startede med at køre til sidst, troede jeg ikke, de ville gøre. Det er klart, hvorfor de gjorde det, men vi forventede det ikke. Det er en skam for os, siger Aldag med henvisning til, at Jumbo-holdet formentlig har haft et ønske om, at Tadej Pogacar af taktiske årsager skulle bevare trøjen.

Corts forældre dansede rundt i stuen

De to personer, der brød ud i størst jubel, da Magnus Cort krydsede målstregen, er nok hans forældre, Ulla Nielsen og Anders Cort.

De fulgte afslutningen hjemmefra, hvor de med nerverne uden på tøjet kunne se Cort vinde sin anden etapesejr i Tour de France.

- Vi sad jo og spejdede efter den der lyserøde trøje, der hele tiden sad og hang lidt nede bagved. Vi spekulerede hele tiden på, om han ville komme tilbage. Han kæmper jo, og vi ved jo, at når stregen er i nærheden, bliver han ved. Og så kom han jo også tilbage, og alting flaskede sig. Så er det bare helt vildt godt kørt af ham. Han havde heldet, stædigheden og dygtigheden. Alting gik op i en højere enhed, siger Anders Cort og tilføjer: 

- I dag blev jeg jublende glad. Det var bare kæmpestort. Det var egentlig det, der var målet på forhånd: at få den etapesejr. Nu er den hjemme, og alt, hvad der kommer herfra, er en bonus. Jeg vil ikke sige, at jeg er rørt, men jeg råber, og vi danser rundt og klapper hinanden i hænderne.

- Ja, vi fik en stor familiekrammer, tilføjer Ulla Nielsen.

Spørgsmål

Frederik:

Nåede alle i mål inden tidsgrænsen?

Svar:

Hej Frederik 

Det gjorde alle, ja. Lottos sprinter, Caleb Ewan, var den sidste rytter, der kom i mål. Han passerede målstregen 31'06 efter Magnus Cort.

Tidsgrænsen i dag var omkring 37 minutter, så Ewan kom nogenlunde sikkert i mål. Men han får en lang dag igen i morgen, hvor terrænet blot er endnu hårdere.

// Oliver Kristensen, TV 2 SPORT 

Se det vigtigste fra Corts etapesejr her

Fuglsang synes, at Cort skal gå efter bjergtrøjen

Jakob Fuglsang var meget aktiv tidligt på etapen, men missede udbruddet, da det kørte afsted. Derfor kunne han alligevel sagtens glæde over, at landsmanden Magnus Cort spurtede først over målstregen. 

- Det er fantastisk. Men som jeg også sagde i går: når Magnus vil køre opad, så kan han køre rigtig godt opad. Men jeg er stadigvæk overrasket over, at det lykkedes ham at sidde med op over sidste stigning. Chapeau og hatten af – han har været flyvende i den her Tour indtil videre.

- Som jeg sagde: - Bjergtrøjen tror jeg stadigvæk godt, at han kan gå efter, selvom han mistede den.

Hvornår får vi den næste danske sejr?

- Jeg ville gerne sige i morgen, men lad os se. Jeg vil forsøge igen i morgen. Det er en svær etape, og det kan godt være, at den er mere til klassementsfolkene. Lad os se – der er ikke noget at tabe og alt at vinde. Jeg vil forsøge hver dag, og så må vi se om jeg en dag kan ramme det rigtige udbrud, fortalte Fuglsang kort efter etapens afslutning.

Mads P. kom i udbrud ved et uheld

Efter etapens afslutning fortæller Mads Pedersen, at det slet ikke var meningen, at han skulle være en del af det store udbrud, der sejlede væk. Men danskeren endte alligevel med at blive en del af det.

- Jeg skulle ikke have været derude. Sådan er det nogle gange, når man prøver at hjælpe. Der kørte en stor gruppe, og det skulle vi have lukket, for vi havde ikke nogen med, og så lader de kraftedeme ti mand mere køre. Der er jeg med, fordi jeg prøvede at lukke det. Sådan er det. Så kunne jeg spare benene på bakken til sidst.

Vingegaard vidste ikke, at Cort havde vundet

Jonas Vingegaard kom med feltet i mål, og han undgik at miste tid til Pogacar. Men Vingegaard havde ikke det fulde overblik til sidst, og derfor vidste han faktisk ikke, at Magnus Cort havde vundet etapen, da TV 2 SPORTs reporter fangede det danske klassementshåb efter etapen. 

Det er Cort, der vinder i dag. Hvad tænker du om det?

- Hvad satan! Nå, det vidste jeg ikke. Det er da fedt. Dansk sejr bliver man altid glad for.

Så Cort i dag og Vingegaard i morgen?

- Ja, det kan man da håbe på, siger Vingegaard.

Se Cort blive hyldet på podiet her

Danske etapesejre i Tour de France

Det er anden gang, at Magnus Cort vinder en etape i Tour de France. Bornholmeren gjorde det også tilbage i 2018. 

Få overblikket over de danske sejre i Touren her: 

 • Mogens Frey - 1970
 • Kim Andersen - 1983
 • Jørgen V. Pedersen - 1985
 • Johnny Weltz - 1988
 • Jesper Skibby - 1993
 • Bjarne Riis - 1993
 • Bo Hamburger - 1994
 • Bjarne Riis - 1994
 • Rolf Sørensen - 1994
 • Bjarne Riis - 1996
 • Rolf Sørensen - 1996
 • Bjarne Riis - 1996
 • Jakob Piil - 2003
 • Michael Rasmussen - 2005
 • Michael Rasmussen - 2006
 • Michael Rasmussen - 2007
 • Michael Rasmussen - 2007
 • Nicki Sørensen - 2009
 • Magnus Cort - 2018
 • Søren Kragh Andersen - 2020
 • Søren Kragh Andersen - 2020
 • Magnus Cort - 2022

Nu bliver Cort hyldet

Han har prøvet det mange gange før i denne Tour, men det er nok nu, Cort smiler mest over at skulle op på podiet. 

Netop nu bliver han hyldet for at have vundet etapen, og han smiler stort. Hvor er det fede billeder!

Se afslutningen her

Vingegaard taber placering

Det samlede klassement efter i dag kan ses her. Værd at bemærke er det, at Jonas Vingegaard nu ikke længere er nummer to i det samlede klassement. 

Danskeren er røget ned som nummer tre, efter at Lennard Kämnna tjente mange minutter på at være en del af dagens udbrud. 

SLUT

Pogacar bliver i gult

Feltet har netop passeret målstregen, og de kommer ind lang tid efter udbruddet. Pogacar spurter over stregen, og han kommer lige præcis over måstregen i rette tid. 

Han beholder førertrøjen med 11 sekunder ned til Lennard Kämnna.

SLUT

Så tæt blev det

SLUT

Cort jubler

Der gik lidt tid, før Cort fik bekræftet, at han kom først over stregen, men da det gik op for bornholmeren, kunne man med det samme se det store smil. Og man forstår ham jo godt!

SLUT

Cort vinder!!!

Så kom bekræftelsen – Cort vinder!!

SLUT

Vinder Cort?????

Uhhh, det er svært at se! Det bliver Cort eller Schultz!

100 meter

Sánchez åbner, men Schultz og Cort sidder der!

300 meter

Cort sidder der nu! Det er perfekt for Cort!