Banecykling

Sådan slog britisk tempokonge timerekorden

Den britiske cykelrytter Dan Bigham slog timerekorden, da han kørte 55,548 kilometer på cykelbanen i schweiziske Grenchen. 

Den tidligere timerekord var på 55.089 kilomter, og blev sat af belgiske Victor Campenaerts i 2019.

60'

Øger rekorden med knap en halv kilometer

Så kom den officielle distance. 30-årige Dan Bigham nåede 55,548 kilometer på en time, og dermed øger han timeverdensrekorden med knap en halv kilometer. 

Han fortæller om den indsats og de mange timer, han har brugt på at sikre sig rekorden. Nu er den hans - så er spørgsmålet, hvor lang tid han får lov at beholde den. Måske er han selv med til at slå den, hvis han hjælper verdensmesteren i enkeltstart, Filippo Ganna, med sit forsøg, når det en gang kommer. 

Dermed lukker vi ned for denne liveblog. Husk vi igen er live, når Vuelta a Espana starter i aften med en holdtidskørsel. Vi liveblogger her på siden, mens du kan se løbet live på TV 2 SPORT fra klokken 18:25. 

Tak for nu. 

60'

Samarbejde med INEOS gjorde forskellen

Den britiske rytter har op til dette rekordforsøg samarbejdet med INEOS Grenadiers, og det gjorde forskellen for ham, siger Dan Bigham efter at have sikret sig timeverdensrekorden. 

- Det har gjort forskellen med støtten fra INEOS. Ikke bare med udstyr men med generel opbakning og sparring. Det har gjort mit liv markant lettere, at jeg ikke har skullet bekymre mig om noget andet end at cykle. Jeg har ikke engang skullet lave mad og vaske op, siger Dan Bigham. 

60''

'Mindblowing'

- Det føltes virkelig godt. Det er min bedst kontrollerede time hastighedsmæssigt. Jeg forsøgte bare at holde mig til planen. Det har bare været mindblowing, siger Dan Bigham i transmissionen umiddelbart efter afslutningen på rekorden.

60'

Omgangstælleren siger 222, hvilket giver en distance på 55,5 kilometer. Det vi venter på nu er, hvorvidt han har kørt en smule kortere eller smule længere. 

60'

Mens vi venter på det endelige resultat får vi et lille funfact. Dan Bigham har tabt sig to kilo undervejs. Briten har ikke kunnet drikke vand undervejs men har til gengæld svedt - det siger måske noget om, hvor hård en fysisk udfoldelse han har lavet. 

60'

DAN BIGHAM SÆTTER NY TIMEVERDENSREKORD

Han gjorde det! Dan Bigham har slået timeverdensrekorden. Med en monstrøs indsats har den 30-årige brite slået Victor Campenaerts rekord, der har stået siden 2019. Vi kender endnu ikke det endelige resultat, da de præcise marginaler skal regnes ud, men han har helt sikkert slået den hidtige rekord. 

57'

'Eddy Merckx'

Med bare tre minutter tilbage af forsøget har han nu øget sin hastighed til 55,8 kilometer i timen og smadrer fuldstændig rekorden. Der bliver råbt "Eddy Merckx" fra hjælperne i midten med reference til den bedste cykelrytter i historien. 

54'

Spørgsmål

Niels C. H. Andersen:

Der er stadig lidt vej op til Boardmans ultimative rekord på 56,375 km.

Svar:

Det er rigtigt - den rekord når han næppe i dag. Chris Boardman, som også er brite, slog rekorden tilbage i 1996, hvor der ikke var samme regler for, hvilket udstyr rytterne skulle køre på. I moderne tid er reglerne lavet sådan, at forsøget skal sættes på udstyr godkendt af den internationale cykelunion, og det er den rekord, Victor Campenaerts har - men som Dan Bigham efter al sandsynlighed slår om lidt. 

53'

Det ligner en ny verdensrekord

Med under 10 minutter tilbage er Dan Bigham nu mere end 20 sekunder foran Victor Campenaerts rekord, og han skal efterhånden gå helt ned, hvis han skal misse rekorden. Hans gennemsnitshastighed er nu mere end 55,4 kilometer i timen. 

46'

Nu skal fysikken holde

Dan Bigham har igen øget sin gennemsnitsfart. Nu ligger den på 55,33 kilometer i timen. Der er helt stille i hallen og stort set ingen tilskuere. Det britiske hold har ønsket et så kontrolleret miljø som muligt. 

Når man laver et forsøg som dette gælder alle marginaler, men det sidste kvarter af timen kan føles langt. For at være så aerodynamisk som muligt skal han holde sin sammenfoldede position på cyklen, og han skal kæmpe i mod fristelsen til at rejse sig i pedalerne og strække ryggen.

42'

Øger rekorden

Efter 42 minutter har Dan Bigham øget sin gennemsnitshastighed til 55,24, og han lægger dermed afstand til den nuværende rekord. 

Der har tidligere været spekuleret i, at Dan Bigham skulle hjælpe verdensmesteren i enkeltstart, Filippo Ganna, med at slå rekorden. Italieneren, der kører på INEOS Grenadiers, sidder helt sikkert og følger med i den positive udvikling på banen i Grenchen nu og drømmer stort. 

37'

Foran rekorden

Dan Bigham er efter 37 minutter nu fire sekunder foran den nuværende rekord, hvilket ville give ham et resultat på 55,11 kilometer efter en time, hvis han formår at holde farten til mål. 

Men det er nu, han kommer ind i den svære periode, hvor man før har set ryttere kæmpe med fysikken og den mentale udfordring. 

35'

Spørgsmål

Torben:

Bliver det vist på en TV Kanal

Svar:

Forsøget bliver ikke vist på TV, men cykelholdet INEOS Grenadiers streamer det på deres Youtube-kanal i samarbejde med urproducenten Tissot. 

/Frederik Zeuner, TV 2 SPORT

29'

Britisk tradition

Dan Bigham er ikke den første brite til at forsøge sig med timeverdensrekorden. Alex Dowsett slog rekorden i maj 2015, da han kørte 52.937 kilometer. Bare en måned senere blen han dog vippet af pinden af sin landsmand Bradley Wiggins, der smadrede rekorden med 54.526 kilometer. 

Siden da slog Victor Campenaerts den altså i 2019, men den rytter, der har gjort flest forsøg på den i moderne tid er faktisk danske Martin Toft Madsen, der har en lignende ingeniør-baggrund som Dan Bigham. 

Den danske BHS-PL Beton Bornholm-rytter har forsøgt sig fire gange. Senest i 2019 på cykelbanen i Odense, hvor han kørte 53.975 kilometer, som også er hans hidtil bedste forsøg. 

23'

Manglende data

INEOS Grenadiers streamer løbet på deres Youtube-kanal, men der er hverken tidsangivelser eller distancemåler, så jeg er afhængig af kommentatorens meldinger løbende for at opdatere jer. 

I mellemtiden er I velkomne til at stille spørgsmål i tråden her, så skal jeg gøre mit bedste for at besvare dem.

Lidt over 20 minutter inde i forsøget har Dan Bigham øget sin gennemsnitshastighed til 54,5 kilometer i timen, og kommer dermed tættere på den nuværende rekord. 

17'

Godt på vej

Den 30-årige brite er næsten en tredjedel inde i rekordforsøget og har kørt med en gennemsnitsfart på 54,2 kilometer i timen, hvilket er langsommere end den nuværende rekord. 

Med i den betragtning er dog, at den første omgang er betydeligt langsommere, da han startede stående. Desuden er hans taktik at lægge langsommere ud og øge midtvejs, så skal han slå rekorden, skal han om kort tid øge farten. 

Dog har vi netop hørt hans træner, der står i midten af cykelbanen, råbe en instruks om, at han skal holde lidt igen for ikke at brænde ud for tidligt. 

14'

Samarbejder med storhold

Dan Bigham har aldrig selv kørt på et højere niveau end kontinental-niveauet - altså det tredjehøjeste niveau i cykelsporten. Alligevel har han kunnet konkurrere med de bedste på enkeltstarterne. Han er nemlig uddannet ingeniør, og de kvaliteter har han brugt til at optimere sig selv og sit udstyr i forhold til aerodynamik. 

De egenskaber har han tidligere brugt som performance engineer på det danske banelandshold, og i år på storholdet INEOS Grenadiers, hvor han blandt andet hjælper verdensmesteren i enkeltstart, Flippo Ganna, med at optimere sin aerodynamik og dermed blive endnu hurtigere. 

Til dagens event får han dog hjælp af cykelholdet med udstyr, forplejning, økonomi og logistik.

3'

Han er i gang

30-årige Dan Bigham har nu kørt ti omgange på den 250 meter lange cykelbane i Schweiz, og det er umuligt allerede nu at sige noget om, hvorvidt han er kommet godt i gang. 

Han vil angiveligt køre det, man kalder et negativt split, hvor han kører langsommere den første halvdel langsommere end den sidste halvdel. Derfor kan det være svært at analysere hans præstation undervejs, da det hele afhænger af, om han formår at øge præstationen midtvejs. 

0'

Britisk aero-konge vil slå timerekorden

Den britiske rytter Dan Bigham har brugt sin karriere på at optimere sig selv og sit udstyr bedst muligt for at blive så aerodynamisk som muligt. Det vil han i dag udnytte til at forsøge at slå den timeverdensrekord, som belgiske Victor Campenaerts satte i 2019 på 55.089 kilometer.