Her er de vigtigste nyheder fra VM

Hvad sker der? VM-slutrunden i Sverige og Polen går ind i sin afgørende fase, når der i aften spilles fire kvartfinaler – heriblandt Danmarks opgør mod Ungarn.

Dagens program

  • Klokken 9 svarede håndboldekspert Bent Nyegaard på spørgsmål fra brugerne. Du kan læse de mange svar ved at scrolle ned her i livebloggen.
  • Klokken 18.00: DANMARK – Ungarn. Norge – Spanien.
  • Klokken 20.30: Frankrig – Tyskland. Sverige – Egypten.

Dika Mem, Frankrigs helt store stjerne, sad ude i flere VM-kampe med en skade, men nu er han tilbage igen. Det fortæller han til TV 2 SPORT, inden han og det franske landshold spiller kvartfinale mod Tyskland klokken 20.30. 

- Jeg har det virkelig godt. Jeg er glad for at være tilbage. I dag vil vi spille en god kamp, så jeg er spændt på at skulle spille.

Hvor mange procent er du på?

- Jeg vil nok sige 80 procent. Resten er kun, fordi jeg ikke har spillet på grund af min skade. Jeg har det 100 procent godt, men jeg havde brug for at spille de her 20-25 minutter mod Spanien, og vi havde to dage, hvor jeg kunne træne lidt mere. Jeg er klar, og nu vil jeg bare spille.

To danskere på rundens hold ifølge svensk medie

Ud fra den sidste kamp i mellemrunden har svenske Handbollskanalen sat deres bedste hold for runden. Her er både Mikkel Hansen og Mathias Gidsel på efter mødet med Egypten. 

Mediet tilføjer, at også Simon Pytlick kunne have fortjent en plads.

Ingen invasion af danske fans i Stockholm

I seks kampe har arenaen i Malmø været fyldt med danske fans og rød-hvide farver. Nu er Danmark fløjet til Stockholm, hvor kvartfinalen mod Ungarn spilles, og her bliver der ikke tale om en invasion fra danske fans, skriver Aftonbladet.

- Deres eventuelle semifinale kommer jo til at blive spillet i Polen, og det virker til, at danskerne satser på at tage til Gdansk i stedet, siger vicedirektør for den svenske del af EM-organisationen Krister Bergström til avisen.

Der er plads til 22.000 tilskuere i den imponerende Tele2 Arena, som også husede finaleweekenden ved EM i 2020.

Danske dommere i kvartfinalen

Jesper Madsen og Mads Hansen er blevet valgt til at dømme kvartfinalen i Gdansk mellem Frankrig og Tyskland. Duoen har hidtil dømt fire kampe ved VM – to i det indledende gruppespil og to i mellemrunden.

Schweizerne Arthur Brunner og Morad Salah passer fløjterne i Danmarks kvartfinale. De dømmer ved VM for fjerde gang i træk.

Ungarer vil lokke Danmark til bestemte skud

Ungarns 38-årige målmand Roland Mikler er en nøgle til sejr mod Danmark, mener holdkammeraten Patrik Legetvári. Og en nøgle til sejr kan ifølge ham være at lokke Danmark til afslutninger fra fløjene.

- I deres seneste kampe har de forsøgt at skabe mand-mod-mand-situationer for at trække en udvisning eller straffekast, men vi ved, at Ronald Mikler er fremragende på fløjskud, siger han til M4 Sport.

I de sidste tre kampe har Danmark trukket 12 straffekast og 17 udvisninger. I gruppefinalen mod Egypten scorede Danmark blot to gange (på to forsøg) fra fløjskud.

Ungarn føler intet pres – tværtimod

Danmark er storfavoritten i VM-kvartfinalen mod Ungarn, og det vil ungarerne bruge til deres fordel, siger Veszprém-backen Patrik Ligetvári.

- Vi føler, at vi har vundet jackpot i Las Vegas, men at kasinoejeren siger, at vi skal spille lidt mere på husets regning. Jeg mener, at vi kan spille frit som i tidligere kampe mod Danmark, hvor få regnede med, at vi kunne slå dem eller bare få point. Sådan skal vi gå ind til kampen. Vi har intet at tabe, men kan opnå stor succes, siger Ligetvári ifølge Nemzeti.

Læs mere her:

En kamp for ikke at blive sidst

I den lidt mere kuriøse genre kan det nævnes, at Uruguay og Algeriet her klokken 13 spiller om at undgå sidstepladsen ved VM. 

På papiret er Algeriet favorit til at vinde kampen.

Spørgsmål

Kirstine:

Hvis Danmark går videre til semifinalen, ved vi så, om de skal spille den tidlige eller sene finale på fredag?

Svar:

Hej Kirstine

Nej, det er endnu ikke planlagt. Det afhænger formentlig også af, hvilke andre hold der går videre til semifinalen. Hvis værtsnationen Sverige spiller sig videre eksempelvis, så kommer de nok til at spille den sene semifinale fredag, mens Danmark så skal spille den tidlige. 

Men andre lande har også interesse i at spille den sene kamp, så vi må se. 

// Jacob, TV 2 SPORT

Ungarn trænede to gange på en dag før Danmark-brag

Ungarns landstræner, Chema Rodríguez, siger faktisk til Nemzeti, at tiden fra deres sidste gruppekamp til kvartfinalen mod Danmark ”mest af alt” blev brugt på afslapning.

- Men tirsdag kørte vi på igen. Vi havde to træningspas. Om formiddagen trænede vi forsvar mod Danmark – og angreb om aftenen, siger han til det ungarske medie.

- Uanset hvor godt spillerne har det fysisk og mentalt, kan jeg ikke garantere, at gutterne ikke er trætte. De har trods alt spillet seks hårde kampe på ti dage.

Omvendt brugte Danmark deres ene kampfrie dag på at rejse fra Malmø til Stockholm, hvor kvartfinalen fløjtes i gang klokken 18.

Gidsel føler sig mere frisk end til de andre slutrunder

Mathias Gidsel er den danske spiller, der har spillet mest ved VM-slutrunden med sine 4 timer og 24 minutter på banen. Alligevel melder han sig fuldstændig klar til VM-kvartfinalen mod Ungarn.

- Jeg føler mig godt kørende, og jeg føler mig frisk. Måske endnu mere frisk end jeg har gjort til de andre slutrunder.

- Vi kom godt igennem vores gruppespil, hvor vi vandt stort og sikkert. Samtidig afgjorde vi også hurtigt kampene. Så friskheden kommer nok også derfra.

- Uden at vide det med sikkerhed tror jeg også, at jeg er en af de spillere, der har spillet mindst i 2022. Det har selvfølgelig gjort, at jeg har haft god tid til at træne og komme i form, siger Mathias Gidsel til TV 2 SPORT.

Den danske VM-topscorer sad ude flere måneder i starten af 2022, efter at han kom til skade med korsbåndet ved afslutningen på EM. Samtidig sad han også ude halvanden måned i efteråret, da han havde beskadiget et ledbånd i tommelfingeren.

Freder Gudmundsson efter stor kritik

Island nåede ikke målsætningen om en plads i kvartfinalen ved VM, og undervejs har landstræner Gudmundur Gudmundsson modtaget hård kritik fra flere fronter i hjemlandet. Men det skuffende VM og de kritiske røster får ingen konsekvenser for kontrakten, der løber til 2024.

- Vi stiller altid os selv kritiske spørgsmål efter hvert mesterskab. Vi går det hele igennem og ser, hvad fremtiden bringer. Trænerspørgsmålet er ikke rigtig op til diskussion, men derimod turneringen, holdet og strukturen som en helhed, siger formanden for det islandske håndboldforbund, Guðmund B. Ólafsson, til Visir.

Island tabte to kampe ved VM. Især nederlaget til Ungarn, som møder Danmark i kvartfinalen, blev dyrt. Her smed Island en stor føring på gulvet til sidst.

Én nation skifter ud

En enkelt nation har valgt at skifte ud før de afgørende VM-kvartfinaler. Det drejer sig om Egypten, der møder Sverige i den sene kamp i Stockholm.

Venstrefløjen Ahmed Elnakkady skiftes ud af truppen, mens bagspilleren Ahmed Khairi Nasralla træder ind. Elnakkady har indtil videre været på banen i 2 timer og 29 minutter i løbet af Egyptens første seks kampe i turneringen.

Ifølge TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard er det dog ikke en udskiftning, der får nogen væsentlig betydning.

Tak for nu

Det var alt for nu! Jeg er nødt til at hoppe til redaktionsmøde.

Her skal vi snakke om, hvordan vi dækker VM i dag :-)

Mvh. Bent

Spørgsmål

Henrik:

Hej Bent, Jeg har en oplevelse af, at Simon Hald bidrager mindre på landsholdet end de forgående år. Er han faldet i niveau og står der nogle og banker på i forhold til overtagelse af hans position på landsholdet?

Svar:

Hej Henrik

Simon Hald er ikke faldet i niveau. Han har spillet en rigtig fin sæson for Flensburg-Handewitt. Han er stadigvæk meget dygtig i det centrale forsvar.

Når Henrik Møllgaard er bedst, fungerer han rigtig godt sammen med Magnus Saugstrup. Men det betyder ikke, at Simon Hald er faldet i kunnen.

Lukas Jørgensen er en mand til fremtiden. Et af Simons problemer er, at han spiller meget lidt angreb i Flensburg-Handewitt. Lukas Jørgensen får lov at spille i begge ender.

Mvh. Bent

Spørgsmål

Frederik :

Hvilket hold har skuffet mest ved dette VM?

Svar:

Hej Frederik

Island har skuffet mig mest. Ungarn er i kvartfinalen, fordi Island brød sammen i de sidste 12 minutter mod Ungarn.

Det hører med, at Island mistede Aron Pálmarsson undervejs, og det har vist sig, at Omar Ingi Magnusson heller ikke var så frisk endda. Men der burde have været så meget kapacitet alligevel.

De fik aldrig helt vist, hvilken kolossal kapacitet der er i dem. De er for mig den største skuffelse.

Mvh. Bent

Spørgsmål

Patrick:

Hej Bent Hvad skal det gå galt, hvis Danmark ikke skal gå hen at vinde i aften?

Svar:

Hej Patrick

Alle hold søger hen imod at levere tæt på kapaciteten mentalt og psykologisk i de her knockoutkampe.

Det skal være, fordi danskerne ikke kan det på dagen. Hvis de på en eller anden måde ikke er der.

Når man kigger på det håndboldmæssige, er Danmark så meget bedre end Ungarn. Derfor er det mest det mentale, der kan gå galt.

Mvh. Bent

Spørgsmål

Magnus:

Kommer DK til at bruge Landin og Lindberg i denne kamp eller spiller de andre fløje fuldtid?

Svar:

Hej Magnus

Vi ved af gode grunde ikke, om Lindberg kommer til at sidde over som sidst. Men jeg er helt overbevist om, at Magnus Landin kommer til at spille.

Mvh. Bent

Spørgsmål

Vigga:

Hej Bent. Hvis Danmark går videre til semifinale, som vi selvfølgelig håber de gør, hvem håber du så de skal møde Norge eller Spanien? Kærlig hilsen Vigga

Svar:

Hej Vigga

Jeg tror, det bliver Norge. I en semifinale tror jeg ikke, det gør den store forskel.

Danmark har en god historik med Spanien, men jeg tror ikke, det er så afgørende. Danmark har kapaciteten til at overvinde udfordringerne, om de så måtte være norske eller spanske.

Det ville være fint at få Norge tilbage i det selskab, så vi kan få en god nordisk semifinale. Det kunne være smukt.

Mvh. Bent

Spørgsmål

Mads:

Hvis Danmark bliver verdensmester, ryger dit overskæg så? Det gjorde det da engang, da Danmark vandt en turnering?

Svar:

Hej Mads

Tak for dit spørgsmål. At fjerne mit overskæg har ikke stået i så høj kurs de seneste år, så jeg regner også med at beholde det her, selvom Danmark skulle vinde VM.

Mvh. Bent