MMA

Mark O. og Patrick Nielsen mødes i stort brag - sådan var vejen dertil

Hvad rummer Mark O. Madsen og Patrick Nielsen? Denne artikel giver et sjældent indblik i de øjeblikke, der blev afgørende for deres karrierer.

Lørdag aften står de to største aktive navne i dansk kampsport ansigt til ansigt. Jeg jubler ikke over den kamp, for jeg har kendt dem begge i mange år. Patrick Nielsen levnes meget få chancer. 1.08 giver pengene igen, hvis Mark O. Madsen vinder.

Men lad mig slå fast: det er to hårdføre gutter, der står over for hinanden, og jeg forventer ingen nem walkover til Mark O. Madsen, for jeg har set, hvad Patrick Nielsen kan modstå.

I 2010 begyndte TV 2 Fight Night. Det var boksestævner arrangeret af det tyske promotorselskab Team Sauerland.

Håbet var, at man kunne finde et nyt talent, som kunne blive den nye Mikkel Kessler. Det stod hurtigt klart, at det bedste bud var en bleg knægt fra Albertslund. Den blege knægt hed Patrick Nielsen.

Ungarnske Zoltan Borovics brød sig ikke om leverhug. Patrick Nielsen vandt sikkert sin debut på knockout.

Første gang jeg mødte Patrick var d. 12. september 2009. Patrick var på undercardet til Mikkel Kesslers kamp mod Gusmyr Perdomo. Det var Patricks debutkamp. Han var 18 år gammel, og jeg havde aldrig hørt om ham.

Modstanderen hed Zoltan Borovics. Efter 1 minut og 18 sekunder var kampen slut. Den blege knægt havde sendt Zoltan i gulvet med to leverstød.

Efter kampen kom Kesslers daværende manager, Simon Lundt, hen til mig.

- Du skal lave et interview med Patrick, sagde Simon og trak Patrick ind foran mig.

- Han er fremtidens mand, lød budskabet.

Patrick var ét stort smil efter sin debutsejr, men samtidig meget genert. Jeg gjorde mig ingen overvejelser om Patricks fremtid, men et år senere så jeg et enormt potentiale i ham. Det skete, da han mødte Adnan Salihu.

Han blev født i Helsingborg i Sverige i 1982. I 2010 boksede han sin første professionelle kamp. En kort karriere endte uden de store bedrifter.

Allerede i 2013 boksede han for sidste gang. En kamp, som han faktisk vandt. Rekordlisten lød på 15 kampe med 11 sejre og 4 nederlag. Herhjemme husker få Adnan Salihu, men jeg husker ham tydeligt.

Blodbadet i Herning

- Patrick, han slår hårdt, han slår hårdt, rappede gruppen Suspekt, da den unge bokser gik ind i Herning Kongres Center. Et hav af hænder, der ville give high-fives, mødte Patrick hele vejen hen til ringen.

Det var d. 20. november 2010, og det var allerede hans syvende kamp efter lidt mere end et år som professionel.

Hidtil havde modstanderne været so-so. Men denne aften mødte han en ubesejret bokser. Adnan Salihu havde vundet alle sine fem kampe.

Gonggonen lød.

I første omgang var håbet fra Albertslund overlegen. Med lidt held havde han stoppet svenskeren.

I anden omgang fortsatte Patrick dominansen, men efter et minut knaldede de hovederne sammen. En dyb, lodret flænge mellem øjenkrogen og næseryggen kom til syne i Patricks ansigt. Blod piblede ud.

I pausen forsøgte Patricks team at lappe flængen. Forgæves. Med decideret rindende blod ned i sit højre øje skulle den nu 19-årige bokser vise, at han kunne bevare roen – og overblikket.

- Det kan få ham til at se i et sløret rødt lys. Det er ikke morsomt, fastslog bokseeksperten Kurt Thybo, da tredje omgang gik i gang.

Kort efter var hele Patrick ansigt dækket af blod. Salihu gik efter flængen. Den blev større og mere blod kom ud. Han kunne kun se med et øje.

Alligevel var Patrick bedst. Med jabs og hurtige kombinationer vandt han omgangen.

En hvid, lang vatpind blev lagt ind i flængen i pausen til fjerde omgang. Promotor Kalle Sauerland havde sammenpressede øjenbryn og bed sig i læben. Flængen bragte Patricks chancer for en sejr i markant fare, og Thybos analyse var klar:

- Nu kommer han ud for en alvorlig prøve. Kan han bokse med en skade? Kan han bokse med et handicap? Kan han undgå at gå i stress?

Fjerde omgang gik i gang. Patricks hvide bokseshorts antog et rødligt skær på grund af blodet, der dryppede ned. Adnan Salihus taktik var den samme. Han gik efter flængen. Igen og igen. Men igen og igen kom Patrick først med sine slagserier.

Det danske boksetalent formåede at abstrahere fra skaden, lige indtil de to fightere atter stødte hovederne sammen. Patrick havde fået en ny dyb flænge.

- Øjjjjj, den er alvorlig, råbte Kurt Thyboe.

Kalle Sauerland og hans lillebror, Nisse, sprang op til kanten af ringen. De råbte og svingede med armene mod kamplederen. De forlangte Salihu diskvalificeret på grund af en skalle. Kamplederen ignorerede dem.

Trods et hæmmet syn var Patrick Nielsen klart bedst mod en ubesejret modstander.

- Ej, hvor det bløder, sagde TV 2s kommentator, Flemming Toft, da femte omgang blot var få sekunder gammel. Og kort efter blev det værre. Denne gang med en flænge i panden.

Adnan Salihu forsøgt sig med vilde sving. Patrick trak hovedet væk og undgik dem.

- Hans promotor ser mere stresset ud end Patrick, grinte Kurt Thybo.

Patrick ramte svenskeren med en lige venstre lige inden omgangen sluttede. Stærkt synshæmmet var han fortsat bedst.

- Op og stå, op og stå, op og stååååå, lød det højt fra publikum med taktfaste klapsalver. Sjette og sidste omgang gik i gang.

Patrick lignede én, der var blevet malet rød i ansigtet. Adnan Salihu forsøgte desperat at få sine vilde sving ind. Med nedsat syn ville Patrick måske overse et slag. Det skete ikke. Ingen sving ramt. I stedet lavede han kontraboksning og vandt også den sidste omgang.

- Stor fight, stor boksning i en meget presset situation, konstaterede Flemming Toft.

Efter den aften var Patrick det største navn på plakaten på TV 2 Fight Night. Bokseren Rudy Markussen stod i princippet øverst, men jublen overgik alt, når Patrick gjorde sin entré i de efterfølgende år.

Den hysteriske kritik

Det instinkt, Patrick viste den aften, er medfødt. Du kan ikke træne dig til det. Er viljen og sulten på samme niveau her ni år senere? I don’t know. Pointen er, at jeg ikke vil afskrive Patrick på forhånd.

I 2015 mødte han Rudy Markussen i Brøndbyhallen. Patrick var storfavorit.

I optakten var Patrick stærkt provokerende og skubbede næsten Rudy ned fra en scene ved indvejningen. Rudy havde sympatien. Patrick blev mødt med en pibekoncert, men Brøndby Hallen blev tavs, da kampen blev kort.

I starten af tredje omgang var Rudy færdig. Desværre for Patrick blev han ikke rost for sin indsats. I stedet blev han kritiseret for manglende had til Rudy.

Kampen havde fået reklamenavnet ”Ondt Blod”, og Patrick gav Rudy et knus efter kampen. Hvor var det ”onde blod” henne? lød hysteriet, selvom det er god sportmanship at vise respekt for sin modstander.

Patrick Nielsen knuste Rudy Markussen, og efterfølgende takkede Patrick sin modstander for kampen. Det blev mødt med hysteri.

Blot tre kampe har Patrick haft siden kampen mod Rudy. Tre grimme kampe. Især knockout-nederlaget til John Ryder er en plet på eftermælet. Og nutidens meritter tæller stærkere end fortiden inden opgøret med Mark O. Madsen. Helt sikkert.

Der er dog en faktor, som ingen har omtalt. Jeg har set Patrick træne mange gange i årenes løb, og nogle gange har han sparket til sandsækken i stedet for at slå. Og han kan sparke med power. Det kan blive et overraskelsesmoment. Hårde spark kombineret med hårde slag i de tynde handsker i MMA er en cocktail, der kan blive særdeles farlig.

Der er intet venskab, når bryderen og bokseren mødes i aften.

Mark O. Madsen ville tæske Mikkel Kessler

Mark O. Madsen har jeg fulgt i mange år. Faktisk i længere tid end Patrick Nielsen. Mark vandt VM-sølv i 2005, og det resultat gjorde indtryk.

Danmark havde altid været et uland inden for brydning, men helt uventet havde vi pludselig en potentiel stjerne. VM-sølvet var overrumplende, for Danmark havde ingen internationale traditioner i brydning. Danmark havde ingen stor talentmasse, der konstant kunne gøre hinanden bedre, men Danmark havde en meget ambitiøse herre, der agtede at blive verdens bedste.

I starten af sin karriere havde Mark O. Madsen en høj frisure, og han udtalte konsekvent, at han ville vinde guld ved OL i Beijing i 2008. En udmelding han havde grund til. I 2006 fik han VM-bronze, og i 2007 blev det atter til VM-sølv.

Men allerede inden OL i 2008 lavede jeg et interview med Mark O. Madsen, hvor han for første gang fortalte, at han overvejede at stille op i MMA den dag, ambitionerne i brydning var opfyldt. På det tidspunkt var han allerede blevet tilbudt en kamp i USA.

Det var en overraskende udmelding. Jeg har hverken før eller siden mødt en atlet, der luftede tanken om en anden sportskarriere før sit første OL.

Marks tanker om MMA virkede egentlig fornuftige. Adskillige brydere kæmpede i MMA, der dengang gik under navnet Ultimate Fighting. Det mest prominente navn var den tidligere bryder Randy Couture, der blev et af de største navne i MMA, men som bryder kom Couture aldrig særlig langt.

- Selvom vi ikke har slag og spark, så ligger Ultimate tæt op ad brydning, forklarede Mark i interviewet, der gav interviewet et ekstra pift.

- Ultimate Fighting giver jo også en mulighed for at prøve kræfter med mestre fra andre sportsgrene, sagde Mark O. Madsen. Det var en hentydning til en kamp mod Mikkel Kessler.

I 2008 var Mikkel Kessler et af de største sportsnavne i Danmark. Måske det største. Men den unge falstring på 24 år var som sædvanlig fuld af selvtillid, og satte trumf på helt til sidst i interviewet.

- Hvis du stiller rammer op til, at jeg kan få lov til at møde Mikkel Kessler i en Ultimate-fight, så skal jeg nok give ham en røvfuld, sagde Mark med et glimt i øjet.

Det var lidt sagt i en spøg, men jeg var ikke i tvivl. Mark var sikker på, at han kunne klare Kessler i sådan en kamp.

Den nye filosofi

Fire måneder senere begyndt OL i Kina. Mark fik blot én kamp. Bum, farvel og tak. Hjem til Danmark. Og det resultat ændrede ham. Det var helt slut med skråsikre udmeldinger om guldmedaljer. Filosofien blev Wozniackis: én-kamp-ad-gangen. Den nye filosofi ændrede dog ikke på en vital ting: Guldmedaljen. Den kom aldrig i skabet. Men efter 2008 blev det til VM-sølv i 2009 og 2015, og karrieren fik sit højdepunkt med OL-sølv i Rio i 2016.

OL i 2008 blev et personligt vendepunkt for Mark O. Madsen. En fiasko blev vendt til succes med en ny filosofi.

Men den nye filosofi efter OL i 2008 var faktisk langt mere konkret, end Mark O. Madsen gav udtryk for i mange år. Første gang han løftede sløret for sin filosofi, var for præcist et år siden. Og det skete lidt ved et uheld, da jeg lavede et interview om hans drømme om UFC, det største forbund i MMA.

Her et uddrag for det omtalte interview, hvor Mark omtaler sit såkaldte vision board:

- Dybest set handler det om at få chancen. Og så er det op til mig. Men jeg kan jo se, hvor dygtige de er i UFC, og jeg kan se, at det kræver, at jeg lægger alt, hvad jeg har, i træningen. Men UFC hænger på mit vision board, sagde Mark O. Madsen, og holdt en pause.

Dit vision board? Hvad er det?

- Arr, det er bare noget. Det er lidt privat, sagde Mark O. Madsen.

Hvad er et vision board?

- Jamen, et vision board er noget, jeg har hængende, der hvor jeg spiser morgenmad. Så kan jeg se, hvad det er, jeg arbejder på. Hvad ”vi” arbejder på. Min kone er også med i den her drøm. Hun har sagt sit job op og står for kommunikationen og PR i vores set-up.

Men hvordan ser det vision board ud?

- Det skifter. Vi hænger et nyt op hvert år. Det første, vi lavede, var vel omkring 70 centimeter langt og 40 centimeter højt. Og så har vi forskellige ting stående, som vi drømmer om.

- Da vi købte vores hus, havde vi i flere år haft stående på vores vision board, at vi ønskede at bo i et hus med udsigt til vand, så da muligheden kom, der var beslutningen nem, for vi var afklaret omkring det.

I hvor mange år har du brugt et vision board?

- Det har jeg vel i 8-10 år. Et vision board er et redskab, der hjælper dig til at holde fokus på de mål eller drømme, du har inden for en given periode.

- Herhjemme laver vi en plakat, et visuelt billede, af den drøm eller mål, vi har. Og så sætter vi den op, og når vi så kigger på den hver morgen, så tuner vi automatisk ind på: Nå ja, det var det her, vi gerne ville, og det er det, vi kommer til at arbejde efter i dag. Og når jeg ser på noget ultimativt på et billede, så giver det mig noget energi, når jeg skal igennem to hårde træningspas om dagen.

Hvad er der helt konkret på det vision board? UFC og et bælte?

- Det er der måske, måske ikke. Mit vision board er meget personligt. Men faktisk er der mange ting på vores vision board. Der er et sportsligt element, men vores børn er der også. For mig er et vision board holistisk i forhold til, hvad jeg gerne vil med mit liv. Hvordan vil jeg gerne være? Hvad vil jeg gerne opnå? fortalte Mark og uddybede sine tanker.

- Min filosofi er, at jo bedre vi er til at beskrive de ting, vi gerne vil opnå i livet, jo lettere er det at arbejde hen imod det. Det er svært at løse en opgave, hvis man ikke kender den. Så hvis man forbereder sig, så er man også klar til at slå til.

- Det håber jeg også gælder UFC. For jeg ved ikke, hvornår chancen kommer, jeg ved bare, at hvis jeg gør alt, hvad jeg kan hver dag: træne, spise og sove, så har jeg muligheden for at slå til.

Sådan lød det fra Mark sidste år, og jeg ved, at han har et nyt vision board hængende. Det vision board er en markant forskel på Mark O. Madsen og Patrick Nielsen.

Mark arbejder ekstremt målrettet. Han gør alt for at optimere sine præstationer. Hans dedikation er på et andet niveau end Patrick Nielsens. Det tør jeg godt sige. Patrick har selv fortalt, at han for et par år siden vejede 96 kilo. Det er mere end 20 kilo over vægtkravet til aftens kamp.

Dedikation har betydning i sport. Hvem vil vinde mest? Hvem er den største vinder? Her er jeg heller ikke i tvivl. Mark har et større vindergen. Han har levet et asketisk liv som atlet i bestræbelserne på sportslig succes. Det har Patrick ikke. Patricks karriere havde formentlig set helt anderledes ud, hvis han havde den samme dedikation som Mark.

For 11 år siden var Mark O. Madsen klar til at gå i buret mod Mikkel Kessler. Det kommer aldrig til at ske. En kamp mod en klassisk bokser er til gengæld en realitet. Det er en kamp, hvor Mark har alt at tabe. Det vil være en ydmygelse, hvis han taber.

Patrick kan gå helt anderledes ind til kampen. Taber han, kan han med rette sige, at forberedelsestiden har været meget kort. Ingen vil bebrejde ham noget som helst. Tværtimod. Pengene er tjent, og han kan sagtens vende tilbage til boksesporten efterfølgende.

Det er på mange måder dette opgørs problem. Der er i virkeligheden kun noget på spil for Mark O. Madsen.

Og så til det klassiske spørgsmål: Hvem vinder? Jeg aner det ikke, men jeg ved, at jeg ikke kommer til at sætte penge på den.

Mark O. Madsen vandt sølv ved OL i Rio. Det største resultat i dansk brydning i nyere tid.