MMA

Mark O. Madsen afslører detalje, der næsten kostede sejren i Las Vegas

Mark O. Madsen havde mange problemer i optakten til sin kamp i Las Vegas. Et af dem kom på mystisk vis på selve kampdagen.

Lidt uden for Las Vegas ligger UFC Performance Institute. Blandt kæmperne i UFC bliver stedet blot kaldt PI. Det er et enormt træningscenter, der giver mulighed for en optimal forberedelse til en kamp.

Her mødte Mark O. Madsen ind om morgenen 7. marts.

- Før en kamp laver jeg nogle øvelser med min træner Martin Kampmann. Vi gennemgår nogle af de ting, som jeg skal prøve at få frem i kampen, fortæller Mark O. Madsen til TV 2 SPORT.

Nedtællingen var stort set slut. Det var dagen, hvor han skulle i buret mod amerikanske Austin Hubbard. Men lige inden træningen gik i gang på PI, kom der en overraskelse, den 35-årige dansker gerne havde undværet.

Det er vist skæbnens ironi

Mark O. Madsen

- Jeg åbner min træningstaske og kigger i rummet til min tandbeskytter. Rummet var tomt. Min tandbeskytter ligger altid i det rum. Jeg er et rutinemenneske. Jeg gør de samme ting før hver træning, og tandbeskytteren bliver altid lagt på plads i sit rum. Jeg ved simpelthen ikke, hvordan den er blevet væk, eller om nogen har taget den.

Men tror du nogen har taget den med vilje for at forstyrre din optakt?

- Der er jo noget, der hedder karma, og karma er en sjov ting. Med et smil på læben og glimt i øjet, så kunne jeg måske godt finde på at nuppe en vandflaske for at bringe en modstander lidt ud af fatning ved en indvejning. Jeg har ikke noget bud på, hvordan den tandbeskytter forsvandt, og den er fortsat ikke dukket op.

Mark O. Madsen havde ellers haft den samme tandbeskytter i flere år, og det virkede næsten absurd, at den forsvandt på det tidspunkt.

- Jeg ved ikke, hvor mange gange, jeg har kylet min gamle tandbeskytter væk i min sejrsjubel. Første gang var efter min sejr over Dez Parker for snart to år siden, hvor jeg smed den ud over buret i ekstase, og siden har jeg gjort det flere gange.

- Men hver gang er den på utrolig vis kommet tilbage, selvom den var havnet ude blandt publikum - og så mister jeg den lige op til min største kamp i karrieren. Det er vist skæbnens ironi.

Vand fra kaffeautomat blev 'hovsa'-løsning

Mark O. Madsen havde heldigvis fået lavet en ekstra tandbeskytter, og den havde han med i træningstasken. Den var blevet specialfremstillet til hans tandsæt i overmunden. Men undersiden af tandbeskytteren var helt glat, da den endnu ikke var blevet tilpasset hans bid fra undermunden.

- Jeg kaldte på min teamchef Niels Caspersen og spurgte, om han kunne skaffe noget kogende vand. En ny tandbeskytter skal lægges i kogende vand, og så bider man i den bløde gummi for at tilpasse sammenbiddet.

Der var ingen el-koger på UFC Perfermance Institut, så de måtte benytte det varme vand til te fra en kaffeautomat.

- Det vand, vi brugte, var ikke varmt nok. Jeg har set en tandbeskytter blive lavet hos tandlægen. Gummiet bliver varmet op til den perfekte temperatur, hvor gummiet ikke bliver for varmt. Men det var der ikke tid til i Las Vegas.

Problemerne var ikke slut endnu. Den nye tandbeskytter var ikke af samme model som den forsvundne.

- Den nye tandbeskytter var lavet af noget gummi, der var væsentligt tykkere end den gamle. Min overlæbe stod og strittede. Den sad sådan set perfekt i det øverste tandsæt, men de bagerste tænder i undermunden sad skidt. Kæben skal kunne låses, så jo mere du bider sammen, desto mere kan du tåle, når du bliver ramt, forklarer Mark O. Madsen.

Måtte kæmpe med munden halvt åben

Det var blevet aften. Mark O. Madsen og Austin Hubbard stod klar i buret i T-Mobile Arena. Den nye tandbeskytter sad ikke perfekt.

- Den nye tandbeskytteren gjorde, at jeg kæmpede med en halvåben mund, og det øger chancen for et kæbebrud. Og det må man sige, at jeg lærte på den hårde måde, griner Mark O. Madsen, der blev ramt af et knæ i anden omgang og brækkede kæben to steder.

Kunne det havde kostet dig sejren?

- Når man kommer op på det her niveau, så er marginalerne afgørende. Det kunne sagtens have kostet mig sejren, hvis det var gået værre.

Overvejede at aflyse kampen i februar

Den forsvundne tandbeskytter var blot et af flere problemer op til kampen. I starten af februar fik Mark O. Madsen revet to ledbånd over i skulderen, da den norske UFC-kæmper Emil Weber Meek landede oven på danskerens skulder.

- Jeg hørte to høje knæk, men vi kørte træningen færdig. Bagefter gik jeg til fysioterapeuterne, og jeg blev straks sendt afsted for at få taget røntgenbilleder, der viste, at to ledbånd var blevet revet over. Beskeden var en pause på fire til seks uger, men der kunne de godt se på mig, at det ikke var aktuelt.

Det stod dog hurtigt klart, at en pause var nødvendig.

- Om natten kunne jeg mærke, at den er virkelig slem. Jeg talte med min manager, der også talte med lægen på PI. Han spurgte mig direkte, om han skulle trække mig fra stævnet. Det sagde jeg, at han ikke skulle, fortæller Mark O. Madsen og uddyber samtalen.

- Jeg sagde til ham, at jeg deltog ved OL i London med en brækket hånd, og så kunne jeg også klare den kamp. Han svarede: ”This is not wrestling, this is fighting.”

Vil aflyse i lignende situation

Forberedelserne blev ekstra kritisk. Mark O. Madsen havde fået nogle sår på hånden under træningen i Las Vegas, og da han kom et smut hjem til Danmark for at få ordnet sit arbejdsvisum på den amerikanske ambassade, begyndte det at dunke i hånden.

Han havde fået stafylokokker, der ifølge en dansk læge krævede en indlæggelse, men Mark O. Madsen tog i stedet tilbage til de sidste forberedelser i Las Vegas.

- Når jeg ser tilbage, så trænede jeg ikke rigtigt i en måned op til kampen, vurderer Mark O. Madsen.

Hvis du får samme optakt en anden gang, vil du så trække dig fra en kamp?

- Ja, i samme situation vil jeg aflyse kampen. For det er fighting, og det er noget helt andet end brydning. I brydning var der altid et stævne næste år, men I MMA kan én kamp være den sidste.

- Man er nødt til at passe på sig selv. Det vil være superærgerligt at tabe en kamp og ryge langt tilbage på grund af et nederlag.

Brækket kæbe er et signal til konkurrenterne

På trods af de mange seriøse problemer, så formåede den 35-årige dansker at vinde over Austin Hubbard på point, og han takker ikke kun sig selv.

- Man skal forstå, at MMA er min families eksistensgrundlag, og jeg kan ikke lade være med at sende en dybfølt tak til ham, der et eller andet sted holder hånden over mig.

- Og så giver det mig energi. Jeg tror, at det kan gå hen og blive rigtig godt i den her sport, når jeg kan få en rigtig optakt. Når optakten kører, som den skal, kommer jeg op på et helt andet niveau. Det ved jeg.

- Og jeg fik også sendt et vigtigt signal til mine kommende modstandere: Jeg lægger mig ikke ned. Selvom de brækker kæben på mig, så bliver jeg ved mig at kæmpe. Jeg giver ikke op, fastslår Mark O. Madsen.

Kom med i verdenskendt TV-program

Lige nu ligger stort set alle sportsgrene stille på grund af situationen med Covid-19. Mark O. Madsen kæmper i det største forbund UFC, der faktisk planlagde at holde stævner på trods af den global krise.

Den beslutning blev til sidst ændret, men inden da fik UFC hård kritik. Blandt andet fra det populære ”Late show with Stephen Colbert”. Og til at illustrere kritikken brugte programmet et billede af danske Mark O. Madsen.

Billedet, som blev brugt i programmet, var taget i det øjeblik, hvor Mark O. Madsens vandt sin debut i UFC i sidste år.

For Mark O. Madsen var det specielt at se sig selv i programmet.

- Jeg tror ikke, at jeg overdriver, når jeg siger, at jeg har fået en god modtagelse i USA, griner Mark O. Madsen.

- Herhjemme fik jeg jo at vide, at jeg var for gammel til UFC, og da jeg så kom med, var beskeden, at jeg ville få en røvfuld. Nu har det program så valgt et billede af mig som ansigt for UFC. Det er da sjovt, og jeg kan kun smile af det, lyder Mark O. Madsens konklusion.

Mark O. Madsen er ubesejret i alle sine ti kampe i MMA. Som bryder vandt han OL-sølv i Rio i 2016, og han har dertil vundet VM-sølv fire gange.