Motorsport

Formel 1-gys: Vettel vinder sit tredje VM

Sebastian Vettel kan kalde sig verdens yngste tredobbelte verdensmester i Formel 1, efter han søndag sikrede sig titlen for tredje gang i træk ved det brasilianske grand prix i São Paulo.

Tyskeren vandt VM-stillingen med sølle tre point ned til sin rival Fernando Alonso (Ferrari). Sæsonens sidste grand prix blev vundet af McLarens Jenson Button.

Spændingen var maksimal før løbet, og allerede i det første sving eksploderede det hele i en cocktail af gnistrende nerver og skyer, der sendte let regn ned over banen.

Den forsvarende verdensmester, Sebastian Vettel, kunne med en placering i top-4 sikre sig titlen, men så skete det eneste, der ikke måtte ske.

Tyskeren fik en skidt start og snurrede rundt, og pludselig lå han sidst. Løbet, som skulle være en fest for Red Bull, startede i katastrofens tegn.

Men derfra kørte den 25-årige tysker som en velsmurt robot og hentede konkurrenterne en efter en.

Samtidig var hans rival til VM-titlen Fernando Alonso i alvorlige problemer. Inden for de første 10-15 omgange mistede spanieren kontrollen to gange og trillede af banen på grund af bremsefejl.

Det ustadige vejr over São Paulo betød, at team-eksperterne havde svært ved at finde en god løsning på udfordringen med dækskifte.

Efter 21 omgange kørte Vettel ud af pitten som nummer fem lige efter rivalen Alonso. Red Bull var i kontrol.

Men de mange sammenstød betød, at safetycaren kort efter blev sendt ud, hvilket gav håbet tilbage til Alonso, idet han skulle slutte på podiet for at have en chance for at vinde VM-titlen.

Safetycaren sikrede nemlig, at Alonso fik snor i Nico Hulkenberg og Jenson Button, som begge havde fået et stort forspring.

Efter 55 omgange kom den store åbning for Alonso. Lewis Hamilton, som førte løbet på det tidspunkt, kørte sammen med Nico Hulkenberg.

Briten fik smadret sit forhjul, og pludselig avancerede Fernando Alonso til tredjepladsen. Samtidig kiksede det hos Red Bull-teamet i pitten, da Sebastian Vettel skulle skifte hjul, og så var afstanden i VM-stillingen mellem de to rivaler blot fire point.

Men Vettel holdt stand, og Alonso kunne ikke nå op til Jenson Button, så tyskeren kunne tage sin tredje VM-sejr.

Grand prixet i São Paulo var Michael Schumachers sidste Formel 1-løb. Den 43-årige syvdobbelte VM-vinder indstillede også karrieren i 2006, da han kørte for Ferrari. I 2010 gjorde han comeback hos Mercedes.