Motorsport

Kaos i dansk speedway: Boykot på vej

Et wildcard uddelt til Michael Jepsen Jensen har skabt oprør i dansk speedway. Først trak landstræneren sig, og nu truer kørere med boykot.

Dansk speedway er på vej ud i et regulært kaos, efter at et wildcard tildelt Michael Jepsen Jensen har formindsket de andre køreres muligheder for at kvalificere sig til de internationale grandprixer.

- Nu har vi bare fået nok. Som de selv melder ud. Alt skal være så fair, og så er de alligevel så dobbeltmoralske. Der skal være seks pladser at køre om og ikke fem, siger Hans Andersen til TV 2 SPORT.

Truslen er reel. Kørerne vil boykotte kvalifikationen, hvis ikke Unionen trækker wildcardet tilbage. Men Dansk Motor Union tager endnu ikke truslen for pålydende.

- Lige nu bliver der kørt. Der er ikke noget der er aflyst endnu. Vi har ikke på skrift , at alle kørere ikke møder op. Så vi afventer situationen, siger Jørgen Bitsch, Formand for Dansk Motor Union.

Landstræneren går i protest

I fredags forlod Anders Secher sin stilling som landstræner i protest mod, at Sportskommission Speedway (SK) og Danmarks Motor Union (DMU) har tildelt Michael Jepsen Jensen et wildcard til den danske kvalifikation til VM Grand Prix serien 2017, der køres den 15. april i Esbjerg.

Mandag kom en stor del af den danske speedway-elite så med en samlet trussel om boykot af løbet i Esbjerg, hvis ikke SK ændrer beslutningen om at tildele Jensen Jepsen et wildcard.

I en skrivelse underskrevet af 17 kørere, som mandag morgen blev sendt til SK og DMU, lyder det blandt andet:

Konsekvensen af dette kan nå så langt, at vi kørere ikke ønsker at køre løbet i Esbjerg, medmindre alle mand (læs: også Michael Jepsen Jensen, red.) møder op til løbet, og deltager på lige vilkår.

De 17 køreres protest-skrivelse

De 17 kørere med blandt andre Hans Andersen, Bjarne Pedersen og Peter Kildemand i spidsen, mener at Jepsen Jensen favoriseres af SK og DMU.

- Vi finder det på samme måde stærkt kritisabelt, at man vælger at give et wildcard til en kører, som ved sidste sæsons DM-finale sluttede som nummer 10 i et felt, hvor kørere som Bjarne Pedersen, Kenneth Bjerre, Peter Kildemand og Leon Madsen ikke deltog - kørere som ellers kunne være sluttet højere end MJJ i DM finalen. Ingen kører kan med rette føle sig sikker på at komme med videre fra Esbjerg. Derfor bør det være en sportslig afgørelse, hvem der får lov at køre sin chance internationalt, lyder det i skrivelsen.

Hos SK og DMU bliver skrivelsen taget så alvorligt, at der er indkaldt til hastemøder, mandag aften - først i DMU-topregi klokken 17.00 og derefter i Speedwayens Sportskommissionen klokken 20.00.

Anders Secher opsagde sin stilling fredag, som et resultat af uenigheden med særligt SK og dennes formand Stefan Kristjansson.

Ligesom mange af de øvrige kørere, havde Jepsen Jensen spurgt Secher om et af de seks wildcard, der skal køres om i Esbjerg.

Det havde Secher, ligesom han ifølge TV 2 SPORTS oplysninger gjorde til de øvrige kørere, sagt nej til.

Men den beslutning omgjorde SK, med støtte fra DMU’s formand Jørgen Bitsch, hvilket fik Anders Secher til at forlade sin post. Og nu siger kørerne fra.

- Vi som kørere finder det stærkt kritisabelt, at man fra SK/DMU’s side vælger at uddele et wildcard til en enkelt kører, for at han skal køre et ligaløb i Polen. På samme dato har flere af os måtte melde afbud til løb i England, som også koster os penge, samtidig med vores chance for videre kvalifikation til de internationale runder formindskes, når der nu kun er fem pladser at køre om, og ikke seks, skriver de 17 kørere videre.

Michael Jepsen Jensen er i den kommende sæson A-kører i Slangerup - en klub, som Stefan Kristjansson er tidligere formand og nuværende bestyrelsesmedlem i.

Derfor spekuleres der i speedwaykredse i, at det er grunden til, at netop Jepsen Jensen fik ja fra SK og DMU, modsat de øvrige kørere.

- Ja, den bruger onde tunger. Men Michael er altså ikke en hvilken som helst kører. Han er tredobbelt verdensmester. I øvrigt er beslutningen ikke truffet af mig alene men af en enig sportskommission, fastslår Stefan Kristjansson over Sport Fyn.

TV 2 SPORT følger sagen løbende.