Motorsport

16-årig er Danmarks nye Formel 1-håb: - Han er exceptionelt god

Christian Lundgaard imponerer på racerbanen og drømmer om Formel 1. Og det er bestemt en realistisk drøm, vurderer motorsportsekspert.

Tom Kristensen, Jan Magnussen, Nicolas Kiesa, Kevin Magnussen.

Danmark har haft mange talentfulde racerkørere, og nu er der for alvor et stjerneskud på vej på den store scene.

16-årige Christian Lundgaard bliver af flere omtalt som Danmarks nye Formel 1-håb, og det er også noget, det unge talent selv mærker til.

- Det er lidt underligt i en alder af 16 år, at jeg hører fra alle mulige mennesker rundtomkring i landet og for den sags skyld også i verden, at de har hørt om mig. For mig er det jo egentlig kun godt, at jeg får det bredt så meget ud som muligt, for det åbner også for en masse støtte, som kan hjælpe mig senere, siger Christian Lundgaard til TV 2 SPORT.

Og Lundgaards talent er da heller ikke til at tage fejl af, vurderer TV 2 SPORTs motorsportsekspert Jens Winther.

- Vi har jo efterhånden oplevet et stort katalog af gode kørere og store talenter, og vi har haft stor succes med talentudviklingen igennem mange år efterhånden. Ud af de talenter er Christian exceptionelt god og et strålende talent, siger Jens Winther til TV 2 SPORT.

Og selvom Christian Lundgaard kun er 16 år, har talentet i mange år strålet ud af ham.

- Siden jeg startede med at køre gokart, har det været mit mål at komme i Formel 1 – og ikke bare at komme i Formel 1, men også at vinde

Christian Lundgaard, racerkører

Talentet har længe været der 

Christian Lundgaard er født og opvokset i Hedensted og er søn af den tidligere racerkører og europamester Henrik Lundgaard. Og netop den baggrund har stor betydning for det unge talent, vurderer Jens Winther.

- Det er meget dybt indlejret i ham, og så har han en fantastisk psyke. Han ryster ting, der går imod ham, af sig på et øjeblik og får det gode ud af det – han bruger det, og så kommer han endnu bedre tilbage. Det kræver selvfølgelig også, at man er god til at køre, og det er han virkelig, virkelig god til, siger motorsportseksperten.

Det unge talent var blot syv år, da han begyndte at køre gokart. Siden er han blevet juniorkører hos Renault, hvor han i 2017 hentede to Formel 4-mesterskaber – først det nordeuropæiske og sidenhen det spanske.

I år har danskeren fået chancen i serien Formula Renault Eurocup, som blandt andre verdensstjernerne Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo og Kevin Magnussen har kørt.

Danske Christian Lundgaard har skrevet kontrakt med Formel 1-holdet Renault, hvor han bliver juniorkører. Video: Bo Bentsen

Søndag blev det til en dansk sejr i anden afdeling af serien, og danskeren har bragt sig helt i front i mesterskabskampen.

- Jeg vidste, det var et noget højere niveau i år og et noget hårdere arbejde bagved for at kunne ligge oppe foran i den her serie. Så jeg havde ikke set det komme, at jeg allerede ville være deroppe nu. Top otte havde måske været en af mine forventninger fra start, fordi jeg ved, hvor god en serie det er, fortæller Christian Lundgaard.

Drømmen er Formel 1

Selvom den danske racerkører har forrygende fart i bilen for tiden, understreger han, at han ikke vil sætte sine forventninger for højt.

Alligevel er talentet ikke i tvivl om, hvad han drømmer om.

- Man skal ikke stille for store håb, for de mindste ting kan ødelægge det. Men siden jeg startede med at køre gokart, har det været mit mål at komme i Formel 1 – og ikke bare at komme i Formel 1, men også at vinde, siger Christian Lundgaard.

Det danske racertalent Christian Lundgaard drømmer om Formel 1. Video: TV 2 Sport

- Hvis han fortsætter de takter, han viser nu, har han absolut mulighed for at nå Formel 1. Når man ser ud over flokken af de potentielle kørere, er han i hvert fald i toppen af dem. Der taler vi på verdensplan, siger Jens Winther.

Økonomien kan blive afgørende

Der er store summer i motorsportsverdenen, og i Formel 1 er der tale om mange millioner. Derfor skal det store talent også kombineres med en ordentlig sæk penge, forklarer TV 2 SPORTs motorsportsekspert Jens Winther.

- Han er i den kategori, hvor han er i overhalingsbanen i retningen mod Formel 1. Det, som kan blive hindringen, og som også ofte er det for selv enormt store talenter, er, at der altid er en risiko for, at det kommer til at koste nogle penge. Derfor er det meget væsentligt, at han er under vingerne på Renault, siger han.

Lundgaard har også øje for, at det er en dyr sport, men han peger på, at resultater også har meget at sige.

- Der er mange penge, der spiller ind, og med dem kan man stort set alt. Og det er lidt det, der ødelægger sporten. Men jeg er glad for, at talent også kan spille lidt ind der - og at man kan vise noget af det, man rent faktisk kan, så man kan komme langt, siger han.

Hvor langt det unge talent kommer, er svært at spå om. 

Men han har givet sig selv et godt udgangspunkt i Formula Renault Eurocup, hvor han indtager førstepladsen med 68 point efter de to første afdelinger. Det er ti point mere end den nærmeste forfølger. Næste afdeling køres på Silverstone.