Motorsport

- Det kræver knytnæver at nå til tops som kvinde, fortæller Michelle Gatting

Det har krævet vilje, stædighed og et par knytnæver undervejs fra Michelle Gatting for at nå til tops som kvinde i motorsportsverden.

Se hele Michelle Gattings historie i "Seje Sportskvinder" på TV 2 PLAY.

Hun har allerede banket sit navn fast i den mandsdominerede motorsport herhjemme. 25-årige Michelle Gatting.

Med hårdt arbejde, en vilje som få og et naturligt instinkt for at køre stærkt blev Michelle Gatting den første kvinde nogensinde til at vinde et løb i den danske motorsportsserie DTC, da hun i 2016 satte mændene på plads og kunne stille sig øverst på podiet.

- Det var helt specielt at vise alle, at kvinder godt kan være med. Der er ikke så mange af os, men os, der er her, vi kan godt levere topresultater.

Det er dog ikke den eneste side i historiebøgerne, den blonde racerkører håber at blive en del af.

Nu drømmer hun om at blive den første danske kvinde nogensinde, der vinder det mytiske og legendariske Le Mans, når hun debuterer i 24-timers løbet til sommer.

- Det har altid været et af mine helt store mål at komme til at køre Le Mans, og nu sker det endelig. Der er et eller andet specielt ved Le Mans. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor meget jeg glæder mig, og hvor stor det bliver.

- Da jeg var helt lille, havde jeg udset mig at køre gokart med Ferrari-logo. Og næsten 20 år senere skal jeg køre Ferrari på Le Mans, det er helt fantastisk, fortæller Michelle Gatting.

Lang vej til toppen i en mandsdomineret sport

Vejen til Le Mans er lang for enhver med drømmen om at blive en del af verdens hårdeste motorløb. Men for en lyshåret dansk pige på syv år er vejen noget længere og belagt med væsentlig flere bump.

- At slå igennem i en mandsdomineret sport har været utrolig svært. Det krævede mange år at få respekt først hos drengene og nu hos mændene. Det kræver virkelig, at man er lavet af noget specielt, har vilje og gå-på-mod, husker Michelle Gatting.

Som en rigtig drenge-pige faldt Michelle Gatting godt ind i mængden, da hun som barn startede med at køre gokart.

- Når jeg går rundt på banerne med min kæreste, så tror folk, at det er ham, der er racerkøreren, og jeg er kæresten

Michelle Gatting, racerkører

Det eneste, der for alvor skilte hende ud blandt drengene, var den lange, lyse fletning, der gik ned over venstre skulder. For når der blev kørt ræs, var der ingen forskel på hende og drengene.

- Jo mere jeg kørte, jo oftere fik min far spørgsmålet: ”Har hun nosser hende der?”, fordi jeg var lige så rå som drengene, og jeg kørte lige hårdt som de andre.

Der gik da heller ikke lang tid, før Michelle Gatting begyndte at give drengene og mændene baghjul på asfalten.

- Jeg lå og kørte i hele verden, og mange af dem, jeg kørte imod, var drenge, som i dag kører Formel 1, heriblandt Kevin Magnussen.

I takt med at sejrene blev flere og den Aarhus-fødte Gatting blev hurtigere og hurtigere, gjorde konkurrenterne deres for, at de ikke på ny skulle se den lyshåret fletning drøne forbi til en ny sejr.

Fletningen sidder der endnu hos Michelle Gatting.

- Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er blevet kørt af banen, af en fyr eller dreng som har været utilfreds med, at han er blevet slået af en pige. Det er ofte endt i små slagsmål på banerne, for jeg har ikke forstået, hvorfor det altid skulle være mig, der skulle være den, der blev ramt, så det tog rigtig mange år at vinde respekt som kvinde.

I dag er Michelle Gatting et etableret motorsportsnavn herhjemme og respekten fra kollegaerne er for længst vundet.

Siden den 25-årige dansker i 2016 debuterede i DTC-serien, har karrieren været støt stigende. Men selvom karrieren bogstaveligt talt kører derudaf, så kæmper hun i ny og næ stadig med at være kvinde i en mandsdomineret sport.

- Når jeg går rundt på banerne med min kæreste, så tror folk, at det er ham, der er racerkøreren, og jeg er kæresten. Folk kan ikke få det til at hænge sammen med, at en høj, lyshåret pige kører en bil med 300 kilometer i timen.

- Det kan jeg godt grine lidt af, men det gør bare, at jeg endnu mere vil vise, at en pige sagtens kan køre op med mændene og nogle gange endda hurtigere.

Michelle Gatting er klar til Le Mans for Ferrari.

Til Le Mans med forhåbninger

Lørdag den 15. juni klokken 15:00 og 24 timer frem drømmer hun så om at gøre det igen. At sætte mændene til vægs. Denne gang på den helt store scene på Le Mans i sin Ferrari.

Det skal danskeren forsøge at gøre med to andre kvinder. Rahel Frey fra Schweiz og italienske Manuela Gostner. Og de tre kvinder har allerede bevist, at de kan være med mod mændene.

I den første afdeling af den europæiske Le Mans-serie (ELMS), sluttede de på andenpladsen - og det har givet ambitionerne til Le Mans et nøk op.

- Det er en sindssyg god måde at starte på. Starte med at vinde respekten lige fra start. Så har vi ligesom vist dem alle sammen: ”Vi er ligesom jer, vi er ikke bare tre tøser”, fortæller Michelle Gatting.

- Nu kan jeg mærke, at mindsettet har ændret sig en smule. Hvis vi kan køre så klogt og gøre det samme på Le Mans, så kan der ske rigtig mange gode ting.

Seje Sportskvinder

Se alle afsnit i serien på TV 2 PLAY

Michelle Gatting

.

Michelle Gatting

25-årig racerkører, der drømmer om at blive den første danske kvinde til at vinde Le Mans.

Se programmet her.

Foto: TV 2 SPORT

Katrine Bruhn

.

Katrine Bruhn

27-årig vægtløfter, der drømmer om at blive den første danske kvindelige vægtløfter, som kvalificerer sig til OL. 

Se programmet her. 

Foto: TV 2 SPORT

Pernille Harder

.

Pernille Harder

26-årig fodboldspiller, der drømmer om at inspirere andre homoseksuelle og gøre op med homofobi.

Se programmet her. 

Foto: TV 2 SPORT

Dina Thorslund

.

Dina Thorslund

25-årig bokser, der drømmer om at vinde alle fire VM-bælter og får motivationen til det fra sin søn på fem år.

Se programmet her. 

Foto: TV 2 SPORT

Michelle Karvinen

.

Michelle Karvinen

29-årig ishockeyspiller, drømmer om at vinde det svenske mesterskab, der er det største nationale mesteskab i verden.

Se programmet her.

Foto: TV 2 SPORT