Efter 10 års skuffelser kan dansker blive den næste verdensmester
I mange år kæmpede Leon Madsen forgæves med at komme med til VM, men efter en sensationel sæson er han nu kun fire løb fra at blive verdensmester.
Den kraftfulde speedwaycykel tigger og beder om at blive sluppet løs, da Leon Madsen holder ved startsnoren.
Efter et par sekunder går starten, og danskeren skyder afsted som den hurtigste af heatets fire kørere, og han ser sig aldrig tilbage.
Leon Madsen er 30 år og på toppen af sin karriere. Han er blandt verdens bedste speedwaykørere, og denne aften i august i den polske by Gorzow sætter han igen de fleste konkurrenter på plads. I de seneste år har han været en af topscorerne i den stærke polske speedwayliga, der af mange anses som den bedste i verden.
- Det har uden tvivl været den største sæson i min karriere, fortæller Leon Madsen, da TV 2 SPORT møder ham til ligaløbet i Polen, hvor han ikke kan være i fred for fans og godtfolk, der enten vil have et billede med ham eller bare sige hej.
Det ligner en sæson, som de har været flest for Leon Madsen, men i år er alligevel anderledes. I år er der flere penge, mere tv-tid og mere opmærksom omkring danskeren. I år har han nemlig endelig trådt ind i speedwayens prestigefyldte VM-serie.
- Det har været en lang og sej kamp for at komme ind i Grand Prix-serien og køre med om VM, men nu er jeg her, og det er her, jeg skal være de næste mange år, siger Leon Madsen
Han fortæller videre, at det blev fejret med manér, da han sidste efterår blev tildelt et VM-wildcard af det internationale speedwayforbund. Efter næsten 10 års forgæves kamp var han endelig sluppet igennem nåleøjet og ind i verdenstoppen.
I sæsonens første VM-løb tog danskeren sensationelt den samlede sejr foran 55.000 tilskuere på Polens nationalstadion i Warszawa, og så var vejen ellers banet for hans internationale gennembrud. Siden er han gået på podiet i stort set samtlige Grand Prix-løb, og med fire afdelinger tilbage af sæsonen fører han nu VM-stillingen med seks point ned til nummer to.
Mangemillionær på polsk speedway
Stadionet er stort, men gammelt. Den dedikerede speedwayarena i Gorzow har plads til mere end 15.000 tilskuere på en god dag, og der er næsten altid fyldt.
Speedway er Polens mest populære sport, og det har for længst overhalet fodboldklubberne, når det kommer til tilskuertal og lønninger. Leon Madsen hæver angiveligt en årsløn på omkring fem millioner kroner i sin klub Czestochowa, der har gjort ham til kaptajn efter flere års tro tjeneste for holdet.
- Speedway er kæmpe stort hernede, og de forstår at sælge sporten. Jeg kan selvfølgelig ikke sige, hvad der står i min kontrakt, men de seneste resultater har været med til at løfte lønniveauet, siger han med et skævt smil, der fortæller, at han ikke kan klage over kontrakten.
Den velbetalte aftale betyder, at Leon Madsen modsat de fleste andre speedwaykørere kan nøjes med at køre for én klub. Derfor har han prioriteret at holde sig i topform året rundt, så han i år er trimmet som aldrig før. Sidst han var på vægten, vejede han 56 kilo. Næsten 10 kilo mindre end han gjorde for nogle år siden.
- Det hjælper mig at være let på cyklen, og jeg bruger rigtig meget tid på at være i bedst mulig form. Speedway kræver meget mere fysik, end folk lige går og tror, lyder det fra ham, mens han viser sine racercykler frem, som han kører på næsten hver dag for at holde vægten nede.
Polsk familie og muligt statsborgerskab
Man skal forbi en stor aflåst gitterport og flere sikkerhedsvagter for at komme frem til Leon Madsens hjem i byen Gdynia, der ligger lige ud til Østersøen. Et strategisk velvalgt sted, for herfra kan man hurtigt flyve til Czestochowa, Wroclaw og alle de andre store polske speedwaybyer, og der er gode flyforbindelser ud til VM-banerne i Europa.
Sammen med sin polske kæreste, Magda, og deres fem måneder gamle datter, Marika, bor han i en nybygget luksuslejlighed, der er indhegnet og afskærmet fra byens mindre pæne områder. Her har speedwaytrofæerne fået en central placering i hjemmet. Pokaler fra EM, VM og diverse europæiske løb vidner om nogle år, hvor danskeren har været blandt de mest vindende speedwaykørere i verden.
På polsk bliver Leon Madsen til Leona Madsena, men han kan ikke selv tale polsk, og kæresten kan kun meget lidt dansk, så samtalerne foregår på engelsk. En gang imellem prøver de dog at holde snakken kørende på dansk, men det skal gå rigtig langsomt, fortæller Leon Madsen.
Når sæsonen er slut, vil han dog gerne begynde til polskundervisning, så kæresten og hans datter ikke kan tale bag om ryggen på ham om nogle år, griner han.
De fem år som bosiddende i Polen har gjort, at han somme tider bliver kaldt en halv polak i det danske speedwaymiljø. Polakkerne selv ser ham som en af deres egne. Men spørger man manden selv, er han stadig 100 procent dansker, selvom rygterne de senere år har gået på, at han overvejede at skifte nationalitet.
- Jeg kunne godt få dobbelt statsborgerskab, og der er da ting, der taler for, at jeg skulle gøre, men det er ikke, fordi jeg skal til at køre for det polske landshold. Jeg er dansker, og jeg kører kun for det danske landshold, slår han fast og fortæller, at han og kæresten faktisk planlægger at flytte til Danmark om et par år.
Mentale tæsk år efter år
Der er grænser for, hvor mange nederlag et menneske kan tage og stadig tro på, at det nok skal vende.
År efter år havde Leon Madsen misset den afgørende kvalifikation til VM-serien, og han blot kunne se til, mens langt yngre speedwaykørere overhalede ham indenom i spillet om Grand Prix-pladserne. Han må have haft det som Bill Murray i Groundhog Day. Hvert år havde han været blandt de hurtigste speedwaykørere i verden, men når han nåede den afgørende VM-kvalifikation, kunne han aldrig finde samme fart i cyklen.
- Når du har været med i kvalifikationen syv-otte gange, som jeg har været, og du ikke har kvalificeret dig, så er det sgu hårdt mentalt. Det er utrolig hårdt at vide, at der går et år mere, før man får chancen igen, fortæller han.
Men så kom opkaldet sidste efterår fra det internationale speedwayforbund, og med det roen og ikke mindst troen på, at han nok skal blive verdensmester på et tidspunkt. Det skulle godt nok tage ham længere tid, end han havde regnet med, men det har måske været en fordel, mener han.
- Jeg er faktisk glad for, at jeg først kommer ind i VM-serien nu, for jeg er kommet ind med en masse erfaring. Jeg kommer ikke ind alt for ung, og hvor man måske ikke kan få det vendt, hvis man møder modgang.
Kan blive den første danske verdensmester i 11 år
Danmark har altid været blandt verdens bedste speedwaynationer. Det hele startede med Ole Olsen, der tog tre VM-titler i 1970’erne. Det samme gjorde Erik Gundersen i 80’erne, inden Hans Nielsen og Jan O. Pedersen overtog guldstafetten i 90’erne.
I det nye årtusinde brød Nicki Pedersen så frem og vandt ligeledes VM-guld tre gange - senest i 2008.
Siden da har Danmark savnet en ægte VM-kandidat, og nu kan Leon Madsen så blive den sjette dansker i historien – og den første i 11 år - til at kunne kalde sig individuel verdensmester.
- Nu sidder jeg her og kæmper med om VM, og det er kæmpe stort, og jeg er mega stolt over, at jeg har nået så langt, siger han.
Han forsøger at holde hovedet koldt, men erkender, at det bliver sværere, jo tættere han kommer på det sidste løb i Torun til oktober. Med fire afdelinger tilbage af sæsonen og et forspring på seks point ned til polakken Bartosz Zmarzlik er Leon Madsen nu også bookmakerne favorit til at blive tage VM-titlen.
- Jeg har aldrig tvivlet på, at jeg nok skulle komme med i Grand Prix-serien, og jeg har aldrig tvivlet på, at jeg nok skulle blive verdensmester.