Danske speedwaykørere i dilemma: Kan blive tvunget til Polen i hele sæsonen

Den polske liga vil have kørerne til at flytte til Polen for hele sæsonen, fortæller Nicki Pedersen i TV 2 SPORTs seneste videopodcast om speedway.

- Kom til Polen, gå i to ugers isolation og forlad ikke landet igen, før sæsonen er slut.

Sådan lyder opfordringen til Nicki Pedersen fra hans polske klub Grudziadz.

Den polske Xtra-liga er verdens største speedwayliga, og der er store penge involveret. Derfor er ligaen desperat for at komme igang, og en af de muligheder, der arbejdes med, er at få kørerne til at komme til Polen. Og blive der.

Det er bare ikke helt enkelt i speedway-verdenen, hvor de fleste af kørerne er på kontrakter i flere klubber i forskellige lande.

I år har Nicki Pedersen eksempelvis kontrakt med Rospiggarna i Sverige, Sheffield Tigers i England og Holsted i Danmark - udover den polske kontrakt.

Bare i tv-penge handler det om 40-50 millioner kroner, som ligaen mister

Leon Madsen, speedwaykører i den polske liga

- I Polen ønsker de, at vi kommer derned og bliver der. Men det er ikke godt. Jeg har børn i Danmark, som jeg ikke har set længe, fordi jeg har haft coronavirus og været i karantæne.

- Og jeg er dansker og vil også gerne køre for Holsted og mine danske sponsorer i den danske liga, siger Nicki Pedersen i TV 2 SPORTs seneste videopodcast om situationen i speedway-verdenen.

Den tredobbelte verdensmester øjner dog en mulighed.

- Netop fordi jeg har haft coronavirus, kan det være, at jeg kan få en attest om, at jeg er immun. Det arbejder jeg på. Og så kan det være, at jeg kan få lov at rejse frem og tilbage nogle gange, lyder håbet fra Nicki Pedersen.

Dansk europamester: Det nytter ikke noget

For en anden dansk stjerne, europamesteren Mikkel Michelsen, er der ikke et problem med karantæne i Polen. Han bor der til daglig.

- Der er mange forskellige forslag lige nu. Noget af det er helt ude i hampen, og andet er mere fornuftigt. Men det nytter ikke noget, at Polen prøver at sætte sig på det hele. Det her skal løses internationalt, siger Michelsen.

Han forstår dog godt tankegangen om, at man kan blive i Polen, hvor de store penge er, hvis det ender med, at man skal i karantæne, hver gang man krydser en grænse - når grænserne altså bliver åbnet igen.

- Speedway er min passion, men det er også mit job. Jeg har investeret store beløb op til sæsonen og tjener intet uden at køre, så jeg kan godt forstå, hvis nogen vælger at blive i Polen.

- Men for mig personligt er det lige så vigtigt at komme hjem til Danmark og køre foran de danske fans og mine sponsorer, siger Mikkel Michelsen.

- VM-serien er vigtige end Polen

Også Leon Madsen, der blev toer i VM-stillingen i 2019, bor til daglig i Polen.

- Det seneste, jeg har hørt her i Polen, er, at de regner med at komme i gang i starten af juni, men uden tilskuere. Det er ikke godt, men det er bedre end ingenting.

- Bare i tv-penge handler det om 40-50 millioner kroner, som ligaen mister, hvis vi ikke kommer i gang, så de vil gøre rigtig meget for at komme til at køre, siger Leon Madsen.

Madsen har ikke samme problem som andre kørere, fordi han i forvejen i mange år udelukkende har kørt liga i Polen.

Men han har et andet problem: VM-serien.

- Jeg ved ikke, hvad de vil gøre. Alle VM-kørerne vil nok blive i Polen for at køre liga, så måske kan man køre en mini-serie med tre VM-afdelinger hernede? Jeg ved det ikke.

- Uanset hvad er det VM-serien, der bestemmer. Ved det sidste VM-løb i 2019 fik vi en "entry form" (tilmelding, red.) til VM-serien i 2020, og vi havde en uge til at skrive under. Det gjorde vi selvfølgelig alle sammen. Det betyder, at VM-serien har førsteret. Det kan den polske liga ikke ændre på, fastslår Leon Madsen.

Du kan se hele TV 2 SPORTs videopodcast med de tre danske speedway-profiler på TV 2 PLAY.