Motorsport

Dansk europamester vil blive hårdt ramt af massiv lønnedgang

Den danske europamester i speedway, Mikkel Michelsen, har investeret mange penge til denne speedwaysæson, hvor han kan blive hårdt ramt på økonomien.

Danmarks bedste speedwaykørere er under pres uden for grusbanen.

Indtægterne udebliver uden de store løb rundt omkring i Europa, og senest har den pengestærke polske liga varslet mere end en halvering af kørernes løn på grund af coronakrisen samt et forbud mod at køre i andre ligaer.

Den tidligere verdensmester Nicki Pedersen har derfor meldt ud, at han er klar til at droppe at køre i Polen, mens europamester Mikkel Michelsen overvejer sine muligheder.

- Jeg tygger stadig lidt på det frem og tilbage, fordi jeg bor fast i Polen, og jeg vil jo allerhelst kunne køre i alle ligaerne. Det er også vigtigt for mig at komme hjem og køre i Danmark, siger Mikkel Michelsen til TV 2 SPORT.

Han fortæller, at ingen kørere har skrevet under på noget, da vilkårene i udspillet endnu ikke står sort på hvidt. Der er til gengæld mange snakke om planerne for, hvad der skal ske.

Ender det med mere end en halvering af kørernes løn, vil Mikkel Michelsen blive hårdt ramt på sin økonomi.

- Jeg ville tage nogle tæsk i den situation. Jeg har investeret sindssygt mange penge i min forretning i år. Vi investerer jo en masse penge henover vinteren for at blive klar til sæsonen. Nu står man her i en situation, hvor man lige pludselig skal gå 50 til 60 procent ned i løn, og det er selvfølgelig ikke særlig fedt. Det er bare den økonomiske side af tingene, siger han.

Den 25-årige danske speedwaykører fortæller, at han har investeret omkring en million kroner over vinteren i blandt andet speedwaycykler, udstyr og biler.

Kan blive nødsaget til lønnedgang

Han er født i Nykøbing Falster, men har de seneste fem år boet i Polen. Derfor har han andre muligheder for at kunne deltage i den polske sæson end mange af de udenlandske kørere, der i det nuværende udspil vil være tvunget til at skulle opholde sig i landet i god tid før sæsonen, og indtil den er slut.

- For mig, der bor fast i Polen, betyder det jo selvfølgelig ikke så meget, at man skal til at flytte til Polen i forhold til andre kørere, der bor fast i andre lande end Polen og har familie og sådan nogle ting og lige pludselig er nødsaget til at skulle rive teltpløkkerne op og flytte til et andet land. Det er hård kost, siger Mikkel Michelsen.

Speedwaykøreren forklarer, at han er i løbende tæt dialog med sin polske klub Speed Car Motor Lublin. De havde for nyligt et telefonmøde, hvor danskeren fortalte om sin velvilje til at se på en lønnedgang, men at han ikke var villig til at gå på kompromis med muligheden for at kunne konkurrere i andre ligaer.

- Jeg sagde, at worst-case scenario, så kan jeg blive nødt til at acceptere de betingelser rent økonomisk, som er blevet meldt ud, som stadigvæk ikke er optimale eller sjove overhovedet, men nu skal man tage hele situationen i betragtning og huske på, at der skal nogle penge i kassen, så Polen spiller jo en væsentlig rolle i den sammenhæng.

- Men jeg sagde også, at jeg ikke kommer til at skrive under på et stykke papir, hvor der står, at det ikke er tilladt for mig at køre i andre ligaer. Det kommer ikke til at ske, siger Mikkel Michelsen, der også fortæller, at klubben har forståelse for hans situation.

Vigtigt at kunne køre i Danmark

Europamesteren slår fast, at det vil være uholdbart for ham, hvis den polske liga blokerer hans mulighed for at køre i andre lande end Polen, da danskeren har både sponsorer og fans i Danmark, som han ønsker at tilgodese.

- Det er lige så vigtigt for dem, at vi kommer hjem til Danmark og kører, og de får eksponering hjemme i Danmark, som det er i Polen. Det er drømmescenariet, at man kan finde en eller anden løsning, hvor vi kan få lov til at rejse på tværs af grænserne med nogle forholdsregler, siger Mikkel Michelsen, der også repræsenterer Slangerup Speedway Klub i Danmark.

Han understreger samtidig, at han respekterer de forskellige landes sundhedsregler i denne situation, og at alle er nødt til at indordne sig efter dem. Ifølge Mikkel Michelsen kan det også ende med, at Danmarks Motor Union (DMU) trækker stikket for de danske speedwaykørere i udlandet.

- De er ret skarpe, og de er faktisk rimelig hårde til at forhandle frem og tilbage med polakkerne. Det er selvfølgelig svært at forhandle med polakkerne, fordi de er meget selvstændige og ved, at de har et bedre produkt.

- Men hvis Polen bliver ved med at holde fast i det koncept, de har gang i nu, så kan DMU bare gå ind og trække alle starttilladelserne tilbage på de danske kørere, og så er det jo egentlig dem, der tager beslutningen for os, og så er det jo faktisk ude af vores hænder, siger Mikkel Michelsen.

Indtil der bliver truffet en afgørelse, går danskeren rundt i en venteposition i byen Rybnik i det sydvestlige Polen. Han fortæller, at hvis han ønsker at træne udenfor - løbe eller cykle - i den nuværende situation under coronapandemien, skal det foregå med maske på. Derfor har han brugt meget tid på sin hometrainer derhjemme, kørt lidt cross og ordnet praktiske ting.

- Det er den evige gåde, nærmest hver morgen jeg står op. Hvad skal dagen gå med? Jeg har haft den samme rutine de seneste måneder. Jeg står op og spiser noget morgenmad og tjekker op på, hvad der er af nye tiltag, der rører sig både i speedwayverdenen og generelt globalt i forhold til denne epidemi. Jeg tror aldrig, at min lejlighed har været så ren, som den er i denne periode. Der bliver gjort flittigt rent i hvert fald, siger han.

Mikkel Michelsen vandt europamesterskabet i speedway i september sidste år. Det er endnu uvist, hvornår han kan få lov til at køre speedway igen.

Også danske Leon Madsen, der blev nummer to i VM-serien sidste år, bor og kører i Polen.