Motorsport

Michael Jordan starter nyt racerteam

Basketballlegenden Michael Jordan står fra 2021 i spidsen for et NASCAR-team. Han har allerede sin kører på plads.

Michael Jordans kamp mod ulighed tager fart, når han fra 2021 træder ind i toppen af amerikansk motorsport. Den tidligere basketballlegende starter nemlig et NASCAR-team sammen med sin gode ven Denny Hamlin, der er racerkører i samme serie.

Projektet handler selvfølgelig om motorsport, men det handler også om at bekæmpe racemæssig ulighed. Teamets bil besættes af den eneste afroamerikanske NASCAR-kører, Bubba Wallace, mens Michael Jordan bliver den første sorte holdejer af et fuldtids NASCAR Cup Series-team siden 1973.

- Muligheden for at eje mit eget racerteam sammen med min ven, Denny Hamlin, og at have Bubba Wallace som kører, er virkelig spændende for mig, siger Michael Jordan og tilføjer:

- Historisk har NASCAR kæmpet med mangfoldighed, og der har været få sorte ejere. Tiden er perfekt til at NASCAR udvikler sig og omfavner de sociale forandringer. Ud over mine seneste donationer, der skal bekæmpe systemisk racisme, ser jeg det her som en chance for at oplyse et nyt publikum og åbne flere muligheder for, at sorte kan køre racerløb.

I sin kamp mod social ulighed har Michael Jordan via sit mærke, Jordan Brand, besluttet sig for at donere 100 millioner dollar over de næste ti år. Pengene går til organisationer, der kæmper for racelighed, social retfærdighed og bedre adgang til uddannelser.

NASCAR-banerne er ovale, og de adskiller sig fra hinanden på blandt andet længde og hældning i svingene. Kapaciteten kan svinge fra 50.000 til 250.000 tilskuere.

Det er endnu ikke meldt ud, hvad teamet kommer til at hedde.

Har ofte talt om at skabe et racerteam

Jordans NASCAR-hold har dog allerede licensen på plads, og med Wallace bag rattet er der plads til, at Denny Hamlin kan køre videre for sit nuværende team.

Hans rolle bliver primært at dele ud af sin mangeårige erfaring som topkører.

- Michael og jeg har flere gange talt om at starte et racerteam, når vi har spillet golf, men muligheden har ikke rigtig været der, fortæller Denny Hamlin, der som en af kun seks kørere har vundet det legendariske Daytona 500 hele tre gange.

Her ses Bubba Wallace inden et løb i Pennsylvania.

- Nu giver det mening at lægge fundamentet til min karriere i motorsport, efter jeg er stoppet med at køre, og så kan jeg hjælpe en up-and-coming kører som Bubba med at tage sin karriere til et højere niveau. Derudover kan Michael og Bubba være en stærk stemme. Ikke kun i sport, men langt ud over det.

Ligesom Michael Jordan kæmper Bubba Wallace for større lighed i USA. Han er blandt andet årsagen til, at sydstatsflaget er blevet forbudt ved NASCAR-løb. Han har desuden været i vælten, fordi han på et tidspunkt fandt en løkke i sin garage, da han kom frem til et af sæsonens løb. Det viste sig senere, at løkken havde hængt i den pågældende garage i flere måneder - længe inden Wallace fik tildelt garagen. Derfor var det tilfældigt, at det var Wallace, der fandt den.

Det er ikke første gang, Michael Jordan spiller en rolle i motorsport. Han har tidligere ejet et motorcykelhold, AMA Superbike, der ifølge The Guardian hentede én sejr på ti år.

Michael Jordan ejer desuden også NBA-holdet Charlotte Hornets.