Motorsport

Legende fik rørende hyldest, da han sagde farvel efter 25 år

En lang række stjerner har i løbet af weekenden hyldet den nidobbelte verdensmester Valentino Rossi.

Det siges, at sportsudøvere aldrig bliver træt af følelsen af at vinde.

Et udsagn, som Valentino Rossi med al sandsynlighed vil bekræfte. I et usædvanligt stærkt samarbejde med sine motorcykler har den 42-årige italiener siden 1996 sat et enormt aftryk på motorsportens verden.

Jeg har båret dig i 16 år i din utrolige karriere, men du har også båret mig i dit hjerte

Valentino Rossi

Ni gange er han blevet verdensmester i forskellige klasser. Men nu er det slut. Søndag kørte Valentino Rossi karrierens sidste løb. Et punktum, der har ført til et utal af hyldester verden over.

En af de mere kreative af slagsen kommer fra Rossis arbejdsgiver over de seneste 16 år, Yamaha.

- Vi skabte glæde til millioner af mennesker i hele verden, og vi skabte minder for livet. Vi har skabt historie, fordi vi arbejdede sammen som enhed og fik det bedste frem i hinanden.

I en tre minutter lang video bringer de en rørende kærlighedserklæring, hvor afsenderen skulle forestille at være hans trofaste følgesvend, motorcyklen Yamaha YZR-M1.

- Jeg havde ventet på dig så længe. Jeg var nervøs, men det var kærlighed ved første øjeblik for os begge. Jeg vidste med det samme, at vores forhold ville blive noget specielt.

- Jeg har båret dig i 16 år i din utrolige karriere, men du har også båret mig i dit hjerte. Fra Mugello til Motegi, fra Silverstone til Sepang og fra Barcelona til Buriram. Vi har altid været der for hinanden, lyder det blandt andet.

Valentino Rossi har - kun afbrudt af en to år lang afstikker til Ducati - kørt for Yamaha siden 2004. Her har han vundet fire VM-titler i serien MotoGP.

Blev overrasket af idolet Ronaldo

I karrierens sidste løb, der blev kørt i den spanske by Valencia, blev Valentino Rossi nummer 10, men allerede inden starten på søndagens grandprix, løb den italienske legende med opmærksomheden.

Rossi, der er erklæret fan af fodboldklubben Inter, blev overrasket af brasilianske Ronaldo, der som aktiv tørnede ud for den milanesiske storklub. Brasilianeren fik æren af at sætte løbet i gang, mens tusindvis af tilskuere havde Valentino Rossi-flag i hænderne.

De to Formel 1-kørere Lando Norris og Lewis Hamilton har også meldt sig i koret over store stjerner, der ønsker at hylde den 42-årige italiener.

- Det er sørgeligt, at Valentino stopper, men jeg synes, at hans kørsel og hans tilgang til karrieren har været helt utrolig. Den passion, han har haft så længe, er skinnet igennem. Han er en stor legende og en af de allerbedste nogensinde, siger Lewis Hamilton.

Frygtede for følelserne

Søndagens afsluttende grandprix var løb nummer 432 i karrieren, og selvom han ikke krydsede stregen først, som han i en lang årrække har været vant til, var han glad for sit punktum.

- Det var en fed weekend, men jeg var meget nervøs for mine følelser.

- At slutte i top-10 efter verdens stærkeste ryttere er smukt. Jeg kan sige, at jeg ikke sluttede sidst i mit sidste løb, og det vil jeg tage med mig i de kommende år, siger Valentino Rossi ifølge Gazzetta dello Sport.

Valentino Rossi vandt sit første verdensmesterskab i 1997, mens vi skal tilbage til 2009 for at finde italienerens seneste titel. I løbet af sin karriere har Valentino Rossi vundet 89 grandprixer i MotoGP. Det er flest af alle.