Motorsport

- Præsterer jeg ikke nu, så bliver jeg aldrig Formel 1-kører

Racerkøreren Frederik Vesti står midt i sit livs vigtigste sæson. En sæson, der kommer til at definere, om fremtiden kan ligge i Formel 1.

Motorsportens kongeklasse har gennem tiden altid haft en ekstremt dragende effekt på unge racerkørere.

Og her er den 21-årige dansker Frederik Vesti ingen undtagelse.

- Jeg vil gøre alt for at nå mit mål om at blive verdensmester i Formel 1.

- Jeg har aldrig haft en plan B. Det har altid været all in på plan A, siger Frederik Vesti til TV 2 Echo.

Plan A er egentlig ganske simpel: At få et sæde i Formel 1 i første omgang. Og ultimativt at blive verdensmester i Formel 1.

Og hvis ikke plan B skal findes frem fra skuffen for Frederik Vesti, så står han midt i en vaskeægte 'nu eller aldrig-sæson.'

- Den her sæson i Formel 2 er altafgørende. Præsterer jeg ikke nu, så bliver jeg aldrig Formel 1-kører, siger Frederik Vesti.

Denne sæson er klart hans hidtil vigtigste

Jens Winther

Fra F2 til F1?

Frederik Vesti deltager i denne sæson i Formel 2-verdensmesterskabet. Det er Formel-klassen lige under Formel 1.

Her kører han for Prema Racing, ligesom han også er såkaldt juniorkører for Mercedes, der er et af de mest succesfulde Formel 1-hold.

Men det er i denne Formel 2-sæson, at danskeren skal bevise, at han har niveauet til at blive Formel 1-kører.

- Der er ingen plads til fejl i den verden, som jeg er i. Hvorimod en fodboldspiller eller en tennisspiller kan spille en turnering igen måneden efter eller året efter, siger Frederik Vesti om den situation, han står i lige nu.

Der er indtil videre kørt 4 ud af 14 løb i sæsonen, og lige nu ligger Vesti på en samlet andenplads i VM-stillingen. Så resultaterne er der altså. Men det skal de i den grad også være, hvis man spørger TV 2 Sports motorsportsekspert.

- Sæsonen er sindssygt afgørende for alle de her gutter i Formel 2, der gerne vil i Formel 1. Der er to muligheder: At du kommer i Formel 1 eller forsvinder i glemslen. Sat på spidsen, siger Jens Winther.

Et vanskeligt spring

Glemslen er i dette tilfælde dog ikke defineret ved sådan klassisk og rendyrket glemsel. Det er snarere en slags Formel 1-glemsel, der er tale om. For selvfølgelig kan man leve et langt og godt liv som racerkører uden for Formel 1.

Men altså, sat på spidsen, så er sæsonen her helt afgørende for Frederik Vestis drøm om kongeklassen.

- Misser man først det umiddelbare skridt fra Formel 2 til Formel 1, så er det ekstremt svært at komme tilbage, siger motorsportseksperten og fortsætter:

- Han skal bare gøre sit bedste hele tiden. Og hele tiden fortælle verden, at han vil i Formel 1 for enhver pris. Men han afgør det ikke selv, det gør verden for ham. Han skal være det rette sted på det rette tidspunkt.

Har han niveauet til at gå i Formel 1?

- Det tror jeg på, at han i hvert fald har efter denne sæson.

Hvis Formel 1-målsætningen skal opfyldes, så kræver det naturligvis, at et hold finder det attraktivt at give ham chancen. Og selvom han er på kontrakt som juniorkører hos Mercedes, så er det langt fra sikkert, at det er her, han skal finde sin vej gennem nåleøjet. Tværtimod.

- Han står i en god situation. Men som juniorkører for Mercedes er han jo også i en speciel situation. For hvis andre hold vil have ham, kræver det, at Mercedes vil slippe ham. Måske blokerer de for andre muligheder, så han skal passe på, at det ikke bliver en blindgyde, siger Jens Winther.

Sikkerhedsnettet skal være på plads

Men uanset hvor brændende Frederik Vesti måtte ønske sig en plads i Formel 1, så skal motorsportens sol, måne og stjerner i den grad stå rigtigt, hvis det skal ske. I hvert fald ifølge ekspert Jens Winther.

Og selvom det kan være rigtigt at jagte en af de 20 eftetragtede pladser i Formel 1, så er det ifølge Winther lige så rigtigt, at man sikrer sig, at sikkerhedsnettet er på plads, hvis drømmen brister efter denne sæson.

- Så denne sæson er klart hans hidtil vigtigste. Men næste sæson bliver måske endnu vigtigere. For her bliver det vigtigste, at han formår ikke at gå ned, hvis det ikke lykkes.

- For man kan sagtens få et godt racerliv, selvom det ikke skulle blive i Formel 1. Så år for år vil der bare være nye beslutninger, der skal tages, siger Jens Winther.

Sikkerhedsnet eller ej. Sikkert er det, at 21-årige Frederik Vesti kun har ét for øje. Og både han og familien har satset alt.

- Jeg er sikker på, han når sit mål. Jeg har aldrig været i tvivl. Det skal lykkes. Og det vil lykkes, siger Peter Vesti, der er Frederik Vestis far.

Og Formel 2-stjernen har ikke tænkt sig at skuffe omverdenen.

- I sidste ende, når lamperne går ud og starten går, så er det mig, der skal præstere. Så er arbejdet slut for alle mennesker, der er omkring mig. Det er kun mig, der kan ændre på resultatet, som jeg skal skabe. Men det er også det pres, der driver mig. Det er det pres, der motiverer mig. Og det er det, der gør, at jeg vil gå det der lille ekstra stykke og blive mester og blive den bedste i verden, siger Frederik Vesti til TV 2 Echo.

Det er blevet til en enkelt løbssejr i sæsonens første fire løb. Næste grandprix venter den 20.-21.-maj, hvor det gælder den ikoniske Imola-bane i Italien.