Sport

New Zealand i rørende farvel til verdensstjerne

Natten til mandag dansk tid forlod Jonah Lomu for sidste gang Eden Park i Auckland, New Zealand.

New Zealand har taget afsked med et af landets største sportsnavne i nyere tid.

Natten til mandag dansk tid var omkring 1.000 mennesker samlet til en mindehøjtidelighed på det ikoniske stadion Eden Park i Auckland for at vise deres sidste respekt til rugbystjernen Jonah Lomu, der døde pludseligt den 18. november.

Den tidligere All Black-spiller var en profil ved verdensmesterskaberne i 1995 og 1999 og nåede i alt 63 kampe for sit land i perioden 1994-2002.

Højtideligheden blev både åbnet og afsluttet med den traditionelle newzealandske krigsdans "haka", som All Blacks udfører før deres kampe. Undervejs fik en række af sportens navne lov til at sige et sidste farvel til Lomu.

Hans bidrag til rugby kan ikke overdrives.

Blandt andre præsidenten for det internationale rugbyforbund, Bernard Lapasset, der havde taget turen fra Paris - og den tidligere New Zealand-træner John Hart.

- Han (Jonah Lomu, red.) vil i høj grad blive savnet og kærligt husket. Hans bidrag til rugby kan ikke overdrives, sagde Bernard Lapasset og gav endvidere udtryk for, at Lomus kombination af fysisk størrelse og evner var "ødelæggende".

- Tak for alt, Jonah, sluttede præsidenten.

Den mangeårige sygdom

John Hart var en del af Jonah Lomus landsholdskarriere fra 1996-1999 og talte ved ceremonien på vegne af Lomus kone Nadene og to sønner.

- Det mest bemærkelsesværdige ved Jonah var, at han spillede hele sin karriere med sin forværrende nyresygdom, sagde John Hart:

- Han spillede kun på 80 procent. Det er skræmmende at tænke på, hvad han kunne have opnået på banen, hvis ikke han havde spillet med sin sygdom.

Jonah Lomu løb over Englands Mike Catt i VM-semifinalen i 1995 og trykkede efterfølgende bolden mod jorden i målområdet. Et kendt øjeblik i rugbyhistorien.

I 1995 blev Jonah Lomu diagnosticeret med en sjælden nyresygdom, og frem til sin død kæmpede han med nyreproblemer.

I 2011 frastødte hans krop den nyre, som han fik transplanteret i 2004. Forud for dette års verdensmesterskab ventede han fortsat på en ny nyretransplantation, hvorfor han gik i daglig dialyse.

- Jeg er i England under hele mesterskabet. Jeg er ambassør for Heineken, hvor jeg holder foredrag, men det er også en tur rundt til dialyseafdelinger. Mod slutningen af mesterskabet vil jeg have lært hver ind- og udgang på samtlige klinikker i landet, sagde Jonah Lomu til The Telegraph forud for verdensmesterskabet i England i år.

Den eksakte årsag til Jonah Lomus død er endnu ikke fastslået.