Rio 2016

Kort før OL: Vandet i Rio er forurenet som aldrig før

OL i Rio er kun få dage væk, men vandet omkring værtsbyen er forurenet som aldrig før, og kan være skadeligt for atleter og turister.

Med kun fire dage til OL i Rio de Janeiro officielt skydes i gang, er der stadig bekymrende udsigter for de mange sejlere og roere, der skal dyste om hæder og ære - og guld, selvfølgelig.

The Associated Press har gennem de seneste 16 måneder foretaget en undersøgelse af vandet omkring OL-byen, efter at det i marts 2015 kom frem, at mængden af skadelige vira i vandet i Rodrigo de Freitas-lagunen var op til 1,7 millioner gange højere end amerikanske og europæiske grænseværdier.

Netop Rodrigo de Freitas og Gloria Marina er centrale for afviklingen af mange sejl- og ro-discipliner under OL, og det sundhedsskadelige vand kan få konsekvenser for flere end 1400 OL-atleter - foruden de 500.000 udenlandske turister, der forventes at komme til Rio de Janeiro for at opleve OL.

Ved undersøgelsen i 2015 anslog sundhedsmyndighederne, at hvis man indtog blot tre teskefulde af det forurenede vand, ville man med stor sandsynlighed kunne få både mave- og lungesygdomme, og måske endda hjerte- og hjernebetændelse.

Siden da har myndighederne forsøgt at afhjælpe situationen - blandt andet ved at forhindre kloakvand i at blive ledt direkte ud i havet - men resultaterne er nedslående. 

I Rodrigo de Freitas-lagunen, hvor roerne skal konkurrere, fandt man i 2015 koncentrationer af adenovira i vandprøverne på 1,73 milliarder per liter - og selvom tallet er faldet til 248 millioner, er det stadig langt over de koncentrationer på nogle tusinde per liter, de får alarmklokker til at ringe i for eksempel Californien.

I Gloria Marina, hvor sejlerne dyster, er samme tal steget fra 26 millioner per liter i 2015 til 37 millioner per liter ved en måling i juni.

Siden AP for første gang offentliggjorde prøveresultater, i juli 2015, har atleterne taget meget omstændige forholdsregler for at forebygge sygdomme, der kunne gøre dem ude af stand til at konkurrere. Eksempelvis ved at tage antibiotika, bruge beskyttelsesdragter og -handsker og for roernes vedkommende at decinficere bådenes årer med blegemiddel.

Antibiotika virker dog på bakterier, og ikke på virusinfektioner - og der er fundet adenovirus i 90% af de prøver, der er blevet taget i de seneste 16 måneder.

Forholdene for atleter og turister i vandt ved Rio er dermed stadig sundhedsskadeligt, og eksperter "råder tilrejsende til ikke at få hovedet under vand".