Rio 2016

Da Joachim B. Olsen trak overskrifter - bar fanen i strakt arm

Den tidligere kuglestøder Joachim B. Olsen tiltrak sig stor opmærksomhed, da han ved OL i Beijing bar fanen i én arm. I nat er det Wozniackis tur.

Se hele åbningsceremonien direkte på TV 2 fra kl. 23.00

Når Danmarks OL-hold i aften går ind på Maracanã som land nummer 57, bliver det med tennisspilleren Caroline Wozniacki forrest.

38 forskellige danskere har i årenes løb båret fanen ved Olympiske Lege. Af dem 25 ved Sommer OL. Wozniacki bliver den tredje danske kvinde, der får æren af at bære fanen ind ved Sommer OL.

For otte år siden var det derimod Joachim B. Olsen, der i dag er folketingspolitiker for Liberal Alliance, der var Danmarks fanebærer under OL i Beijing i 2008. Og den tidligere kuglestøder fik en del til at spærre øjnene op, da han tog fanen i én arm - oven i købet strakt helt ud.

- Det er en kæmpe oplevelse at være fanebærer. Det at stå nede i tunellen, inden du kommer ind på stadion; og når de så siger Danmark, og man går ind i det her inferno af larm og en fantastisk stemning med forventningsfulde mennesker, hvor man går ind med det danske OL-hold bag sig. Det er sådan et øjeblik, som jeg aldrig kommer til at glemme, har Joachim B. Olsen tidligere fortalt til TV 2 SPORT.

- Det er en kæmpe stor ære. Jeg synes, at det er en af de største, der kan tilkomme en OL-deltager. Det er noget, som man skal være meget, meget stolt af, når man får den ære. Det tror jeg alle dem, der har prøvet at være OL-fanebærer, er, forklarede han videre dengang, hvor han også gættede på Wozniacki som en af to mulige fanebærere, som du kan se herunder.

Kun to kvinder har altså båret fanen ved Sommer OL. Senest var det rytteren, Anne Grethe Jensen-Törnblad, i 1988. I 1976 var det roeren Judith Andersen.

Den første danske atlet som fungerede som dansk flagbærer var svømmeren Aage Holm i 1908, (inden da havde en dansk holdleder som den første båret fanen i 1904).

De seneste tre danske fanebærere var roeren Eskild Ebbesen i 2004, Joachim B. Olsen i 2008 og kajakroeren, Kim Wraae i 2012.

Herunder kan du se, da Kim Wraae bar den danske fane til OL London i 2012.