Rio 2016

Sønderlemmende kritik af IOC: Fuldstændig mistet troværdigheden

Direktøren for Anti Doping Danmark mener, at den olympiske komité har spillet fallit som forkæmper for fair play.

Fredag fik 271 russiske atleter lov til at deltage ved OL i Rio. Det er de enkelte sportsgrenes forbund, der har truffet afgørelserne, eftersom sportsdomstolen CAS har bekendtgjort, at IOC ikke kan nægte tidligere dopingdømte russere deltagelse i Brasilien alene på baggrund af deres tidligere dom.

- Det er ret uforståeligt, at IOC oprindeligt traf den beslutning, at man ikke kunne deltage, blot fordi man havde en tidligere dopingdom. Det strider simpelthen mod de retsprincipper, der er i det internationale regelsæt, som vi arbejder efter. IOC må have vidst, at den afgørelse ville blive omstødt af CAS, siger direktør for Anti Doping Danmark, Michael Ask, til TV 2 SPORT.

 IOC som organisation, som troværdig partner i forhold til at bekæmpe doping og i forhold til at fremme fair play, har efter min bedste overbevisning mistet deres troværdighed. Den er fuldstændig forsvundet, desværre.

Michael Ask - direktør Anti Doping Danmark

Han mener nemlig, at IOC hele tiden har kendt til de retsprincipper, men alligevel har forsøgt at opnå et specifikt mål:

- Jeg er af den overbevisning, at IOC udmærket har vidst, hvad de har gjort. Men det kommer til at få den konsekvens, at Yulia Stepanova ikke kommer til at deltage ved OL, siger Michael Ask.

Det er jo dybt tragisk, at hende, der i virkeligheden har været med til at afdække det svindel og bedrag i Rusland gennem de sidste fem år, bliver taberen af det her spil.

Michael Ask - direktør Anti Doping Danmark

Yulia Stepanova er den russiske 800 meter-løber, der sammen med sin mand var med til at afsløre den statsorganiserede dopingsvindel i Rusland.

- Det er jo dybt tragisk, at hende, der i virkeligheden har været med til at afdække det svindel og bedrag i Rusland gennem de sidste fem år, bliver taberen af det her spil. Men også for hele kampen mod doping og kampen for en ren sport. For hun burde om nogen være en af dem, man burde hylde ved et OL, siger Michael Ask.

IOC er blevet kritiseret vidt og bredt for deres ageren, som indirekte - bevidst eller ej - har ramt Stepanova.

Ifølge Michael Ask har IOC og præsident Thomas Bach forsøgt at tilfredsstille Rusland ved at få Stepanova udelukket fra OL.

- Man skal kigge ind i IOC’s struktur. Vi ved jo, at præsidenten Thomas Bach blandt andet sidder på et mandat fra Rusland. Rusland vil tabe ansigt, hvis Stepanova er med til indmarchen, uanset om hun stod under det russiske eller det olympiske flag.

- IOC som organisation, som troværdig partner i forhold til at bekæmpe doping og i forhold til at fremme fair play, har efter min bedste overbevisning mistet deres troværdighed. Den er fuldstændig forsvundet, desværre, siger Michael Ask.

Han forventer, at der efter OL vil blive set nærmere på opbygningen af IOC samt de sanktionsmuligheder WADA har.

Den russiske OL-skandale

 1. 2014

  1. Hajo Seppelt dokumenterer systematisk doping i Rusland

   Den tyske journalist Hajo Seppelt skaber opsigt i sportsverdenen, da hans dokumentarfilm, som handler om systematisk doping i den russiske atletik føderation, bliver vist på tyske ARD. Dokumentaren hævder, at russiske embedsmænd accepterede og spillede en rolle i den systematiske doping af sportsfolk i Rusland. Anklagerne bygger på hemmelige optagelser og vidneudsagn.

 2. 2015

  1. Suspendering af atleter

   Den russiske antidoping myndighed, RUSADA, suspenderer fem kapgængere, heriblandt tre olympiske mestre, for brud på dopingreglerne.

  2. Russer suspenderes for doping

   Yuliya Zaripova, olympisk mester og tidligere verdensmester i 3000 meter forhindringsløb, suspenderes for dopingbrug af RUSADA. 

  3. Rusland trækker hele kapgang-holdet forud VM i Bejing

   På grund af dopingundersøgelser trækker Rusland hele kapgang-holdet forud for VM i Beijing i august.

  4. WADA offentliggør rapport om doping i russisk atletik

   En kommission nedsat af det Internationale Antidoping Agentur, Wada, offentliggør sin rapport om doping i russisk atletik. Rapporten anbefaler, at IAAF suspenderer Rusland midlertidigt, og at fem atleter og fem trænere bliver suspenderet på livstid. 

   Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, overvejer at følge anbefalingen fra antidopingorganisationen Wada om midlertidigt at suspendere Rusland fra IAAF.

  5. Putin kommenterer dopingskandalen

   Ruslands præsident, Vladimir Putin, kommenterer for første gang beskyldningerne, og han slår fast, at Rusland skal foretage sin egen efterforskning i sagen. Samtidig kræver Putin, at de skyldige tager ansvar. Putin kræver også, at der samarbejdes åbent med internationale organisationer og forbund. Præsidenten understregede, at eventuelle sanktioner bør være individuelle og ikke kollektive.

  6. Ruslands atletikforbund udtaler sig om sagen

   Præsidenten for Det Russiske Atletikforbund, Vadim Zelichenok, siger, at russerne har sendt en forklaring til IAAF. Et svar, som i russernes øjne forsøger at bevise de russiske atleters uskyld. 

  7. Rusland suspenderes

   IAAF suspenderer det russiske atletikforbund fra al konkurrence med øjeblikkelig virkning.

   Ruslands Olympiske Komité slår fast, at russerne så hurtigt som muligt vil reformere atletikforbundet, så det lever op til internationale krav. Og dermed sikre, at russiske atletikudøvere kan være med ved OL i 2016. 

  8. RUSADA suspenderes

   Ruslands Antidopingagentur (RUSADA) suspenderes af Det Internationale Antidopingagentur (WADA) og må derfor ikke deltage i fremtidige Wada-møder.

   Ruslands sportsminister, Vitalij Mutko, erklærer sig klar til omgående at indgå et "effektfuldt og samvittighedsfuldt samarbejde" med Wada.

  9. IAAF stiller krav til RUSADA

   IAAF fortæller, at man har sendt en liste med strenge krav til Det Russiske Atletikforbund, som skal overholdes, såfremt Rusland vil have ophævet suspenderingen og igen blive en del af international atletik.

   Fire topledere i Det Russiske Antidopingagentur (RUSADA) trækker sig fra deres poster i kølvandet på dopingskandalen i russisk atletik.

 3. 2016

  1. WADA fremlægger ny rapport

   Lederne i Det Internationale Atletikforbund, IAAF, må have været klar over, at der foregik doping i Rusland og andre lande. Det konkluderer en ny rapport fra Det Internationale Antidopingagentur, WADA, der torsdag blev fremlagt i Tyskland.

   Kritikken rammer blandt andre IAAF's præsident, Sebastian Coe, der har været vicepræsident i atletikforbundet siden 2007. I 2015 overtog han præsidentposten fra Lamine Diack. Netop Diack får i rapporten kritik for personligt at have haft kendskab til doping.

  2. Efimova udelukkes

   Den russiske svømmestjerne Yulia Efimova udelukkes på grund af en positiv meldonium-test. Samtidig testes fire russiske atletikudøvere positive for meldonium, mens mindst ti russiske brydere også tages for andre dopingmedikamenter.

  3. Tidligere russisk antidoping-chef indrømmer systematisk doping

   Grigory Rodchenkov, den tidligere chef for Ruslands antidoping-laboratorium, går i eksil i USA. Han afslører, at der foregik systematisk doping i Rusland, som inkluderede mindst 15 russiske medaljevindere ved vinter-OL i Sotji i 2014. Den systematiske doping foregik i tæt samarbejde med Ruslands sportsministerium og landets efterretningstjeneste.

   Vitaly Mutko, Ruslands sportsminister, kalder først Rodchenkovs anklager for absurde, men siger efterfølgende, at han er både flov og ked af dopingskandalen.

  4. WADA offentliggør en rapport, som belaster Rusland yderligere. Rapporten beskriver i detaljer, hvordan det ikke har været muligt at gennemføre 736 dopingprøver af russiske atleter af forskellige årsager.

  5. Bestyrelsen i IAAF mødes i østrigske Wien og beslutter, at Ruslands Atletikforbund fortsat skal være udelukket fra al international atletik, hvilket medfører, at de russiske atletikudøvere står til at gå glip af OL.

   På et møde i Lausanne beslutter IOC, at såfremt IAAF giver OL-dispensation til bevisligt rene russiske atletikudøvere, skal disse stille op under det russiske flag. Samtidig meddeler IOC, at grundet mistilliden til både Ruslands og Kenyas antidopingarbejde, skal samtlige atleter fra de to nationer individuelt godkendes af deres respektive nationale forbund for at komme til OL.

  6. whistleblower kan måske deltage ved OL

   Den russiske 800-meter-løber Yuliya Stepanova, der har fungeret som whistleblower under den russiske dopingskandale, kan måske stille op til OL i Rio. IAAF giver hende grønt lys, men sagen skal vendes i IOC's etiske udvalg.

  7. Den Internationale Sportsdomstol, CAS, oplyser, at man har modtaget en appel fra 68 russiske atletikudøvere samt Ruslands Olympiske Komité omkring OL-udelukkelsen af russisk atletik. CAS oplyser, at den senest 21. juli vil komme med en afgørelse i sagen.

  8. Med undtagelse af længdespringeren Darya Klishina har IAAF ifølge Ruslands Olympiske Komité givet afslag til samtlige russiske atletikudøvere, der individuelt har ansøgt om at stille op i internationale konkurrencer under neutralt flag. Det er tidligere kommet frem, at IAAF har modtaget 136 ansøgninger. Klishina kan derfor stille op under neutralt flag i internationale konkurrencer. Det er dog endnu uvist, om IOC vil godkende hende til OL.

  9. Svømmeren Yulia Efimova får grønt lys til OL

   Svømmeren Yulia Efimova får grønt lys til at deltage ved OL, da det Internationale Svømmeforbund (Fina) dropper dopinganklagerne imod hende, selv om hun i februar blev testet positiv for brug af det forbudte stof meldonium.

  10. Doping rapport afslører snyd

   Der blev snydt med dopingprøver fra russiske atleter ved vinter-OL i Sotji i 2014, og svindlen blev orkestreret af Ruslands sportsministerium. Det er en af konklusionerne i den rapport, som Det Internationale Antidopingagentur (WADA) har præsenteret i Toronto.

  11. Russisk atletikudøvere udelukket

   Den Internationale Sportsdomstol, CAS, bakker op om IAAF's beslutning. Det står nu klart, at Rusland ikke får nogen atletikudøvere med til OL.

  12. IOC lader specialforbund afgøre Ruslands skæbne

   IOC havde mulighed for at udelukke alle russiske atleter, men valgte i stedet at lade det være op til de 27 specialforbund at tage stilling til Ruslands skæbne. IOC besluttede dog, at tidligere dømte russere ikke må stille op til OL.

   Den Internationale Svømmeunion meddeler, at syv russiske svømmere er udelukket fra at stille op ved OL i Rio, da de ikke lever op til IOC's krav. En af disse syv er Yulia Efimova.

  13. Russisk whistleblower håber på at få OL-billet tilbage

   Den russiske 800 meter-løber Yuliya Stepanova medvirkede kraftigt til at afsløre det omfattende, statskontrollerede dopingbrug i Rusland.

   Som en slags belønning for sit detektivarbejde blev Stepanova lovet, at hun kunne stille op til sommerens OL i Rio de Janeiro under det olympiske flag.

   Men da Stepanova tidligere er blevet dømt for doping, blev hun udelukket fra at deltage ved legene i Rio de Janeiro.

   Mandag har hun sammen med sine trænere spurgt IOC, om komitéen vil genoverveje hendes udelukkelse, som ifølge Stepanova-lejren er "unfair og forkert".

  14. I et brev til Ruslands sportsminister gør Det Internationale Atletik Forbund (IAAF) det klart, at ingen russiske atletikudøvere kommer til OL.

  15. Det Internationale Vægtløftningsforbund, IWF, har valgt at udelukke alle russiske vægtløftere fra OL i Rio.

   Vægtløfterne appellerede russerne beslutningen om udelukkelse af landets vægtløftere til Den Internationale Sportsdomstol (CAS)

  16. CAS skal hastebehandle adskillige OL-appelsager

   På nuværende tidspunkt har CAS-domstolen modtaget intet mindre end 11 appeller, der skal behandles før OL - fortrinsvis fra russiske atleter, der er blevet udelukket som følge af anklagerne om statsautoriseret doping.

  17. Den Internationale Sportsdomstol (CAS) har afvist 17 russiske roeres appel, efter at Det Internationale Roforbund (Fisa) udelukkede dem fra at deltage ved OL i Rio.

   Også vægtløfternes appel afvises ligesom svømmerne Yulia Efimova, Nikita Lobintsev og Vladimir Morozov er endegyldigt udelukket.

  18. 271 russiske atleter

   Præsidenten for Ruslands Olympiske Komité, Alexander Zhukov, siger , at 271 russiske idrætsudøvere får lov at deltage ved legene i Rio.

   Rusland tilmeldte 387 navne til OL, men en række udøvere er altså siden blevet udelukket af deres respektive internationale idrætsforbund.

  19. Ny udmelding fra CAS

   Den Internationale Sportsdomstol (CAS) har sent torsdag aften dansk tid besluttet, at Den Internationale Olympiske Komité (IOC) ikke kan nægte russiske atleter adgang til OL alene på baggrund af tidligere dopingdomme.

   Dermed bliver der endnu engang åbnet op for, at blandt andre den russiske svømmestjerne Yulia Efimova måske kan deltage ved OL i Rio.

   Afgørelsen fra CAS kommer i forbindelse med en appel fra de to russiske roere Anastasia Karabelshikova og Ivan Podshivalov. De er begge blevet nægtet adgang til OL i Rio, fordi de tidligere har afsonet dopingdomme.

   Men det strider altså imod grundlæggende retsprincipper, vurderer CAS.

 4. 2017

  1. Rusland udelukket fra vinter-OL

   Den Internationale Olympiske Komité besluttede på en pressekonference at suspendere Den Russiske Olympiske Komité.

   Det betyder, at det russiske flag, den russiske dragt og nationalmelodi er bandlyst fra De Olympiske Lege i den sydkoreanske by Pyeongchang.

   Enkelte atleter kan komme til at deltage under titlen "Olympisk atlet fra Rusland". Det navn vil også fremgå af deres dragter. I stedet for Ruslands nationalsang vil man så spille den olympiske hymne.

   Men de russiske atleter får kun lov til at deltage, hvis atleterne har været dømt for doping tidligere, har overholdt alle tests op til OL og velvilligt stillet op til tests, hvis IOC ønsker det.