SportsLab

Anti Doping Danmark var uvidende inden TV 2-forsøg: Nu kigger de på birkes

Anti Doping Danmark var ikke klar over, at birkes kan volde problemer i en dopingkontrol for atleter. Nu vil de gøre opmærksom på det.

- Jeg synes, det er et interessant forsøg. Det er relativt nyt for os, at blå birkes kan gå ind på sådan en test og slå ud på den måde, siger videnskabelig konsulent hos Anti Doping Danmark, Jakob Mørkeberg.

SportsLab har testet, om man kan spore opiater i en urinprøve, efter man har spist noget så umiddelbart harmløst som birkes. Resultatet var overraskende - og så alligevel ikke helt.

Birkes stammer nemlig fra opiumvalmuen, og mælkesaften fra planten indeholder opium, og det er derfra, morfin og kodein stammer. Og netop morfin er ulovligt at have i kroppen for en eliteudøver under en konkurrence.

Birkes kommer fra opiumsvalmuen. Det er blomstens mælkesaft, der indeholder det opium, som kan blive til narkotika. Af opium kan der udvindes morfin og kodein, som bruges medicinsk til blandt andet smertelindring.

Den professionelle cykelrytter Alex Rasmussen medvirkede i forsøget. Efter et indtag på bare 30 gram birkes, var prøven positiv for opiater, altså blandt andet morfin.

WADA (World Anti-doping Agency) har et såkaldt ‘cut-off’ på 1,3 ng/ml. Det er den grænse af morfin, en atlet må have i kroppen under en konkurrence. I den test som SportsLab foretog, var det ikke muligt at måle den præcise koncentration af morfinindholdet i kroppen. Det kan man kun måle på specielle dopinglaboratorier. Men i forsøget fandt man altså ud af, at der er en risiko for at blive testet positiv for doping ved et indtag af birkes. Morfinen fra opiummen kan nemlig spores i urinen i op til fire døgn efter indtagelse.

Alex Rasmussen og SportsLabs Mejse Egebjerg spiste henholdsvis 30 og 40 gram birkes. Det svarer til seks og otte håndværkere fra bageren. Der er nemlig cirka fem gram birkes på hvert rundstykke Efter fem timer blev de begge testet positive for opiater i urinen. 

Dopinglaboratorierne har ikke mulighed for at spore, om morfinen fra birkes er farmaceutisk eller naturligt fremstillet. Og derfor kan en professionel atlet altså få problemer i en eventuel dopingkontrol.

- Vi ved heller ikke, hvad morfinkoncentrationen er i forskellige birkes og som er produceret forskellige steder. Så derfor er der en usikkerhed omkring, hvor meget morfin man får ind, selvom man bare tager de blå birkes, siger Jakob Mørkeberg.

Antidoping Danmark forklarer, hvorfor atleter kan slå positivt ud i en dopingprøve, når de har indtaget birkes.

- Kan birkes i forhold til en dopingkontrol være lidt af en gråzone? Ja, det kan man sige. Hvis man får nogle blå birkes som indeholder nogle ekstremt høje koncentrationer af morfin, så kan man havne i en dopingsag eller få en positiv prøve, fortsætter Jakob Mørkeberg.

Danske atleter: Det er da skræmmende

Flere danske atleter er meget overrasket over, at birkes kan slå ud på en dopingtest - herunder Bo Spellerberg og Daniel Svensson.

Der har været tilfælde i udlandet, hvor atleter er kommet under dopingmistanke på grund af et indtag af de små tørre frø. I 2011 kom blandt andre den new zealandske triatlet Graham O’Grady i vanskeligheder, da han blev testet positiv for morfin. Han blev dog frifundet, da han kunne bevise, at det var på grund af et indtag af birkes.

Vi har spurgt flere danske atleter, hvad de siger til, at der er en risiko for at blive testet positiv for doping, hvis man spiser for mange birkes.

- Det synes jeg faktisk er skræmmende. Sådan en københavner som mig, som er glad for en tebirkes engang imellem. Det vi i Jylland kalder for en københavnerbirkes. Det er skræmmende, siger håndboldspilleren Daniel Svensson.

- Jeg tror ikke lige, jeg spiser seks rundstykker. Men bare et par stykker, så går det nok. Men det er da skræmmende, siger speedwaykøreren Nicki Petersen.

Se resultatet fra SportsLabs forsøg:

Testen viser, at man bliver testet positiv, hvis man spiser birkes.

Også OL-sølvvinderen fra Rio, Mark O. Madsen, som også er formand for Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), er forbavset over at birkes kan resultere i en positiv dopingprøve.

- Det er helt ny viden for mig. Jeg er rystet over, at man kan komme under dopingmistanke på grund af birkes, siger bryderen Mark O. Madsen.

- Det er frygteligt at komme under dopingmistanke, og særligt hvis det er på grund af birkes. For er du først én gang under mistanke, så vil den mistanke klæbe til dig altid, fortsætter han. 

Det amerikanske dopingagentur, USADA, advarer allerede deres atleter om at holde sig fra birkes i dagene op til en konkurrence. Nu er Anti Doping Danmark på mærkerne, så danske atleter ikke havner i samme situation, som nogle udenlandske atleter har været i.

- Det er et interessant forsøg, som også gør os klogere. Og noget som vi også vil tage op internt her, slutter Jakob Mørkeberg.