Sport

VM-finale kan ende i 'dommedag'

Aftenens afgørende VM-finale i skak for herrer kan for første gang i historien blive afgjort i et Armageddon-parti.

Dommedag.

Det kan være, hvad der venter skaksuperstjernen Magnus Carlsen og hans modstander Sergej Karjakin, når den afgørende VM-finale i skak skal spilles i New York i aften.

Finalen kan nemlig ende i den vildeste skakafgørelse. Armageddon kaldes skakkens svar på en tiebreak.

- Det er ikke set før i en VM-match. Så det ville være meget vildt, hvis det skete. Det er meget sjældent, det kommer så langt ud. Det er der under to procents sandsynlighed for, siger Sune Berg Hansen, ekspert i skak, til TV 2 SPORT.

Men det har været en uhyre tæt VM-serie. De to skakspillere har igennem den seneste måned været igennem 12 partier, og her er det blot blevet til én sejr til hver. 10 opgør er endt uafgjort. I aften skal der findes en afgørelse.

Fans verden over er begyndt at håbe på en tæt afgørelse:

Forud for den mulige dommedagsafgørelse venter fire almindelige partier skak. Ender de uafgjort går de videre til lynskak, hvor de spiller to partier af gangen på bare fem minutter. De kan maksimalt spille fem runder af disse. Vinder en spiller to sammenhængende partier, er han verdensmester.

Men hvis spillerne stadig ikke kan finde en vinder på kampen, skal de ud i det såkaldte Armageddon. Skakkens svar på apokalypsen. Ni minutter med maksimal adrenalin og stress samtidig med, spillerne skal tænke skarpere end nogensinde før.

Her bliver det også afgørende at have en smule held.

Spillerne trækker nemlig lod om retten til at vælge farve. Hvid har fem minutter at spille Armageddon i. Sort har kun fire minutter. Til gengæld bliver sort også verdensmester, hvis partiet ender uafgjort. Hvid er presset til at vinde.

Skakeksperten fortæller, reglerne er testet og lavet, så spillerne har fuldstændig lige muligheder for at vinde den stressende sidste runde.  

- Jeg tror, Karjakin vil vælge sort, fordi hans strategi er meget defensiv, og han har haft stor succes med at holde Carlsen fra at vinde. Samtidig har han et meget solidt repertoire med sort. Carlsen kunne jeg derimod godt forestille mig kunne finde på at spille med hvid. Fordi han tror på, han kan slå Karjakin, siger Sune Berg Hansen.

Carlsens guddommelighed er på spil

Når Karjakin og Carlsen mødes i den endelig duel, er det samtidig et clash mellem øst og vest. Karjakin har skiftet statsborgerskab fra ukrainsk til russisk og er kendt Putin-tilhænger. Carlsen derimod er superstjernen, der begiver sig rundt blandt modeller og har skrigende teenagepiger løbende efter sig. 

Og den norske superstjerne har enormt meget på spil i New York. Carlsen, der i øvrigt fylder 26 onsdag, har to gange tidligere vundet VM-titlen, men et nederlag til Karjakin vil påvirke den norske skakspillers eftermæle enormt.

- Så er han bare one of the guys. En eksverdensmester. Han er stadigvæk nummer et på verdensranglisten, og de fleste vil regne med, han kan komme tilbage. Men myten om Carlsen vil være punkteret. For han er vurderet til lige at være takken over alle de andre, og denne her aura af guddommelighed forsvinder med et nederlag, siger Sune Berg Hansen.

Kampen begynder klokken 20.00 og forventes afsluttet omkring midnat.