Sport

Se den utrolige forvandling af Rios OL-bygninger: - Alle her lider lige nu

OL i Rio havde masser af besøgende, men nu er den olympiske by øde, og arenaerne har set bedre dage.

174. Så mange dage er der gået siden atleterne forlod afslutningsceremonien, og den olympiske ild blev slukket i Rio.

Men de seks måneder har sat sine spor på de ellers dengang så storslåede omgivelser i den olympiske by.

Den brasilianske regering og lokale kræfter postede i sin tid over 89 milliarder kroner i projekter i den olympiske by med ønsket om, at de mange arenaer også efter OL ville bringe masser af oplevelser til sportsglade Rio.

Men det er langt fra tilfældet.

Økonomiske problemer og regeringsskiftet i oktober 2016 har efterladt OL-Rio i forfald.

Theresa Williamson, der er direktør hos Catalytic Communities, en ikke-statslig organisation baseret i Rio, der hjælper i de lokale slumkvarterer, fortæller, at Rio-legenes eftermæle alt i alt er dårligt. 

- Det falder sammen med recessionen i landet. Lige som boomet var mere intenst her i Rio på grund af OL, er faldet nu mere voldsomt på grund af OL. Alle her lider lige nu, uanset indkomst og oprindelse, siger Therese Williamson til AP. 

Det olympiske svømmestadion, hvor Pernille Blume svømmede guldet hjem til Danmark, er et af de steder, der langt fra har et gyldent skær over sig i dag.

I stedet for olympisk vand er det store bassin nu fyldt med en brunlig væske.  

Svømmestadion
.

Også arenaens facade har ændret karakter. 

Svømmestadion i Ro
.

Maracana hærget af milliongæld

Slemt ser det især ud med det legendariske fodboldstadion Maracana.

Den amerikanske TV-station CNN har besøgt stadionet og rapporterer blandt andet, at det tidligere fine, olympiske græstæppe er angrebet af orme, lige som stadionet har haft ubudne gæster, der har stjålet kobberwire fra vægge og lofter. 10% af de 78.000 sæder er også væk.

Derudover er der blevet stjålet TV-skærme, og vinduer er blevet smadret. Stadionet er i så dårlig stand, at Maracana SA, der er ansvarlige for vedligeholdelsen, har fortalt CNN, at de er bekymrede for eventuelle besøgendes sikkerhed.

De guidede ture til stadionet er nu indstillet.

Maracanas problemer skyldes en strid imellem arrangørerne af OL, Maracana SA og Rios lokale regering. Parterne diskuterer den stand, stadionet blev efterladt i efter OL, og imens striden står på, falder Maracana bare hen.

Som et resultat af ubetalte regninger slukkede den lokale energiforsyning for strømmen til stadionet i slutningen af januar. Gælden anslås at være på omkring 6,5 millioner kroner.  

- Bekymringerne over den nuværende tilstand og stadionets fremtid bliver kun større og større, udtalte Rio de Janeiros fodboldforbund tidligere på året.

Maracana
maracana

Et andet sted, der også bærer tydeligt præg af manglende vedligeholdelse, er den olympiske golfbane.

Det kostede i sin tid 140 millioner kroner at etablere banen, men efter OL er det knebet med at tiltrække golfspillere. Banens opsynsmand, Neil Cleverly, fortæller, at hans firma Progolf ikke er blevet betalt af det brasilianske golfforbund i to måneder.

I sidste uge kom der dog for første gang siden de paralympiske lege for en kort stund liv i den olympiske park.

Her blev der afviklet en volleyball turnering - på det olympiske tennisstadion.  

Måske er der håb for, at det vil ske flere gange i fremtiden. Patricia Amorim fra den sportslige afdeling af Rios nye regering besøgte for nylig den olympiske park og sagde i den forbindelse, at tingenes nuværende tilstand blot er et resultat af regeringsskiftet i byen, og at der nu bliver arbejdet på at ændre på det.

- Vi vil sørge for, at alt kommer tilbage i rette stand. Dette underlige kapitel, vi lige nu er i gang med, præget af overgang og problemer, vil blive glemt, når parken igen er fuld og bliver brugt på den måde, vi drømmer om, og som den fortjener, siger Patricia Amorim.