Sport

Filmede orienteringsløbere i bad - får ekstra samfundstjeneste

Maja Alm var en af de løbere, der blev filmet med skjult kamera af tidligere holdleder på landsholdet. Team Danmark

En 55-årig tidligere leder på orienteringslandsholdet er dømt for at have beluret 21 kvindelige atleter, mens de tog bad.

Det får nu yderligere konsekvenser for en 55-årig tidligere leder på orienteringslandsholdet, at han igennem flere år belurede 21 kvindelige orienteringsløbere med skjult kamera, mens de var nøgne eller delvist afklædte i badet eller på vej i seng.

Den 55-årige blev i marts i år i Retten i Aarhus idømt tre måneders betinget fængsel for at belure de kvindelige atleter, han var leder for. Ud over de tre måneders fængsel, som han blev idømt i byretten, har Vestre Landsret nu lagt 80 timers samfundstjeneste oveni dommen.

Manden havde aktivt udført beluringen fra 2010, indtil han blev afsløret og bortvist fra landsholdet i 2016. Han blev grebet i sit foretagende under EM i Tjekkiet sidste år, da kolleger på landsholdet fandt en spionkuglepen med indbygget kamera, som lederen havde anbragt for at filme de kvindelige løbere, når de var i bad.

Vestre Landsret fandt i dag, at der var tale om systematiske krænkelser, som fandt sted over en årrække. Retten lagde også vægt på, at holdlederen med sine handlinger svigtede den tillid, han nød blandt holdmedlemmerne.

- Man er sammen med smukke piger

Kuglepennene - mindst ti styk ifølge anklageskriftet - havde den 55-årige købt på nettet og anbragte i kvindernes omklædningsrum, når der var mulighed for det.

Da han blev opdaget ved EM i Tjekkiet, blev han straks sendt hjem fra turneringen. 

Manden tilstod kort efter, at han havde filmet de kvindelige løbere med skjult kamera.

- Jeg fortryder det. Jeg har rejst meget med og været ret tæt på nogle af dem og endda været med til fødselsdage. Jeg har jo aldrig forestillet mig, at jeg skulle gøre nogen af dem fortræd, sagde den nu dømte leder i byretten.

I landsretten uddybede han sine handlinger.

- Man er sammen med smukke piger, og man opdager, at de kuglepenne findes. Naiv som man er, tænker man: Hold da op, måske kan man optage noget spændende at se på, sagde den tidligere holdleder, som også fortalte, at sagen havde haft store personlige omkostninger for ham, og at han havde skiftet bopæl og levevej.

Fokus på at komme videre

En af orienteringsløberne, Maja Alm, fortalte efterfølgende i et Facebook-opslag, at svigtet fra manden var det værste ved sagen. 

-  Det, der gør allermest ondt, er ikke, at vi er blevet filmet, men det, der rammer mig hårdest, er det svigt fra en, som jeg virkelig stolede på. Jeg har ikke løbet i tre dage, men er sikker på, at lysten til at løbe nok skal komme snart, skrev Maja Alm sidste år.

Sportschef i Dansk Orienterings-Forbund Lars Lindstrøm siger til Ritzau, at forbundet og de berørte piger er lettede over, at der nu er sat punktum for sagen.

 - Nu er fokus at få pigerne videre. De var selvfølgelig stærkt påvirket i månederne, efter sagen kom frem. - Men de har været gode til at håndtere det, og vi har hjulpet de krænkede piger videre. De er heldigvis alle fortsat glade for at løbe, siger Lars Lindstrøm.