Sport

Vil ikke rejse til Saudi-Arabien: Verdensmester boykotter VM

Anna Muzychuk vandt VM i hurtig- og lynskak i 2016. Nu bliver hun væk fra det kommende VM. KARIM JAAFAR / Scanpix Denmark

Den dobbelte skakverdensmester Anna Muzychuk bliver væk fra VM i lyn- og hurtigskak i Saudi-Arabien grundet landets kvindesyn.

Anna Muzychuk er navnet på den kvindelige verdensmester i lyn- og hurtigskak lidt endnu.

Men når titlerne igen er på spil ved VM i Saudi-Arabien, der starter tirsdag og løber frem til lørdag d. 30. december, så skal der findes en ny verdensmester. VM bliver nemlig uden den forsvarende verdensmester.

Den 27-årige ukrainer har valgt at boykotte VM i Saudi-Arabien og dermed opgivet at forsvare sine VM-titler grundet kvindesynet i landet.

- Om et par dage mister jeg to VM-titler – en efter en. Udelukkende fordi, jeg har besluttet ikke at tage til Saudi-Arabien. Jeg vil ikke spille efter andres regler, ikke bære abaya (kvindelig beklædningsgenstand, red.), ikke ledsages når jeg skal ud, og alt i alt vil jeg ikke føle mig som et sekundært væsen, skriver Anna Muzychuk om sin beslutning på Facebook.

Det er præcis et år siden, den ukrainske skakdronning kunne lade sig krone som vinder af VM i både lyn- og hurtigskak. Titler der begge blev vundet i Qatar.

In a few days I am going to lose two World Champion titles - one by one. Just because I decided not to go to Saudi...

Posted by Anna Muzychuk on Saturday, December 23, 2017

Men verdensmesterskaber og muligheden for at tjene godt 30 millioner kroner, er ikke nok til at få Muzychuk til at rejse til Saudi-Arabien.

- Jeg er klar til at stå fast på mine principper og skippe VM, hvor det ellers var forventet, at jeg kunne tjene mere, end jeg gør på flere turneringer til sammen. Det er alt sammen irriterende, men det mest kedelige er, at alle nærmest er ligeglade.  

Anna Marzychuks søster, Mariya Muzychuk, er dog én af de få, der ikke er ligeglad. Hun har, ligesom sin søster, valgt at blive væk fra VM i Saudi-Arabien.

- Jeg er meget glad for, at vi deler dette syn. Og ja, for dem der er interesserede, vi kommer tilbage, lyder det afsluttende i Facebook-opslaget fra Anna Marzychuk.

VM i hurtig- og lynskak begynder tirsdag og har deltagelse af både mænd og kvinder. Vinderne bliver fundet lørdag d. 30 December.