Sport

Norges OL-hold vil ikke fortælle, hvem der har brugt ’vidunderdoping’

Den norske OL-delegation ønsker ikke at svare på spørgsmål omkring atleternes brug af den store mængde medicin, de har medbragt til Pyeongchang.

I sidste uge kom den norske OL-delegation ekstra meget i søgelyset, da kufferterne til vinterlegene i Pyeongchang var pakket med mere end blot skøjter og stave, men også et større arsenal af medicin.

På listen over medbragte medikamenter finder man nemlig præstationsfremmende midler som Kenacort, Betamethason og 6000 doser astmamedicin. Midler, som tidligere er blevet kaldt 'vidunderdoping', og som den internationale antidoping-myndighed, WADA, vil have gjort forbudt.

Det har fået TV 2 Norge til at stille lederen for den norske sundhedsstab, Mona Kjeldsberg, spørgsmålet: Har nogle af de olympiske udøvere fået tildelt en dispensation, en såkaldt TUE, for at kunne bruge midlerne i konkurrence ved disse lege eller tidligere konkurrencer?

Det har den norske delegations-leder ifølge TV 2 Norge ikke ønsket at svare på og forsvarer sig med, at det hører under tavshedspligten.

Ikke godt nok

Hos det norske sundhedsministerium mener man dog ikke, at man kan påberåbe sig tavshedspligten, da der ikke vil være nogen fare for at kunne identificere enkeltpersoner ud af måske flere hundrede udøvere.

Heller ikke den tidligere cykelrytter og nu norske dopingekspert Mads Kaggestad forstår, hvordan de kan slippe af sted med den forklaring.

- Hvis man ikke kan spore stoffet til enkeltpersoner, så forstår jeg ikke, hvordan det kan falde ind under tavshedspligten, fortæller Kaggestad til TV 2 Norge.

- Men hvis stoffet bliver brugt under konkurrence, så synes jeg, det er uetisk, og jeg håber ikke, det sker, når vi ved, hvordan det tidligere er blevet misbrugt. Så jeg forventer da, at Norge holder sig til den praksis, der tidligere har været normalen; at stoffet kun bruges af udøverne uden for konkurrence.

Vinterlegene i Pyeongchang har allerede været ramt af en dopingsag, da den japanske speedskater Kei Saito blev testet positiv for Acetazolamide. Et stof, der oftest bruges mod grøn stær eller højdesyge, men som også kan bruges som sløringsmiddel for andre forbudte stoffer.